Hirdetés

Samsung Galaxy A20e - ezzel kéne belépni

A Galaxy A10-nél egy minimális anyagi szinttel feljebb kínál jobb telefont ugyanaz a cég, ugyanabban a termékszériában. A sebességen viszont itt is lehetne faragni.

Hirdetés

Kamera, videózás, média

Mostanra már a Samsung is csak a legolcsóbb mobiljairól spórolja le a másodlagos kamerát, külön becsületükre legyen mondva, hogy a Galaxy A20e-re nem egy jelképes funkcionalitású mélységszenzort tettek másodlagosnak, hanem egy igen széles látószögű (12 mm-esre átszámítható), 5 megapixeles, önálló kamera jutott B opciónak, a fixfókusz ez esetben megbocsátható. A főkamera 12 megaixeles képeket lő, f/1/9-es apertúrája átlagosnak mondható, autofókusza pedig pontos és csak éjszaka hagy némi gondolkodási időt a komponálónak.


[+]

A szoftveres oldal jól összehangolt, a program megnyitása érezhetően másodperces nagyságrendű időt vesz igénybe, viszont odabent már minden gyors, a kamerák közti váltástól elkezdve az exponálásig, pedig a kategóriáján belül egyáltalán nem rosszul felszerelt funkciókkal: a HDR, a HEIF- és HEVC-mentési opció, az élő fókusz, az előlapi képernyővaku, a 100 kelvinre pontosan állítható fehéregyensúly és a többféle gesztuslehetőség is igazolja azt, hogy nem csak egy megdizájnolt, de egyébként teljesen csupasz programot dobnak annak, aki a Galaxy-paletta aljáról választ.

A fotók persze ettől függetlenül nem igazán jók. Első ránézésre, főleg mobilon megtekintve élesnek tűnik a legtöbb fotó és a színek is rendben vannak, viszont elég egy minimális nagyítás, hogy kiderüljenek a hibák, főleg a mosott részletek és a zajos homogén felületek tűnnek fel nagyon gyorsan, még egészen pici zoomolás esetén is. Éjszaka minden esetben elvérzik a dinamikatartomány harca az erős, mesterséges fényekkel szemben, de sokszor a nap is elő tudja idézni a részletek kiégett helyét. Kis tárgytávolság esetén erősnek érezni a vakut, viszont a kamera láthatóan nem eléggé állítja utána a fénymérését, így lesz indokolatlanul részlethiányos a makróképünk, nem egy esetben. A lencsekép egyébként aránylag homogén, a közepes vonalélességét sokáig megtartja, kromatikus aberrációra pedig aránylag kis mértékben hajlamos. Camera2-támogatás egyébként nincs, a manuális módból hiányzik a zársebesség és a DNG-RAW formátumú fotózás.

A nagylátós képek esetén fókuszálásra nem kell várni, a hangulatfotók villámgyorsan, jó színhűséggel készülnek, viszont nyilván sok, látható lencsehibától és feldolgozási túlkompenzációtól szenvednek. Tényleg nagyon széles a látószög, egykor az LG G5-nek volt még ennél is szélesebb, de mára már még LG G8 vagy Huawei Mate 20 Pro-szinten is szűkebb perspektívát kapunk a széleslátótól. A 8 megapixeles szelfik minősége nappal nem rossz, éjszaka viszont szinte használhatatlanba hajlik.

Videózni Full HD-ban, 30 fps sebességgel lehet, viszont semmifajta képstabilizálás nem segíti a dolgunkat, ami nálunk minden esetben remegős végeredményt hozott, és bár külön-külön a normál és a nagylátó is képes erre a felbontás/sebesség kombinációra, felvétel közben mégsem tudunk váltogatni a kamerák között. A fókusz nem ugrál, a részletesség hozza a fotók alapján elvárhatót és kellemesen tiszta, érthető sztereó hangot rögzít a készülék. Nincs time-lapse, nincs lassítás, és nincsenek egyéb, mókás videóextrák sem.

Videókat persze nem csak rögzítünk, hanem vissza is nézünk, és a többség nyilván nem csak a saját felvételeiben gyönyörködik, hanem alkalmasint egyéb tartalmat is fogyaszt - éppen ezért a Samsung már előre telepítette a Netflixet (a természetesnek mondható YouTube mellett), és ily módon nyilván nem követték el azt a hibát, hogy ne tegyék támogatottá a Widevine L1 CDM védelmet, ami a HD-streamelést garantálja megannyi tartalomszolgáltatónál. Az alul lévő hangszóró ugyan gyenge minőségű, de legalább nem vezérelték túl, keveset tud, de amit igen, azt biztosan, durva torzítás nélkül, elfogadható erővel. Felbontás terén Full HD-ig érdemes elmenni, de különlegesebb kódolásokhoz, feliratnézéshez és egyéb extrákhoz érdemes letölteni egy preferált lejátszót, az alap szoftver ilyen szempontból fapados.

[+]

Öröm és boldogság az alul lévő jack csatlakozó, ami zenei téren is kellemes hallgathatóságot nyújt, ráadásul olyan extrákkal is megtámogatták, mint a Dolby Atmos vagy az Adapt Sound, amik ma már aligha maradnak ki a Samsungokból. A gyári, earbud kialakítású headset pontosan olyan rossz, amilyennek az ember az első ránézés alapján gondolja, milyen szerencse, hogy nem kötelező használni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

Hirdetés