Hirdetés

Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság

Két évvel a Xiaomi első itthon is piacra került táblagépe után itt a folytatás, korrekt fejlődéssel és árral.

Hirdetés

Bevezető, doboz, kiegészítők

Három tesztcuccot kaptunk egyszerre a Xiaomi hazai képviseletétől, és ennek a tesztnek összefoglalóját előrevetítve, mindhárom eszköz jó ajánlat. A kár csak az, hogy a két telefon (Poco F5 és F5 Pro) egyelőre nincsenek hivatalos hazai forgalmazásban, a Xiaomi Pad 6 táblagép viszont ezt az igényünket is kipipálja. Nagy elektronikai bolttól kezdve megtalálható a gyártó hivatalos partner webáruházaiban, de még szupermarketben is ez a tablet, az ára pedig 137 és 140 ezer forint között mozog. Be lehet szerezni természetesen olcsóbban is, de a szürkeimportos megoldások helyett inkább javasolnám egy akció megvárását vásárlás előtt. Egyelőre operátori kínálatban nem elérhető a termék és mivel nincs SIM-kártya foglalat benne, csak Wi-Fi kapcsolatos modell van, így nem bocsátkoznék jóslatokba a szolgáltatói megjelenést illetően.

A tok és a toll sajnos nem az alapcsomag része
A tok és a toll sajnos nem az alapcsomag része [+]

A SIM-foglalat vagy a programozható eSIM elhagyását más attribútumaival kompenzálja a táblagép, és ellent mond a Honor Pad X9 tesztjében megfogalmazott gondolatnak, miszerint vagy áldozni kell egy drágább Samsung vagy Apple táblagépre, ha minden téren jót szeretnénk vásárolni vagy le kell nyelni több kompromisszumot, ha olcsón úsznánk meg a tabletvásárlást. A Pad 6-ban adott az alumínium ház, a nagy felbontású és magas képfrissítésű kijelző, a régebbi, de csúcskategóriás hardver, a gyorsan dolgozó és a nagyobb kijelzőhöz alkalmazkodó szoftver, a lehetőség különféle kiegészítők csatlakoztatására — billentyűzet, ceruza —, a sztereó hangszórók és még két kompetens kamera is elfért. A dobozban pedig egy 33 wattos fali adapter is az USB-C kábel mellett.

A doboz és tartalma
A doboz és tartalma [+]

Hol spóroltak hát? Írnám gonoszan, hogy a tervezőcsapaton, ránézésre ugyanis a 11”-es Xiaomi Pad 6 távolról akár össze is téveszthető a 11”-es iPaddel. De kézzelfoghatóbb a szoftveres támogatáson való költségcsökkentés, a Pad 6 ugyanis Android 13-mal (MIUI 14-es felülettel) érkezve az Android 15-ig frissül majd a gyártó ígérete szerint és a csatlakoztatott kiegészítők működése is szoftveres oldalon ügyetlenebb, mint a Samsung vagy Apple táblagépein. Erről kicsit később, előbb gyorsan pár szót a külön megvásárolható kiegészítőkről, melyeket szintén megkaptunk kölcsönbe a táblát hozó tesztcsomagban.


[+]

Van a Xiaomi Pad 6 Cover, ez mágnesekkel tapad a táblagép hátára, könyvszerűen bezáródva védi az előlapon a kijelzőt. A tablet oldalát ugyanakkor egyáltalán nem fedi, és a belerakott eszköz dőlésszöge sem állítható, csak két módon használható. Ez a kiegészítő 18 ezer forint körül mozog, a műbőr tapintása kellemes, könnyedén és biztosan tapad a Pad 6 hátára, nyitása ébreszti, zárása altatja a kijelzőt, de mivel a keretet egyáltalán nem védi, így engem ezen az áron nem nyert meg.

Pad 6 és Cover
Pad 6 és Cover [+]

Következő a Xiaomi Pad 6 Keyboard, ez szintén mágnesekkel tapad a táblagépre, de ez a kiegészítő már kihasználja a hátlapon a márkanév melletti három mágneses pogo pines csatlakozót is. Nem kell a billentyűzetet Bluetooth segítségével összekötni a tablettel, elég belerakni a Pad 6-ot és már működik is. A billentyűzetes tok több helyen is kapható itthon 34 és 38 ezer forint közötti árakon, a probléma vele ugyanaz, mint a sima tokkal: nem állítható a táblagép dőlésszöge, a keretet egyáltalán nem védi.


[+]

Pozitívuma, hogy nem kell külön párosítani, átlagos a billentyűút, stabilak az ollós kapcsolású gombok, kényelmes rajta a gépelés. Vannak beállítható gyorsbillentyűk, ehhez a MIUI beállításaiban találunk egy menüpontot. A kiosztás nem magyar, de átállítható úgy a szoftverben a billentyűzet, hogy kezelje a magyar ékezetes karaktereket. Viszont furcsa, hogy ilyenkor az Esc és a 0 billentyű is ö betűt ír be. Illetve az is kissé furcsa volt, hogy kurzorra vonatkozó beállítási lehetőségeket is felsorol a szoftver, miközben érintőfelület nincs a kiegészítőn.

A billentyűzetes tokra vonatkozó beállítási lehetőségekA billentyűzetes tokra vonatkozó beállítási lehetőségek A billentyűzetes tokra vonatkozó beállítási lehetőségek (forrás: Mobilaréna) [+]

Van még Xiaomi Smart Pen (2nd Generation) néven érintőceruza is, melyet használhatunk a táblával, ez a keret tetejére csatlakozik mágnesesen és indukciós töltőn keresztül tölt is. Itt már szükséges a Bluetooth kapcsolat is a használathoz, és meglepő módon a toll két billentyűjéhez rendelt funkció nem személyre szabható. A 35 ezer forintos toll felső gombja képernyőképet készít, az alsó gomb pedig gyorsan elindítja a jegyzeteket íráshoz vagy rajzoláshoz. A pontosság jó, a késleltetés minimális, a toll hegye pedig cserélhető.

Mágnessel tapad töltőjére az érintőtoll a gép oldalán
Mágnessel tapad töltőjére az érintőtoll a gép oldalán [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés