Samsung Galaxy A51 - kamera által homályosan

A Galaxy A50 utódja nem sok újdonságot tud felmutatni, de eleve megfelelő alapokra építkezve bizonyos szempontból kiforrottabb és teljesen up to date megoldás lett.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Az adatkapcsolati képességek nem változtak érdemben, meg nem érdemben sem, minden maradt úgy, ahogy az A50-nél volt, ami kifejezetten szerencsés. Van NFC, 802.11ab/g/n/ac WiFi (2,4 és 5 GHz; VHT80), ANT+ támogatás, 5.0-s Bluetooth A2DP és LE protokollal, a SIM tálca pedig továbbra is két nanoSIM-et fogad be anélkül, hogy a microSD bővítésről le kellene mondani. A Cat.12-es modem elméleti maximuma 600 Mbps, a navigáció pedig a GPS (A-GPS) rendszere mellett a GLONASS, a BeiDou és a Galileo információit is hasznosítja.


[+]

Szenzorosan sincs hiány, rendelkezésre áll a fény- és közelségérzékelő (valahol az előlapi kamerától jobbra), a gyorsulásmérő, a tájoló; van giroszenzor, illetve hangszenzor és mágneses érzékelő. Az edge panelen pedig iránytű és vízmérték is, nem kell fáradni a letöltéssel. Az optikai ujjlenyomat-olvasóval is csináltak valamit, ami főleg a Samsung lomha animációi miatt nem érződik mindig villámgyorsnak, de megbízható és egyébként tempós, csak az animáció hajlamos néha mikrolaggolni a főképernyő megjelenésekor. A 2D arcazonosítás cserébe tényleg villámgyors, de ugye kevésbé biztonságos.

[+]

Az akkumulátorral sem variáltak, maradt 4000 mAh 15 wattos gyorstöltéssel, amihez megfelelő hálózati adaptert is mellékelnek. Energiatakarékossági opcióból nincs hiány, de a szürkeárnyalatos megjelenítést is be lehet vetni ilyen célra a Ne zavarjanak üzemmód kikapcsolása mellett (régen ez külön erre a célra szánt üzemmód volt a Samsungnál). Az üzemidő viszont alapjáraton is igen kedvező, másfél-két nap reális. A szokásos videóval, közepes fényerőn összesen 25 órán keresztül nézhettünk volna offline tartalmat, életszerű felhasználás mellett pedig olyan 5-6 óra kijelzőidőre számíthatunk. A teljes feltöltés körülbelül két óra.

Értékelés: Samsung Galaxy A51
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

A Samsung Galaxy A51 továbbra is egy szimpatikus eszköz, noha a kamerák terén nem érezzük azt a határozott fejlődést, amit elvileg a felbontás és a szenzorok számának növelésének kéne eredményezni. A 4K felvétel integrálása viszont pozitívum, a minőségével sincs baj, de a csúcsmodellekben kiemelkedő hatékonyságú Super Steady (szuperstabilizálás) mód nem remekel (feltehetően az ultraszéles szenzor fókuszhibája miatt), ráadásul még mindig nem válthatunk a látószögek között menet közben. Minden más viszont vagy ugyanolyan korrekt vagy tényleg jobb lett. Gondolunk itt a dizájn diszkrét fejlődésére, a kifejezetten kényelmes 20:9-es képarányra vagy az Android 10 alapokon futó legfrissebb OneUI-ra. A felhasználói felület kiválóan alkalmazkodik a megnyúlt képarányhoz, a Super AMOLED panel valóban kiemelkedő minőségű, a középre biggyesztett kameralyuk pedig egyre kisebb, noha az előlapi szenzor felbontása nőtt. Az üzemidőre és az adatkapcsolati képességekre eddig sem volt panasz, az árcédula viszont a Galaxy A50 jelenlegi árához képest igen vastag, az új rendszerverzió pedig az elődmodellre is garantált (előbb-utóbb). A 123-129 ezer forintos ársávban pedig nem is a Huawei P Smart Pro vagy a Nokia 7.2 a konkurencia, hanem a Honor 20 (vagy Huawei Nova 5T, ahogy szimpatikusabb) jelentősen komolyabb teljesítménnyel vagy a Xiaomi Mi 9T, de már egy Mi 9T Pro vagy Mi 9 sincs messze, a Honor 20 Pro pedig minimálisan drágább. De még a legvastagabb árszabás mellett is valamivel olcsóbb egy Galaxy A50, mindenhol máshol pedig bőven százezer alatt beszerezhető még mindig hivatalos forgalmazásból.

AliceWake

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés