Samsung Galaxy A51 - kamera által homályosan

A Galaxy A50 utódja nem sok újdonságot tud felmutatni, de eleve megfelelő alapokra építkezve bizonyos szempontból kiforrottabb és teljesen up to date megoldás lett.

Képalkotás

Komolyabb változás a kamerarendszert érintően történt. Nem csak az elrendezés, de a szenzorok is eltérőek. A főkamera ezúttal 48 megapixeles (PD autofókusz, f/2), ami jellemzően 12 megapixeles rögzít, illetve a quad-Bayer technológiának köszönhetően ezen a felbontáson optimális a képminőség; az 5 megapixeles mélységélességet definiáló szenzor maradt a portréfotókhoz és a háttér manipulációjához, viszont a 12 megapixelesre növelt ultraszéles (123°, f/2,2) látószögű szenzor mellé biggyesztettek még egy 5 megapixeles dedikált makró kamerát is.


[+]

A makrók nem valami élesek és részletgazdagok, noha 3-5 centiméterre volt a lencse a témától. Nagyon sok fényt és stabil fogást igényel, de nyilván apróbb tárgyakat is képes befókuszálni, mint a normál kamera, csak pont nem úgy és ott, ahol én a lényeget érzem, manuális fókusz pedig nincs, csak a fényerőt tudjuk adjusztálni.

A portré módnak így nem volt nehéz dolga a téma elhatárolásával, viszont ahhoz képest, hogy nulla darab szépítő opció volt ráküldve, Bog vonásait és minden egyéb részletet is eléggé elmosott az algoritmus. Cserébe utólag lehet módosítani az effektet (szuperhősös, szelektív B&W, elmosás mértéke). Fotózni Professzionális módban is lehet, noha nyers képfájlokat nem fogunk kapni és csak az érzékenységet (100-800) tudjuk módosítani viszonylag szerény keretek között, illetve a fehéregyensúlyt (2300K - 10000K) és az expozíciókorrekciót (+/- 2) állíthatjuk.

Hirdetés

Normál mód, 12 megapixel

A teljes felbontást a képarány 3:4H beállítása esetén (ennek továbbra sem itt kéne lennie) kapjuk meg, értelemszerűen kizárólag a főkamerával, normál módban viszont az élőképen válthatunk az ultraszéles szenzorra. A kameramódok sorrendje és elrendezése is testreszabható, egyébként nyilván van élő fókusz, éjszakai, makró, panoráma, étel, szuperlassítás, lassítás és hyperlapse. A Biby Vision és az AR Emoji szintén a Több címszó alól kerül elő. A jelenetoptimalizáló opcionális, de nem árt, a HDR viszont az algoritmus döntésére van bízva, ha nem akarjuk minden körülmények között használni, saját belátásunk szerint viszont nem kezelhetjük.

48 megapixel

Időjárási és fényviszonyok tekintetében pont mindent volt alkalmunk kipróbálni, amikor egy teljes napig nem úgy nézett ki az ég, mintha Mordorban élnénk. 12 megapixeles normál felbontás mellett lényegesen jobb dinamikát és élénkebb színeket kapunk, mint 48 megapixeles maximális felbontás esetén, részletekből viszont utóbbi esetben több marad meg. Feltűnő, hogy a zajmentesítés mindig erős, a jelenetoptimalizáló rendre ráélesít a képre és megtolja a szaturációt, a vonalélesség viszont eleve nem kifogástalan. Éjszaka kifejezetten zajos képek születnek, ezzel együtt a kontúrok is nagyon elpuhulnak.

Érdemes előszedni az éjszakai módot, hozzáértőbben kezeli a zajt, magasabb a dinamika és a vonalak is definiáltabbak, noha a jótól még így is viszonylag messze van. Viszont ez a mód mindkét látószög esetében kizárólag 8 megapixelen rögzít, ami középen egész jó részletességet eredményez, de a szélek felé már csökken a minőség és kromatikus aberráció is feltűnik.

12 megapixel, ultraszéles

Kromatikus aberráció előfordul, lencsetorzítás viszont nem jellemző. Az ultraszéles szenzor perspektivikus torzítása sem erőteljes, de arra még rá lehet kapcsolni a korrekciót a Mentési beállításokban. Az ultraszéles kamera egyébként gyengébb dinamikával és ingatagabb fehéregyensúllyal dolgozik, mint a főkamera, nappal is zajosabb, éjszaka és rossz fényviszonyok között pedig kimondottan gyengén teljesít, amiben a bizonytalan fókusz is vastagon benne van. A magasabb felbontású kamerák ellenére a képminőség nem úgy tűnik, mintha javult volna, viszont a problémák (főleg az instabil fókusz) inkább szoftveresnek tűnnek, amit akár rövid úton javítani is lehet, mivel optikai hibát a zömmel korrekt eredmények miatt nem feltételezünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés