Samsung Galaxy Tab S9 FE+ teszt

Jól néz ki, sokoldalú a szoftver, de ahhoz képest, hogy Fan Edition, elég drágán mérik és nincs benne sok rajongani való.

Kamera, multimédia

A hátlapon két 8 megapixeles kamera található (széles és ultraszéles), az előlapon egy 12 megapixeles (ultraszéles). Vaku nincsen, ami kicsit furcsa ilyen árú táblagép esetén. A két hátlapi szenzorral valamiért csak FHD-ban lehet videót rögzíteni, az előlapi kamera már 4K-ban is forog, de csak 30 másodpercenkénti képkockával. Itt egyébként megjegyezném, hogy megtévesztő a hivatalos termékoldalon található leírás, mert UHD 4K videofelvételt említ, de nem konkretizálja, hogy ez csak az előlapi kamerával érhető el. Egyébként a látószög fényképek esetén vágható az ultraszéles előlapi kameránál és portré módban például csak szűkebbre vágott felvételeket készíthetünk, videónál pedig csak az ultraszéles látószög elérhető. A videón ez látható, három különböző fényviszony mellett.

3 MP előlapi kamera (17 mm ekv., f/2,4)

12 MP előlapi kamera (17 mm ekv., f/2,4)

12 MP előlapi kamera, portré mód

Az előlapi kamera képei kifejezetten jónak mondhatók, sok a részlet, nincs természetellenes szépítés és arctorzítás, a portré módban állítható a háttér elmosottságának mértéke és akár a blur is stilizálható. Az egyetlen probléma a fókusz hiánya, egyedül a hátlapi főkamerába jutott autofókusz. Mindenesetre videóhívásokhoz vagy akár arcképünk megörökítéséhez is jól használható a Tab S9 FE+ előlapi kamerája.

8 MP hátlapi kamera (28 mm ekv., f/1,9)

A hátlapi kamera elfogadható minőségben fényképez, arra pont elég, hogy dokumentumokat lefotózzunk, viszont pont az ilyen feladatokhoz jönne jól egy vaku, ami érthetetlen, miért hiányzik a hátlapról. (Az előlapi kamerával való fotók esetén a kijelzőt felvillanthatja vakuként az eszköz.) Van profi mód, okos felvétel, éjszakai mód, panoráma és külön ételfotós mód is, de egyéb beállítási lehetőségeink nincsenek. Rögzíthető még élő fotó és a szoftver felajánlja a kétszeres nagyítást a keresőben, ez pusztán digitális és nem túl jó minőségű.

8 MP hátlapi kamera, 2x digitális nagyítás

De ugyanúgy a normál látószöggel készített képek sem tökéletesek. Kevés a valódi részlet, túl lágy a vonalélesség, a sarkok felé haladva rendszerint homályosodik a fotó. Az autofókusz sem feltétel nélkül megbízható, főleg videózás során hajlamos ide-oda ugrálni.

8 MP hátlapi ultraszéles kamera (16 mm ekv., f/2,2)

Az ultraszéles kamera képei sem jobbak: sok képzaj, feltűnő kromatikus aberráció, gyenge vonalélesség, kevés részlet. Ráadásul a szoftver látványosan melegebb színárnyalatú képeket lő sárgásabb, lilásabb árnyalatokkal, ha az ultraszélesre váltunk. Videót enged rögzíteni az ultraszéles kamerával is a táblagép, de felvétel közben nem tudunk váltani a látószögek között, hiába van FHD-ban meghúzva a rögzítés felső határa. Lentebb két példa az ultraszéles és a széles látószögű kamera által felvett videókkal.


Multimédiás tartalomfogyasztás terén megvan a Widevine L1-es szint, így képes az eszköz nagy felbontású streamre. Előre telepítve egyébként adott a Netflix is, de ha lokálisan tárolt fájlokat szeretnénk lejátszani, érdemes egy VLC-t telepíteni, mert a Galéria az alapértelmezett médialejátszó program. HDR-támogatás ugyanakkor nincs, van helyette remek és hangos sztereó hangszórópáros. Bluetooth 5.3-on keresztül is mehet ki hang, támogatott az AAC, SBC, LDAC, aptX és SSC hangkodek, illetve az USB-C csatlakozó is szolgálhat hangkimeneteli forrásként. A 3,5 mm-es csatlakozó mellett az FM-rádió is hiányzik az eszközből.

A Netflix előre telepítve ott van a táblagépen és megy rajta a HD streaming (forrás: Mobilaréna) [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés