Samsung Galaxy S7 - páratlan galaxiS

Multimédia

A tavalyi széria 16 megapixeles szenzorjához képest látszólagos visszalépés történt, ugyanis az S7-ben található Sony IMX260 típusú, f/1.7 rekeszértékű optika mindössze 12 megapixeles, ugyanakkor a Dual Pixel technológiának köszönhetően már a kedvezőtlen fényviszonyok sem jelentenek akadályt. A képérzékelő minden képpontjához két fotodióda tartozik, így a fókuszálás villámgyors, este pedig csak egy hajszállal marad le Flash Gordon mögött. Az S7 és az S7 Edge felszereltsége és képességei megegyezőek, a technológiáról pedig a nagyobbik testvér tesztjében olvashatunk részletesebben.

A kameraszoftverben nagyjából minden megtalálható. Az effektusok, a HDR, az időzítő, a vaku és a felbontás ikonjai instant elérhetőek, amint bekapcsoljuk a kamerát, további finomhangolást a beállításokban eszközölhetünk. Az automata módon kívül kilenc másikat kapuk (szelektív fókusz, panoráma, videokollázs, élő adás, lassítás és hyperlapse, virtuális felvétel és étel), amelyek mellé további négyet (dual camera, animált GIF, sport és srround shot) tölthetünk le a Samsung alkalmazásáruházából. Maximális felbontás esetén a képarány 4:3-asra módosult, szélesvásznon a maximum 4032 x 2268 (9,1 MP) lehet. Külön említést érdemel a módok közül a professzionális opció, ahol manuálisan ügyeskedhetünk a záridővel, az ISO-val, a fehéregyensúllyal, a fókusz- és mérési módokkal, valamint a tónusokkal az optimális eredmény elérése érdekében. Az egyéni beállításokban 3 darab, saját magunk által meghatározott értékekkel bíró módot menthetünk el. A képminőség nem sok kívánni valót hagy maga után, a dinamika kiemelkedő, a vonalélességre sem lehet panaszkodni. Noha a sarkokban akár még kromatikus aberrációval is szembesülhetünk, ha nagyon akarjuk, összességében kiváló képeket lőhetünk a telefonnal, amelyeket profi módban DNG RAW formátumban is menthetünk.


[+]

Az 5 megapixeles, Samsung által szállított, S5K4E6 típusú előlapi kamera szintén nagy látószögű, f/1.7-es apertúrájú lencsékkel van felszerelve. Ezzel is készíthetünk videókollázst, streamelhetünk és a virtuális felvétel is működik, valamint panoráma szelfit, adott esetben wefiet is lőhetünk többedmagunkkal, mindenféle arcszépítő funkcióval megtámogatva. Ha a frontkamerával támadunk, az exponálás a hagyományos módokon túl a hátlapon található szenzor megérintésével és kézmozdulattal is lehetséges. Vakuként a készülék kijelzője szolgál, amit ki is kapcsolhatunk, vagy rábízhatjuk a szoftverre, hogy szükség szerint alkalmazza a Samsung esetében újdonságnak számító featuret.


[+]

Mozgóképet akár 4K felbontásban 30 fps képkockával rögzíthetünk, FullHD-ban pedig a másodpercenkénti 60 képkocka is működik. UHD, QHD és FHD felbontású felvétel esetén a videoeffektekről, a HDR-ről és a mozgáskövető autofókuszról viszont le kell mondanunk, valamint 60 fps közepette nem fogunk tudni állóképet rögzíteni videózás közben. A gyári videolejátszóval, amit igény szerint a Samsung Appsből szerezhetünk be mindössze az AC3-as hangformátumot, Xvid és DivX videókat nem tudjuk megjelenésre bírni, minden mást akár 4K-ban is élvezhetünk teljes vagy osztott képernyőn, esetleg lebegő ablakban. A videoszerkesztő is innen érhető el, ahogy a feliratok beállításait is itt szabhatjuk testre. Habár a feliratfájlt megtalálta, annak megjelenítésére nem volt hajlandó, vélhetően az eleve félig inkompatibilis formátumnak köszönhetően.


[+]

Zenei téren a Google Play Zene lesz alapjáraton a szolgálatunkra, a hangokat viszont a beállításokban igazíthatjuk a fülünkre az AdaptSound segítségével, valamint hangszínszabályzó is került gyárilag a rendszerbe. Az UHQ felbontásnövelő opció, a térhatású hangzás és a csöves erősítő hangzásának beállítása kizárólag csatlakoztatott BT headsettel vagy fülhallgatóval válik elérhetővé, míg a koncertterem effektust bármikor ráküldhetjük a hangzásra. A készülék meglehetősen hangos, az értesítések maximális hangerőn valószínűleg a szomszédra is a frászt hozzák, zenei téren pedig minimális torzítással kell számolnunk. A monó hangszóró a készülék alján kapott helyet, így asztalra téve sem veszít az erejéből, a gyári sztereó füles pedig korrekt minőséget képvisel, ha nem kívánjuk a környezetünket is audioélményben részesíteni. Az infra hiánya mellett a második és egyben utolsó szívfájdító hiányossághoz elérkeztünk: FM-rádiót nem fogunk tudni hallgatni, maximum csak neten.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés