Samsung Galaxy Tab S9 FE+ teszt

Jól néz ki, sokoldalú a szoftver, de ahhoz képest, hogy Fan Edition, elég drágán mérik és nincs benne sok rajongani való.

Adatok, üzemidő, összegzés

Megvan a tabletben a kétsávos Wi-Fi 6-os modem (802.11a/b/g/n/ac/6), illetve támogatja a hazai 4G és 5G sávokat is a mobilhálózati kapcsolatra képes verzió. Nálunk utóbbi eSIM-mel Telekom hálózaton megbízhatóan üzemelt, bejövő hívásokat is bonyolítottunk le rajta kihangosítva, a mikrofonok jó minőségben vesznek fel hangot, a tapasztalt le- és feltöltési sebességek viszont meglepően gyengék voltak. Több helyen és több időpontban is mértünk 4G és 5G hálózaton egyaránt, minden esetben a vártnál jelentősen gyengébb eredményeket kapva. NFC nincs az eszközben, van viszont műholdas vevőegység, mely A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou és QZSS hálózatokon keresztül képes helyzetet lekérni, ez városi környezetben másodpercek alatt megvan méteres pontossággal. Adott még a táblagépben a gyorsulásmérő, a giroszkóp, az iránytű, a Hall-érzékelő és a környezeti fényérzékelő is.

(forrás: Mobilaréna) [+]

10 090 mAh-t ad meg a Samsung a beépített akkumulátor átlagos kapacitásaként, ezt maximum 45 wattal lehet tölteni egy külön megvásárolandó PD vagy QC szabványú töltővel. A lemerült eszköz teljes feltöltése minimum három órát vesz igénybe, megfelelő 33 W-os adapterrel 3 óra és 20 perc kellett, hogy a Tab S9 FE+ elérje a 100%-os töltöttséget. A Samsung szerint maximum 18 órányi használati idő van az eszközben, videót pedig akár 20 órán keresztül képes lejátszani. Ezt szintetikus teszttel alá tudjuk támasztani, a PC Mark Work 3.0 automatizált üzemidő-tesztje 16 óra 49 percen át futott úgy, hogy a Tab S9 FE+ 94%-os töltöttségről indult és a teszt 20% elérésekor állt le. Változó használattal (YouTube, böngészés, különböző szintetikus tesztek futtatása) 33 órányi üzemidőt tudtunk kihozni a tabletből, mire 8%-ra merült. Ebből 8 óra és 40 perc telt bekapcsolt kijelzővel, a többi készenlétben. Mindkét esetben automata fényerővel, vegyes Wi-Fi és 5G kapcsolattal ment a tablet. Nem számít kiemelkedőnek az üzemidő, inkább csak elfogadható.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Összegzés

Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Samsung Galaxy Tab S9 FE+ [+]

Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Pro
Remek összeszerelési minőség, IP68 por- és vízálló védelem
S Pen a csomagban, kreatív szoftverek telepítve
Jó sztereó hangzás
Sokoldalú Android 13-as rendszer, DeX, 4+1 év szoftvertámogatás
Az átlagosnál nagyobb méretű kijelző
Kontra
Árhoz képest gyenge Exynos 1380-as SoC, UFS 2.0-s tárhely
A kényelmes egykezes fogáshoz már túl nagy és nehéz
Lassú töltés, nincs fali adapter a dobozban
Meg-megakadó rendszerfelület
Kényelmetlen helyre került és pontatlan az ujjlenyomat-leolvasó
Nincs a hátlapi kamerák mellett LED villanó
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 8 pont
Sebesség 6 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 5 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 5 pont
Indulóár (Wi-Fi, 8/128 GB, HUF) 279 991
Indulóár (Wi-Fi + 5G, 8/128 GB, HUF) 329 990

Az FE állítólag a Fan Edition, vagyis rajongói kiadás rövidítése a termék nevében. Viszont ha van is miért rajongani ebben a termékben, azt nem sokkal drágábban még jobb minőségben megkapja az ember a Samsungtól ha a tavalyi modellel is megelégszünk: a szintén 12,4 hüvelykes, de már AMOLED kijelzővel szerelt és jóval erősebb hardvert kínáló Galaxy Tab S8+ is elérhető a Tab S9 FE+ árszintjén. Ugyan az idei modellt nem vágták meg annyira funkciók terén, mint a 2021-es elődöt (Tab S7 FE), de hacsak nem élünk-halunk a 12,4”-es kijelzőért, az IP68-as védelemért, akkor ezen eszköz árának feléért kapunk egy hardveresen erősebb és az asztali módot leszámítva minden másban hasonlóan decens táblagépet, csak azt Xiaomi Pad 6-nak hívják. Vagy említhető a OnePlus Pad is értelmes alternatívaként, kétszázezer forint alatt van jelenleg erősebb hardverrel, töltővel és billentyűzetes tokkal, két olyan kiegészítővel, melyekért a Samsungnál extrát kell otthagyni. Igaz, ott tollat külön kell beszerezni. Ezen az áron az Apple iPad Air is elérhető az M1-es lapkával, ami nyers erőben és alkalmazáskínálatban magasabb szinten van, ámbár ott csak 64 GB-nyi tárhellyel számolhat a felhasználó. Valamint ott a MediaTek szettel szerelt Lenovo Tab P12 is, amely hasonlóan méretes kijelzőt ad.

Már két éve is széthúzódott a Samsung táblagépes kínálata nagyon, ezt a problémát nem a Tab S9 FE és Tab S9 FE+ oldja meg. Százezer forint környékén és alatta ott van a Tab A8 és Tab A7 Lite, majd egy nagy ugrás a Tab S9 FE-ig, ami már 210 ezer forinton indít, míg a nagyobb kijelzős Tab S9 FE+ változat 280 ezer forinton. Aztán 365 ezer forinttól felfelé ott vannak a Galaxy Tab S9-ek. A Tab S9 FE-nek belátható karrierje van a szolgáltatói piacon, a Tab S9 FE+ viszont jelenleg túl drága még ahhoz, hogy ajánlani lehessen. Szintén nem segíti a termék könnyen ajánlhatóságát az sem, hogy az ujjlenyomat-leolvasó pontatlan, a rendszerben pedig fel-feltűnnek mikrolaggok, bár utóbbiak szoftverfrissítéssel orvosolhatók.

A mellékelt érintőceruza idén is pozitívum
A mellékelt érintőceruza idén is pozitívum [+]

Kinek lehetne ajánlani ezek után a nagyobbik Tab S9 FE-t? Annak, aki kifejezetten Samsung táblagépet keres, újonnan akarja megvenni és mindenképpen idén megjelent modellt kell választania. Annak, aki szereti a One UI-t és a DeX-et — még úgy is, hogy vezetéken kivetítetni nem fogja tudni. Annak, aki 12,4 hüvelykes androidos táblagépet keres, de nem csúcskategóriában. Kinek érdemes más típusok után nézelődnie? Annak, aki nem ragaszkodik a márkához és beéri akár kisebb méretű kijelzővel is.


[+]

Nem kifejezetten érdekes vagy kiemelkedően jó táblagép a Tab S9 FE+, de a kötelezőt teljesíti, jól össze van rakva, azzal pedig kvázi sikerre van ítélve, hogy megjelenést követően egyből jelen van az operátori kínálatban. Plecsnivel jutalmazni túlzás lenne, egynek elmegy, de ajánlani jelen áron nem tudjuk.

A táblagépet a Samsung Magyarország adta kölcsön a teszthez, ezúton is köszönjük!

viragdani01

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés