H​i​r​de​t​és

2018. április 21., szombat

Gyorskeresés

S​z​pon​z​or​unk

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Sony Xperia L1 - egynek Lmegy

A Sony belépő szintű phablettel is kiegészítette az idei kínálatot, ami szintén a gyártó tipikus formavilágát követi, de felszereltségében és tudásban sokkal szerényebb, mint társai.

Hirdet​é​s​

Multimédia

A kameráról annyit árultak el, hogy a hátlapon egy f/2,2 apertúrájú, ,autofókusszal és LED villanóval támogatott 13 megapixeles modul dolgozik, míg előre egy 5 megapixeles egység került. A szoftver a szokásos, az élőképet jobbra simítva előkerül a kézi mód, ami nyers képfájlt ugyan nem rögzít, de állíthatjuk a fehéregyensúlyt sémák szerint, az expozíciókorreció tizedes pontosságú +/-2 skálán, valamint a záridő 1 és 1/4000 között határozható meg. A manuális fókusz különösen hasznos makró esetében, ami sokkal közelebbi tárgyakat enged fotózni, mint az alapvető Kiváló automatikus mód, viszont első körben 10 megapixelre van állítva.


[+]

A HDR és a különböző módok felett nincs hatalmunk, az automatika önállóan dönt az észlelt körülmények alapján, viszont a fénymérést érintéssel korrigálhatjuk, ha szükséges. Az élőképen alapvetően csak a kameraváltó és a segédfény nyomogatható, valamint a beállítások, amelyek többségében nem a képminőségre vonatkoznak. Itt kérhetünk segédvonalakat, helycímkét, állíthatjuk a szín és fényerősséget, van önkioldó, és tárgykövetés, valamint a mentés helye és a fizikai vezérlőgombok funkciója határozható meg.

A képminőség nagyon közepes, noha a fókusz pontos és megbízható, a részletek kevésbé élesek, a kép kimondottan zajos, a dinamika pedig igen szűk, a kézi korrekció viszont nem minden fényviszonyok között kivitelezhető maradéktalanul. Vagy határozottan felülexponálunk, vagy mélyen alul, ha ráhagyjuk, akkor nagyobb eséllyel érez rá többedik kattintásra. A lencsetorzítás nem számottevő, kromatikus aberráció sem uralkodó, bár képes előadódni, a zaj viszont kellemetlenül eluralja a képeket. Éjszaka a fókusz is lomhább, a vonalélesség megszűnik, minden amolyan mályvacukros textúrát kap. Már ami látszik, a zaj viszont nem erősödik tovább.


[+]

Videót felvenni sztereó hang mellett, 1080p 30 fps minőségben tudunk, valamint a lejátszási képességek is megállnak FHD-nál. A minőség rendben van, bár egy kicsit határozottabb stabilizálás elférne. Az AC3 hang szokás szerint nem jeleníthető meg, a gyári videolejátszó feliratokat és a hangsávokat sem kezeli, így érdemes alternatív megoldás után nézni. A H265-ös kódolással viszont nincs problémája, ahogy a legtöbb elterjedt formátummal sem.


[+]

A multimédiás hangszóró kissé maszatosan szól, A ClearAudio+ optimalizáló engedélyezése alapvetően jót tesz neki, de erősen tompít is, a hangerő viszont korrekt, csak a sistergést ugyanolyan jól felerősíti, amikor feltekerjük és erősen kidobja a magasakat. A hangzásnak nem árt, ha a műfajnak megfelelő hangszínbeállításokat alkalmazzuk, de összességében nem zenehallgatásra találták ki az eszközt, azzal együtt, hogy a lejátszó jól néz ki, sok beállítási lehetőséget integráltak, kezeli a Spotify fiókban és a Driveban található tartalmakat, viszont nem ritka a jelfeldolgozási hiba, amitől időnként megtorpan a lejátszás, majd rásiet. Ezt tehát nem érdemes erőltetni, de fülessel rendben lesz az dolog. És még FM-rádiót is foghatunk, mert azt sem spórolták ki, bár állomáslistát és RDS infókat nem találtunk, kedvenceket azért menthetünk.


[+]

Fülhallgatóval a sistergés jelentősen mérséklődik, telítettebbé és kiegyensúlyozottabbá válik az audiomegjelenítés, a maximum hangerő pedig brutális, ráadásul nem is torzít rá. Alapvetően kellemes térérzetet kap az egész, a magasak viszont továbbra is élesebbek a kellemesnél, de legalább lesz súlya a zenének, ha továbbra is a megfelelő hangszínbeállítást alkalmazzuk. A Térhatás fejhallgatóhoz pedig kifejezetten jó, érezhetően javul az élmény. Sőt, hirtelen jó lesz zenét hallgatni. Javasoljuk, hogy a hangszínszabályozás helyett a térhatás effektekkel operáljunk, legalábbis egyes műfajoknál mindenképpen, a heavy metal, rock, a rock and roll és a blues például biztosan ilyen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​i​rde​tés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.