Hirdetés

Új okosóra és karperec is jött a Samsungtól

Ezúttal a Samsung a sportolás és az egészség irányából közelítette meg a viselhető eszközök piacát. Ennek megfelelően a friss órájuk neve Galaxy Watch Active, ami egy sokkal könnyebb, sportosabb és valamivel egyszerűbb terméket takar, mint a korábbi Galaxy Watchok. Ennek első, szembeötlő jele, hogy ezúttal nincs lünetta (forgatható gyűrű a karimán), az óra kezelését az érintőkijelzőt használva tudjuk megoldani.


[+]

Ugyanakkor viszont egy csomó fontos dolog bekerült. Egyrészt vérnyomás-követés van benne, amit a Samsung a San Francisco-i University of California egyetemmel közösen fejleszt egy My BP Lab nevű alkalmazással együtt. Van stressz-szint mérésére szolgáló funkció, valamint automatikus mozgásfelismerés, ami 39 különböző aktivitást különböztet meg egymástól. Továbbra is adott az Android mellett az iOS támogatása is, plusz a Samsung Health is megmaradt, amely egyre több és több külsős alkalmazással és kiegészítővel tud együttműködni.


[+]

Az egész óra csupán 25 grammot nyom, 1,1 hüvelykes átmérőjű, 360 x 360 pixeles, AMOLED kijelzőt kapott, amiben van always-on funkció is. A kijelzőt Gorilla Glass 3 védi. A hardver saját fejlesztés, egy kétmagos Exynos 9110 ketyeg az órában, maximum 1,15 GHz-es órajelen. Ehhez tartozik 768 MB RAM és 4 GB háttértár, ez egyébként a Tizen alapokon nyugvó rendszerhez elég is lesz.


[+]

Az óa megfelel az IP68-as, valamint a MIL-STD-810G szabványnak is, tehát elég tartósnak ígérkezik. A telefonhoz 4.2-es Bluetooth segítségével kapcsolódik, vezeték nélkül tölthető a 230 mAh-s akkumulátor, a szíj pedig szokás szerint cserélhető. A Galaxy Watch Active ára nálunk 80 ezer forint lesz.


[+]

Két karpereccel is bővül a kínálat, ezek most Galaxy Fit és Galaxy Fit e néven fognak futni. Ezek elég sokban különböznek a Fit e ugyanis sokkal kisebb és könnyebb, csak 15 gramm, míg a sima Fit 24 grammot nyom. Ennek megfelelően a nagyobbik eszköz mindenben nagyobb: 120 x 240 felbontású AMOLED kijelzőt kapott (0,95 inch), 120 mAh-s akkumulátort, a chipset pedig mindkét eszközben ugyanaz (96 MHz-es Cortex M33F), de a Fitben van egy segédprocesszor is, ami 16 MHz-en ketyeg. A Fit e csak 0,74 inches, 64 x 128-as PMOLED kijelzőt kapott, az akkumulátor pusztán 70 mAh-s, nincs benne belső tárhely (az erősebb modellben van 32 MB) és nem tölthető vezeték nélkül. Ez 13 ezer forint lesz, a “sima” Fit pedig 30 ezer forintot kóstál.

Azóta történt