Júliusban kezdődik a Sailfish éles béta tesztje az Xperia X-en

A Jolla az idei MWC-n jelentette be, hogy együttműködésbe kezdenek a japán gyártóval a Sony Open Devices programjának keretén belül. A  kezdeményezés célja, hogy a finnek nyílt forráskódú rendszere egyrészt megfelelő minőségű és hardveres alapokkal bíró készülékeken, illetve széles körben elérhetővé váljon. Ez lenne a Sony Xperia X, ami 3 GB rendszermemóriával és a Snapdragon 650-es lapkával a valaha volt legkomolyabb eszköz a Sailfish OS alatt.


[+]

Maga a Sailfish egyébként nem kifejezetten hardverigényes, viszont a Google szolgáltatásaival és alkalmazásaival való kompatibilitás megteremtése komolyan megterhelte a rendszert, amire viszont a Sailfish OS alacsony beágyazottsága és a natív alkalmazáskínálat aránylag szerény volta miatt szükség van. Az AlienDalvik kiegészítő keretrendszer aktiválása mellett az operatív memória mennyisége és kezelése is elégtelenné vált, ami érezhetően rontotta az intuitív gesztusvezérlésre épülő felület felhasználói élményét is.


[+]

A Jolla közleményében kiemelte, hogy a Sailfish portolása nem volt zökkenőmentes, főleg a fent említett probléma áthidalása miatt, de az egyszerű telepíthetőség megoldása sem volt egyszerű feladat, ami nyilván szintén szempont, ha a Sailfish felhasználói bázisának növelése a cél. Ezzel együtt a legbelső közösségi fejlesztői kör már júliusban hozzáfoghat az első, 64 bites ARM eszközre optimalizált rendszer teszteléséhez. Ezt követően a Sailfish OS 2.1.2-es szoftververziója már készen áll a startra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés