Hirdetés

Samsung Galaxy Fit e - alapozó edzés

Kipróbálja magát a Samsung a filléres aktivitáskövetők műfajában, amihez észrevétlen méret, pulzusmérés és 50 méteres vízállóság tartozik, meglepően rövid üzemidővel.

Hirdetés

Külső, kijelzős, csomagolás

A viselhető eszközök piacának tetejét a csúcskategóriás sportórák és a legpöpecebb okosak teszik ki, méretben is a legmagasabb szintet képviselve. Már csak ezért is fordulnak sokan a termékkategória belépőszintje felé: nem csak a pénztárca jár jobban, az apró karperecek teljesen észrevétlenek maradnak a csuklón. 15 grammjával a Samsung Galaxy Fit e-ről a 36 fokos nyári forróságban sem vettem tudomást, nem izzadt 40,2 x 16 millimétere alá a csuklóm, 5 ATM / 50 m vízállósági rátájával pedig minden alkalommal gond nélkül viselhettem (úszni lehet vele, búvárkodni nem, egyébként nem pontosított MIL-STD-810G teszteken is átment).

Eltörpül és szinte észrevétlen a Galaxy Fit e a Watch GT Active-féle monstrumok mellett
Eltörpül és szinte észrevétlen a Galaxy Fit e a Watch GT Active-féle monstrumok mellett [+]

A drágább Galaxy Fittel szemben az e utótagú variáns egyértelműen a filléres Mi Band konkurense, és teszi ezt jófajta műanyag szerkezetével, sárga és fehér kivitelben figyelemfelhívóan, feketében kissé elegánsabban. Nincsenek rajta gombok, sőt: kapacitív érintésérzékelő sem, ezért a kijelzőt a szokásosnál egy picit határozottabb dupla érintéssel (vagy csuklóemeléssel) lehet felébreszteni, és az alapvető widgetek között egy-egy koppintással váltani. Minderre fürgén reagál a FreeRTOS felület, szóval nincsenek a kezeléssel gondok.

A kijelző árnyékban remekül, nap fény alatt már picit nehezebben, de még rendben látható
A kijelző árnyékban remekül, napfény alatt már picit nehezebben, de még rendben látható [+]

A megjelenítő monokróm PMOLED technológiával és 0,74” képátlóval, melynek 128 x 64 pixele nem tör a Galaxy Watch Active amoledes babérjaira. Cserébe árnyékban remekül, napfény alatt pedig kissé nehézkesen leolvasható róla az idő, a napi lépés- és kalóriaadatok, odébb lapozva pedig az alvásstatisztikák és az időjárás pillanatnyi, illetve napi részletei. Nincsenek almenük és zéró dolog állítható vagy indítható a karperecről, de hát ezért is van a Bluetooth 5.0 LE kapcsolat, hogy a Fit e-t az ember mobiljával együtt használja.

Gomb sehol, hátul is csak a töltő érintkezőpárja és a pulzusmérő pillantható meg
Gomb sehol, hátul is csak a töltő érintkezőpárja és a pulzusmérő pillantható meg [+]

Ehhez egy rakás szoftverre szükség lesz a zsebkészüléken, név szerint a Galaxy Wearable alkalmazásra (itt vannak az órabeállítások), a Samsung Healthre (a mozgásadatok részletei), a Galaxy Fit Pluginre és a Samsung Accessory Service-re (ezek tudják le a telefonos kapcsolatot és az értesítéskezelést). Szerintem ezt egy szoftverrel is lehozhatták volna, az ugyanis logikátlan, hogy bármilyen beállításhoz vagy csak a töltöttségi szint csekkolásához a Wearable-t, a mozgásadatok ellenőrzéséhez meg a Healtht kell megnyitni (ez utóbbinak jelenik meg egyébként állandó értesítése a notifikációs panelen).

A töltőbölcső nem illeszkedik éppen stabilan
A töltőbölcső nem illeszkedik éppen stabilan [+]

A beüzemelés mindenesetre pillanatok alatt megvan, amihez legalább 5.0-s Android és 1,5 GB RAM szükséges a mobil oldaláról, írja a doboz. Ugyanerre viszont sem a termékoldal, sem a felhasználói kézikönyv nem utal, ahogy az iOS kompatibilitásról sem esik szó. Így aztán vásárlás előtt nem feltétlenül tudja meg a júzer, hogy kicsomagolás után együtt fog-e működni telefonjával a kütyü. Ha megteszi, korlátozott Bluetooth hatótávval érdemes számolni, és gyakran előfordult, hogy miután a kapcsolat megszakadt, majd újra telefonközelbe kerültem, addig nem jöttek meg az értesítések, amíg a mobilról manuálisan újra nem kapcsolódtam.


[+]

Tettem ezt egyébként egy P30 Próval, ha bárkit érdekel, nem tudom, hogy egy Galaxyval jobb-e a helyzet, de ugye nem csak Samsung mobilhoz társítható. A fehér csomagolás egyébként meglehetősen légies, hiszen a pillekönnyű órán túl csak némi olvasnivaló és a túlságosan könnyen felpattanó, USB-A-s töltőbölcső lelhető fel benne. A töltő eléggé lötyög a hátsó két érintkezőre tolva, noha ettől a 70 mAh-s telep mintegy másfél órás töltése nem szakad meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés