Hirdetés

Meizu M5 - több sávon halad a forgalom

Hardveres szempontból nincs nagy előrelépés az elődhöz képest, viszont a B20 megjelenésével kompromisszummentesen használható az új Meizu.

Hirdetés

Bevezető, külső, kijelző

Nincs könnyű dolga annak, aki naprakész szeretne lenni a Meizu termékpalettájával kapcsolatban, a meglehetősen népes m3-széria piacra dobása után, a 4-es sorozat kihagyásával mutatták be az M5-öt, aminek azóta már érkezett egy újabb alváltozata is, az M5s. A négyes szám kihagyása érthető, hiszen Kínában, a cég elsődleges, nem mellesleg erőteljesen tertrafóbiás piacán valószínűleg nem lett volna szerencsés startja az M4-nek. Nekünk azonban nem is ez a fontos, a mindennapi használat szempontjából sokkal lényegesebb, hogy tesztünk mai alanya az első olyan Meizu, amit itthoni garanciális háttérrel és 800 MHz-es LTE-támogatással meg lehet venni, például az Eustockon keresztül, ahonnan mi is kaptuk a mobilt.

Az M5 a műanyagházas verzió, a fém hátlappal szerelt M5s-re még várni kell
Az M5 a műanyagházas verzió, a fém hátlappal szerelt M5s-re még várni kell [+]

A fekete, kék és arany színekben piacra kerülő M5 dobozában nincs gyorstöltő, tok vagy fülhallgató, viszont a kötelezőnek mondható microUSB-kábel és a hagyományos, 2 amperes adapteres adapter ott lapul a használati utasítás, a SIM-tű és a mobil mellett. Aki nem bízik az ismeretlen védelmi szintű, 2.5D lekerekítésekkel feldobott üvegben, az mindenképpen szerezzen be valamilyen fóliát vagy extra üveget hozzá, hiszen ez sem része a gyári felszereltségnek.

Hagyományos csatolófelületek: 3,5 milliméteres jack és microUSB a telefon alján
Hagyományos csatolófelületek: 3,5 milliméteres jack és microUSB a telefon alján [+]

Az M-széria továbbra is a gyártó középkategóriás modelljeit takarja, az anyaghasználat kapcsán továbbra sem említhetünk különlegességét, jól összerakott, főként műanyagból készült unibody borítást kapunk. Minimális lötyögés észrevehető az egyébként teljesen jó nyomáspontú oldalsó gombokon, ezzel a jobb oldalt letudtuk, bal felől pattintható ki a két nanoSIM-et, vagy egy nanoSIM-et és egy microSD-t befogadó SIM tálca, alulra pedig a csatlakozók kerültek: microUSB és 3,5 milliméteres jack.

Nem mutat kiemelkedőt, de korrekt a 720p kijelző
Nem mutat kiemelkedőt, de korrekt a 720p kijelző [+]

Fizikai méretét tekintve nőtt, felbontás és technológia szempontjából azonban változatlan maradt elődjéhez képest a kijelző, így 282 ppi-s az a 720 x 1280 pixel felbontású IPS panel, ami 5,2 hüvelyken foglalja el az előlap 69,5%-át. Csinosak a 2.5D lekerekítések, nincs nagy gond a színhelyességgel, a fényerejére sem panaszkodhatunk, a kontrasztja azonban legfeljebb közepesnek mondható. Nem igazán mélyek a színei, a betűk pedig jóval szőrösebbek, mint a 300 ppi feletti konkurensek esetén, manapság pedig ez már feltűnő. Ez természetesen vállalható kompromisszum, örüljünk annak, hogy remek az érintésérzékelés és a betekintési szögek is megfelelnek az elvártnak.

Kijelző-teszt
Mérés Meizu M5 Meizu m3s Xiaomi Redmi 3S Vernee Thor
Képátló 5,2 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 412 nit 474 nit 454 nit 432 nit
Fehér fényerő (min.) 12 nit 8,5 nit 1,0 nit 20 nit
Fekete fényerő 0,44 nit 0,42 nit 0,41 nit 0,20 nit
Kontrasztarány 937:1 1128:1 1107:1 2160:1
Színhőmérséklet 7839 K + kézi 7972 K + kézi 8356 K + kézi 8535 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Minden fontos kiegészítő megvan az előlapon, az f/2.0-s, 5 megapixeles másodlagos kamerán kívül természetesen nem maradhat el a beszédhangszóró, a hibátlanul és gyorsan működő fény-és távolságérzékelő szenzorpáros és az értesítési led sem, bár ez utóbbi kizárólag fehér villogással képes jelezni, hogy ideje ránézni a történésekre. Az előlapi, mTouch fantázianevű gomb többfunkciós, a visszalépésen és a kezdőképernyőre ugráson kívül természetesen életre kelthetjük vele a kijelzőt, és ha állítottunk be ujjlenyomat-mintát, egy pillanat alatt autentikál és felold.

Nem egyszerű az egykezes használat
Nem egyszerű az egykezes használat [+]

Nem könnyíti meg a rendszer a dolgunkat az egykezes használat kapcsán, nincsen kép a képben mód, vagy egyéb hasonló extra, viszont a 147,3 x 72,8 x 8,2 milliméteres méretosztály még sokaknak határeset ebből a szempontból: mindenképpen nagy kéz kell hozzá, hogy elboldoguljunk vele. A kialakítás azonban praktikus, a 138 grammos tömeg nem lesz fárasztó, a matt műanyag hátlap fogása és lekerekítései pedig szintén jók.

Jól áll neki ez a szín, nemde?
Jól áll neki ez a szín, nemde? [+]

Nem lóg ki a 13 megapixeles kamera a hátlap síkjából, a hangszóró pedig a mobil alján van, így asztalra helyezve kényelmesen és kompromisszumok nélkül használható, a hátlap felülete pedig nem tűnik különösebben érzékenynek, könnyen tisztítható és az ujjlenyomatokat sem visszataszító módon gyűjti. A kék szín kimondottan jól áll neki, feketében inkább jellegtelennek tűnik, de azért praktikusnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Meizu

Azóta történt

 • Bemutatkozott a Meizu E2

  A frissen bemutatkozott mobil egyik legnagyobb érdekessége a vaku kialakításában keresendő, jelenleg azonban úgy tűnik, nem hagyja el a kínai piacot.

 • Megérkezett a Meizu M5c

  A Meizu kedvező árú, ugyanakkor korrekt felszereltségű termékvonalának újabb tagja mutatkozott be, mellesleg káprázatos színekben.

 • Nougat rendszert kapnak a Meizuk

  A kínai gyártó kiadta a frissítéssel kapcsolatos listát, egyelőre nyolc modellt neveztek meg, amik két héten belül kaphatnak új rendszert.

Előzmények

Hirdetés