Samsung Galaxy S7 - páratlan galaxiS

TouchWiz és szoftverek

A 6.01-es Androidra épülő felület nagyjából a megszokott Samsung élményt hozza, néhány apró változástól eltekintve. A repülő üzemmód immár csak világos hátteret kapott, két fázisban legördíthető kapcsolópanelről (vagy a beállításokban) érhető el, míg a kikapcsolás, újraindítás és vészhelyzeti üzemmódot rejtő menü az eddig megszokott előugró ablak helyett a teljes képernyőt elfoglalja a bekapcsoló gomb hosszú megnyomását követően. Az értesítőpanelről sajnos eltűnt a letöltésgyorsító ikonja, a gyorstöltést pedig sajnálatos módon még mindig a beállításokban kell kapcsolgatni. A TouchWiz vonatkozásában tavaly újdonságnak számító témázhatóság megmaradt, a lehetőségeknek még a jó ízlés sem szabhat határt. Az alkalmazásmenü elrendezése viszont továbbra sem módosítható egy érintéssel, ha ABC sorrendre vágyunk, magunknak kell megoldani, alternatív rácsszerkezetet pedig kizárólag a kezdőképernyőn állíthatunk be, 4x4, 4x5, vagy 5x5-ös elrendezésben. A Galaxy Labs nevű kísérleti funkció aktiválásával viszont kiiktathatjuk a komplett alkalmazásmenüt, ez esetben az összes alkalmazás ikonja a kezdőképernyő(k)re migrál. Ugyanitt engedélyezhetjük a gyorstárcsázás funkciót, ami lehetővé teszi, hogy a Home gombot hosszan megnyomva a Google Asszisztens helyett a gyorshívó felülete jelenjen meg. A névjegyek hangalapú felismerése sem a magyar, sem a hagyományos skandináv nevek esetében nem valami hatékony, fogalmazhatnánk úgy is, hogy nem működik. A „Tamás” hangzását pedig egyenesen a Dumb A**-szel vélte egyenértékűnek. A Bog-ot megértette, csak úgy érezte, nincs ehhez a névhez tartozó kontakt. Pedig de.


[+]

Az osztott képernyős módot az alkalmazásváltó érintőgomb hosszú lenyomásával varázsolhatjuk elő, a gyári programokon kívül számos harmadik féltől származó applikáció is készséggel együttműködik a funkcióval. Az arra alkalmas appok lebegő ablakban és ikonként is futtathatóak, akár több is egyszerre. A bal felső sarokból átlós húzással kicsinyíthetjük le az aktuális tartalmat, amennyiben az alkalmazás támogatja. Ha nem, szól a rendszer, hogy ne erőltessük. Az alkalmazásengedélyeket egyébként mi magunk adhatjuk ki, vagy tagadhatjuk meg az első indításkor, ami a Marshmallow érdeme. További kényelemfokozó megoldás, hogy a Home gomb dupla megnyomásával az ujjlenyomattal védett zárolt képernyőről is kb. másfél másodperc alatt érhető el a kamera, a galériában pedig visszanézhetjük az így készített képeket, de csak azokat, illetéktelen hozzáféréstől ez esetben sem kell tartani.


[+]

A gesztus- és hangvezérlésről sem kell lemondanunk. Screenshotot a bekapcsoló és Home gomb együttes lenyomásán kívül továbbra is lőhetünk tenyérhúzással, ahogy a közvetlen hívás, az intelligens jelzés, némítás a készülék lefordításával vagy az egyszerű hívás is engedélyezhető. Az S Voice sajnos ezúttal is csak egy keskeny sávban jelenik meg, így már nem lehet tartalmas lételméleti vitákat folytatni a mesterséges intelligenciával, cserébe kiválóan teszi a dolgát, akcentus és háttérzaj ide, vagy oda. A jobbára intuitív, és eddigiekben megszokott kezelés ellenére azért akadnak érdekességek is. A névjegyeket nagyjából minden fiókból behúzhatjuk, amelyikben mentésre kerültek, viszont a telefonszámokat nem tartalmazó kontaktok elrejtését nem a névjegyzék beállításánál találjuk, ahol logikusan keresnénk, hanem a Telefon menüpont beállításai között. Mindenesetre a lényeg, hogy van.


[+]

Extra szoftverek terén még a gyártó alsó kategóriás készülékei sem szűkölködnek, alapjáraton viszont csak a legszükségesebbek kerültek integrálásra, ami igen örvendetes annak fényében, hogy a Samsung legendásan bőkezűen bánt a már-már bloatware-nek tekinthető appok előtelepítésében. Az alkalmazások között először még csak ikon szinten, de nem teljes egészében telepített szoftverektől eljutottunk az a'la carte kínálathoz, így az főmenü három mappát és néhány alkalmazást tartalmazó egyetlen oldalra redukálódott, várva a felhasználói igényeknek megfelelő bővítésre. A Google szoftverei teljes létszámban képviseltetik magukat, az Office csomag és a Skype a Microsoft alkalmazások címszó alatt gyülekeznek, a Samsung mappában pedig a mindennapi élethez nélkülözhetetlen appok (E-mail kliens, böngésző, S Voice, fájlkezelő, hangrögzítő és Samsung alkalmazásáruház) mellett a nagyjából komplett lázlap vezetésére alkalmas S Health kapott helyet. Itt célokat tűzhetünk ki és nyomon követhetjük – amennyiben lelkiismeretesen bevisszük az adatokat – a víz- és élelemfogyasztást, alvásmennyiséget, elégetett kalóriákat, vérnyomást és vércukorszintet, valamint a hátlapi szenzorral mért véroxigén szintet és pulzusszámot is.


[+]

Szoftveres újdonság továbbá a Game Launcher is, amelyet a beállítások speciális funkciók menüpontja alatt konfigurálhatunk. A holmi egyrészt egy kupacba gyűjti a telepített játékokat, másrészt elérhetővé válnak olyan lehetőségek, amelyek a játékélményt hivatottak kiterjeszteni, azon kívül, hogy a Galaxy eszközökön legnépszerűbb játékokról és toplistákról is tájékozódhatunk. A Game Tools a játék során lebegő gombokkal jelenik meg, itt kikapcsolhatjuk az értesítések megjelenítését és hangját, képernyőfotót készíthetünk, vagy akár 1080p Full HD minőségben is rögzíthetjük a játékmenetet hanggal, vagy külső hangokkal együtt, esetleg az előlapi kamera képével is kiegészítve. A játékok grafikus teljesítményét a Game Launcherben tudjuk adjusztálni energiatakarékos és extra energiatakarékos viszonylatban, ami a maximális felbontás és képkockasebességgel bűvészkedve eredményez az üzemidőre nézve kedvezőbb paramétereket.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés