2018. április 21., szombat

Gyorskeresés

S​z​p​o​nzor​u​n​k

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Sony Xperia L1 - egynek Lmegy

A Sony belépő szintű phablettel is kiegészítette az idei kínálatot, ami szintén a gyártó tipikus formavilágát követi, de felszereltségében és tudásban sokkal szerényebb, mint társai.

H​i​rdeté​s

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Az adatkommunikációs lehetőségek az infra port és az OTG hiányát leszámítva kimondottan jók. A készülék csak egy nanoSIM kártyát kezel Cat.4-es LTE kapcsolat mellett, ami maximum 150 Mbps adatátviteli kapcsolatot jelent, viszont a bruttó 16, nettó 9 GB belső tárhely ilyetén formában gondolkodás nélkül bővíthető maximum 256 GB-os microSD kártyával. A WiFi 802.11a/b/g/n szabványon kapcsolódik Direct és HotSpot funkciókkal kiegészítve, a 4.2-es Bluetooth pedig ismeri az A2DP, LE és aptX protokollokat. A navigáció igen pontos és hatékony, a tájékozódást az A-GPS mellett a GLONASS rendszere is segíti. A hívás hangminőségére és a vételi stabilitásra egyáltalán nem volt panasz.


[+]

A készülék egyik kétségtelen gyenge pontja az akkumulátor, amiből az ehhez képest nem kimondottan keskeny készülékházba mindössze csak egy 2620 mAh kapacitású jutott. Az üzemidő ezzel együtt nem gyászos, csak naponta töltést igényel, valamint a 8 órás Sátántangót se az Xperia L1-en kezdjük el megtekinteni, mert a feléig sem jutunk. WiFi kapcsolat mellett offline filmezni 3 és fél órát tudtunk 50%-ról indulva, míg 100%-ról nagyjából 5 óra hozható ki. De az átlagos kijelzőidő is 3 és fél óra körül tetézett. Van viszont Qnovo adaptív töltés, ami alkalmazkodik a felhasználói szokásokhoz, illetve STAMINA és Ultra STAMINA mód, ami a kitartás érdekében extrém módon leszűkíti az elérhető funkciókat.

Értékelés: Sony L1
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 5 pont
Hogyan értékelünk?

A Sony Xperia L1 sajnos semmi kiemelkedőt nem tud nyújtani, kivéve, ha nagyon szeretjük a Sony formavilágát, mert az maradéktalanul hozza, minden jellegzetes élben és ívben a hagyományos dizájn köszön vissza, a matt műanyag kivitel pedig az anyagtípus és megmunkálás minden előnyét biztosítja. A hardver papíron nem valami mutatós, de tisztességesen teszi a dolgát, a rendszer friss és összeszedett, a sebesség kényelmes és konstans. Az üzemidő éppen nem annyira meggyőző, a multimédia viszont nem bűn rossz, azzal együtt, hogy a képek közel sem hibátlanok, a multimédiás hangszóró pedig nem a legtisztább. Cserébe a fülesre jutó hangminőség rendben van, főleg a különböző térhatású megjelenítést kombinálva a műfajnak megfelelő hangszínbeállításokkal. Az Xperia L1-et alapvetően jó használni, kellemes a külleme, de ennyi pénzért kaphatunk mindenből többet is. A 60 ezer forintos kategóriát továbbra is a Xiaomi Redmi Note 4 uralja ebben a méretben, de a Meizu m3 note 3/32 GB-os verziója sem utolsó választás, ha a B20-as hálózat nem prioritás. A Meizu M5 viszont azt is tudja, csak be kell érni egy kicsit kisebb kijelzővel, ahogy a Motorola Moto G5 esetében is ez az egyetlen megfontolandó paraméter. Kártyás konstrukcióban ugyanennyi pénzért, szolgáltatói kínálatból az LG X Power2 is alternatíva lehet. Ujjlenyomat-olvasó ugyanúgy ott sem lesz, a többiben viszont többek között az is, de van cserébe remek kamera és kitűnő üzemidő.

AliceWake

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​i​rdeté​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.