MWC 2019: Mélységérzékelő kamerával és gesztusvezérléssel jön az LG G8 ThinQ

Komoly technológiai fejlesztéseket kapott az LG új felsőkategóriás készüléke, az viszont kérdés, hogy ezeket a gyakorlatban ki lehet-e majd használni.

A V50 ThinQ mellett az LG egy másik felsőkategóriás készüléket is bemutatott a barcelonai Mobile World Congess kiállításon. A G8 ThinQ érkezése önmagában nézve nem egy óriási meglepetés, hiszen vállalat már évek óta ilyenkorra időzíti a G-széria legújabb tagjának bejelentését, inkább a V50 ThinQ bejelentése tűnik egy nagyon gyors lépésnek annak fényében, hogy annak elődje csak tavaly ősszel került piacra Dél-Koreában, itthon meg úgy igazából még most sem kapható. De tudjuk az okot, a V50 ThinQ a vállalat első 5G-s okostelefonja, amit jól bevált és stabil alapokra kellett megépíteni (V30-V40 ThinQ). Ez persze azt jelenti, hogy a felhasználók számára az 5G-nél jelenleg izgalmasabb fejlesztések a G8-ba kerülhettek bele. Meg persze azt is, hogy a G és V-szériák kicsit máshova kategorizálódnak idén, a technológiai fejlesztések és prémium funkciók nem a V50 ThinQ sajátjai, bár az árpolitika ettől még valószínűleg nem változik és a G8 jelenti majd a belépőt a felsőkategóriába, de nem a prémiumba.


A notch mérete nem változott, alul és felül látható egy kisebb káva, de az összkép kellemes. [+]

A 151,9 x 71,8 x 8,4 milliméteres kiterjedésű, 167 grammos készülék előlapján egy 6,1 hüvelykes képátlójú, 19,5:9 arányú QHD+ (1440 x 3120 pixel, 564 ppi) OLED megjelenítő található: némi nyomkodás után egyértelművé vált, hogy egy remek megjelenítőről van szó, nem feltétlenül van szükség az amúgy rendelkezésre álló HDR10-re ahhoz, hogy egy kép jól mutasson rajta. A készülék szíve egy Qualcomm Snapdragon 855-ös rendszerchip, amely mellett 6 GB RAM és 128 GB tárhely található, ebből a szempontból tehát pont ugyanazt tudja a készülék, mint a V-szériás testvére. Ettől függetlenül lesznek különféle változatai, az árérzékenyebb piacokon szolgáltatói döntéstől függően lehet, hogy csak a két hátlapi kamerával szerelt változat kerül a boltok polcaira, míg más régiókban három lencse kerül majd a hátlapra. Hogy Magyarországra melyik jut el, azt egyelőre sajnos nem tudjuk, de az LG sem. Az viszont biztos, hogy multimédiás téren nem történt visszalépés, hiszen megmaradt a 32 bites ESS Sable HiFi DAC, viszont a mono hangszórókat sztereóra cserélték, ráadásul a kijelzőbe vannak beépítve (Crystal Sound OLED Stereo Speaker, ez a hivatalos név).


[+]

A legérdekesebb rész amúgy kétségtelenül a kamerarendszer, és itt most nem arra kell gondolni, hogy a hátlapon mindenképp van egy 12 megapixeles normál (78 fokos látószög, f/1,5-ös apertúra, 1,4 μm pixelméret), illetve egy 16 megapixeles nagylátószögű (107 fok, f/1,9, 1 μm) megoldás, illetve a háromkamerás modellnél egy 12 megapixeles zoomlencse is (45 fok, f/2,4, 1 μm, ez is ismerős a V50-ből). Hanem arra a 8 megapixeles, autofókuszos modulra, ami az előlapra került. Egy úgynevezett Time of Flight (ToF) megoldásról van szó, amely azért érdekes, mert a mélységet is érzékeli, tehát három dimenziós. Nem ez az első ilyen megoldás a piacon, az OPPO R17 Pro szintén efféle modullal készül. A működése nagyon leegyszerűsítve azon alapul, hogy a fény sebessége ismert, ebből pedig a kép minden egyes részénél lemérhető a kamerától való távolsága. A mérés infravörös tartományú fénnyel történik a G8 családnál, tehát nem villan az arcunkba (azaz igen, de nem látjuk), ami egy okostelefonnál jobb megoldás, mint a sima LED, vagy a lézer, amelyeket amúgy ez a technológia szintén tudna használni.


[+]

A fő felhasználási felületet amúgy nem feltétlenül az okostelefonok kellene, hogy jelentsék, a gyártásautomatizálás, a logisztika területén sokkal fontosabb a távolságmérés, mint a selfie fotóknál, az önvezető autókról nem is beszélve. Ettől függetlenül az okostelefonoknál is hasznosítható az, hogy egy ToF kamera minden egyes pixelről meg tudja mondani annak távolságát, az LG G8 ThinQ esetében például arra, hogy a tenyerünk mintázatával azonosítsuk magunkat, a mérés ugyanis olyan pontos, hogy konkrétan az ereink mintázatát is látja a kamera. Nyilván az arcfelismerés pontossága is új szintre lép egy efféle kamerával, így ez is része a G8 ThinQ szolgáltatásainak, de konkrétan tenyérrel is fel lehet oldani a készüléket, aminek a konfigurálása pont úgy működik, mint az arcfelismerésé, csak a fejünk forgatása helyett a kezünket kell fel-le mozgatnunk. Meg van ujjlenyomat-olvasó is, a hátlap közepén, mint eddig.


[+]

A tenyérmintázat felismerése az LG szerint nagyon biztonságos dolog, de összességében azért elég nehéz megállapítani, hogy vajon az ujjlenyomatunk, az arcunk, vagy a tenyérlenyomatunk hamisítható-e könnyebben, meg egy okostelefonnál ez nem is feltétlenül szempont. Az viszont igen, hogy a tenyeres feloldáshoz vagy az kell, hogy a készülék fix helyen legyen, vagy mindkét kezünkre szükségünk lesz, szóval nem tudni, mennyire életszerű az, hogy bárki is ilyen módon oldja fel a G8-at. Példaként elhangzott, hogy a konyhában dolgozva erre szükség lehet, de rögtön felmerül a kérdés, hogy ha tésztagyúrás után, lisztes kézzel akarjuk feloldani a készüléket, akkor mi a terv azután, hogy ezt megtettük. De amúgy megtehetjük, még egy vékonyabb kesztyűn is képes átlátni a kamera, szóval az ételmaradék sem okoz neki gondot. Ez persze majd kiderül a gyakorlatban, ahogy az is, hogy mi történik, ha megvágjuk a kezünket. Egyelőre az a mondás, hogy akkor nem fog működni a dolog, marad majd az ujjlenyomat/arcfelismerés/jelszó közül valami.

Van jack.
Van jack. [+]

Az előlapi kamera távolságérzékelése gesztusmozdulatok megjelenését is lehetővé teszi. Bejövő híváskor meg lehet "csípni" a felvevőgombot, amelyet balra vagy jobbra elmozgatva fogadhatjuk vagy elutasíthatjuk a hívást. Zenelejátszás közben a hangerő a nem létező potméter megfogásával és csavargatásával is állítható, ezek jópofa dolgok, de véleményünk szerint viszonylag értelmetlenek. Az egyetlen dolog, ahol tény előnyt jelenthet ez a kamera, az a selfie-fotózás, a mélységélesség soha nem látott mértékű lehet egy ennyire pontos és technológiailag fejlett megoldással.


[+]

Az Android 9.0 operációs rendszert futtató újdonság akkumulátorának kapacitása 3500 mAh, ami korrektnek tűnik ehhez a tudáshoz. Négy színben, feketében, pirosban és kékben lesz elérhető, ez utóbbi két szín kifejezetten dögösen mutatott élőben. Jó hír továbbá, hogy az eddigi csúcskategóriás LG készülékekhez hasonlóan a G8 ThinQ is rendelkezik IP68, valamint MIL-STD 810G minősítésekkel, tehát por-, víz-, illetve korlátozott mértékben ütésálló, azonban a megjelenése és várható ára egyelőre nem ismert.

MWC 2019 utazásunkat a SEAT támogatta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

  • Ken Hong: Kicsik vagyunk, de jó ez így

    Az LG kommunikációs igazgatója kameráink előtt beszélt arról, hogy miért változtattak a névadási stratégiájukon, illetve milyen utat járnak be az okostelefonok kapcsán.

  • Az LG kisebb visszaeséssel megúszta

    Az első negyedévben ugyanakkor éppúgy visszaesett az árbevétel és a nyereség, mint dél-koreai riválisa esetében.

  • Késik az LG V50 ThinQ

    Februárban mutatkozott be és a héten indult volna az értékesítése, azonban a gyártó szerint még csiszolni kell a hardveren.

  • Nem fogynak jól az LG mobilok

    A bevételek csökkentek, a veszteség éves szinten nőtt, viszont az otthoni és a háztartási eszközök szép számokat hoztak.

Előzmények

Hirdetés