2018. április 21., szombat

Gyorskeresés

Sz​p​onz​oru​nk

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Sony Xperia L1 - egynek Lmegy

A Sony belépő szintű phablettel is kiegészítette az idei kínálatot, ami szintén a gyártó tipikus formavilágát követi, de felszereltségében és tudásban sokkal szerényebb, mint társai.

H​ir​de​t​és

Hardver, szoftver

Az 1,5 GHz-re skálázott, két négymagos klaszterbe rendezett Cortex-A53-as mag teljesítménye elegendő a mindennapi élethez. A MediaTek 28 nanométeres, MT6737T modellszámú középkategóriás lapkakészlete alapvetően korrekt megoldás, viszont mindössze 2 GB rendszermemóriát mellékeltek, aminél pont eggyel esne jobban eggyel több, de hétköznapi felhasználás során igazából nem éreztük hátrányát, a kétmagos Mali T720-as grafikus gyorsító pedig számszakilag is jobban teljesít a teszteken a HD kijelző mellett, mint a konkurens FHD készülékeknél. Nyilván még mindig nem a 3D játék a központi feldolgozóegység fő profilja, de szolidabb performanszt gond nélkül nyújt.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Sony Xperia L1 LG X power2 Xiaomi Redmi Note 4 Meizu m3 note
Rendszerchip MediaTek MT6737T MediaTek MT6750 Snapdragon 625 MediaTek Helio P10
AnTuTu Benchmark 6.x 38432 pont 37807 pont 61762 pont 48406 pont
Vellamo Browser 2220 pont 2545 pont 3279 pont 3200 pont
Vellamo Metal 1011 pont 997 pont 1414 pont 1348 pont
Geekbench 4 (single / multi) 669 / 1831 pont 587 / 2081 pont 855 / 2926 pont n/a
GFXBench Manhattan onscreen 8,8 fps 11 fps 9,6 fps 7,0 fps
GFXBench Manhattan offscreen 4,1 fps 5,3 fps 9,8 fps 7,0 fps
GFXBench T-Rex onscreen 19 fps 22 fps 22 fps 17 fps
GFXBench T-Rex offscreen 11 fps 13 fps 23 fps 17 fps


[+]

Az általános teljesítmény rendben van, a rendszer a kategóriaátlagon belül hozz a számokat, a felhasználói élmény pedig kellemes, gyors és gördülékeny. A márciusi biztonsági csomaggal ellátott Android Nougat a Sony-tól szokásos mértékben és formában, minimálisan átdolgozott, a funkciók és felületek nagy része maradt gyári. A testreszabhatóság viszont kimerül a témázhatóságban, a kijelző alján sorakozó navigációs gombok sorrendje, vagy a sáv tartalma például már nem változtatható, valamint arról sem mi rendelkezünk, hogy mikor legyen jelen és mikor ne.


[+]

Extra funkciók nem nagyon kaptak helyet a szoftverben, hacsak a Nougattal natívvá vált osztott képernyős módot például annak nem tekintjük. Főleg a Megjelenítés menüpontban tudunk ezt-azt ügyeskedni, az Int. háttérvilág.-vezérlés kifejezetten hasznos: a kijelző nem kapcsol ki, amíg a készülék látja, hogy nézzük, nem kell feleslegesen taperolni a képernyőt. Lehet állítani az általános megjelenítés méretét, valamint szelektálni az állapotsávon feltűnő ikonokat. Itt lehet továbbá engedélyezni, hogy a bekapcsológombot kétszer lenyomva a kamera tüstént induljon. Ez a művelet aránylag gyorsan meg is történik.


[+]

Az kétfázisú értesítősávval előgördülő gyorskapcsoló panel tartalma és elrendezése annak rendje és módja szerint személyreszabható, valamint van alkalmazásmenü is, ahol szabadszavas keresés is rendelkezésre áll, ha pedig nem találunk valamit, instant felajánlja, hogy keressük inkább a Google Play Áruházban. Egyébként pedig úgy rendezzük, vagy rendeztetjük az appokat, ahogy tetszik. Az alkalmazáskínálat az ésszerű minimum szintet képviseli, noha az Amazon Shopping helyett egy fájlkezelőt továbbra is jobban értékelnénk. Mellesleg a kereső a kijelzőt lefelé simítva is előkapható.


[+]

Egyébként az alapkészségeket a Google szoftvercsomagja biztosítja, például a böngészőt és a naptárat is, a billentyűzetet viszont nem. Azt szokás szerint a SwiftKey. Plusz van e-mail kliens, időjárás, saját galéria, ami a kapcsolt fiókokból (Facebook, Picasa stb.) is képes ömlesztve, vagy fiókonként megjeleníteni a képi tartalmakat. Az AVG Pro vírusirtó és rendszervédelmi program ideiglenes, reklámmentes verzióban került telepítésre, valamint a Spotify is a harmadik féltől származó, előtelepített alkalmazások rövid sorát gazdagítja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hi​rde​t​é​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.