Hirdetés

Realme X2 Pro – van új a nap alatt

Friss márka a hazai mobiltelefónia egén, és első csúcskészüléke figyelmeztetés az ár/érték vonalon versengő ellenlábasoknak.

Hirdetés

Kamerák, multimédia

Nem szokatlan látvány ma négy kamera a hátlapon, ahogy a 64 megapixeles felirat se a főegység mellett. A Samsung GW1 szenzora PD-autofókusszal villámgyorsan élesít és f/1,7”-es optika tartozik hozzá, hardveres stabilizálás nélkül (26 mm). Akad továbbá egy 52 mm-es, 2x-es zoomegység szintén PD-autofókusszal (f/2,5), egy 8 megapixeles ultraszéles modul (16 mm, f/2,2) és egy 2 megapixeles mélységszenzor, efféle portrék készítéséhez. Az előlapra 16 megapixeles szelfiegység került, csak hogy véletlenül se akadjon két, ugyanolyan felbontású kamera, az eredményei egyébként elfogadhatóak.


[+]

A kamerák között a 2x-es ikont megragadva vagy böködve lehet váltani (egy-egy ikon minden látószöghöz jobb volna). A HDR, a vaku és az effektek egy érintésre vannak, a portrémódra és a videóra ujjhúzással lehet jutni, a panorámát, a 64 megapixeles rögzítést, az éjjeli módot és a kézit pedig a három vonalra lépve érjük el. Nincs sok értelme a 2x-es digitális nagyításnak profi módban, hiszen attól függetlenül lehet a lencsék között váltani, mindenesetre mindhárom esetben állítható a fehéregyensúly, az expozíció, a záridő és az érzékenység. Igaz, az utóbbi csak ISO3200-ig, és hiába az automata, kézi vagy esti mód, az X2 Pro (egy példa) igazán sötétben nem rúg labdába a P30 Pro mellett (katt), és a fókusz sincs a helyzet magaslatán. Főkamerás makrókép mellett (egy példa) az ultraszéles tud szupermakrót rögzíteni (katt), csak elég szűk dinamikaátfogással és visszafogott részletességgel teszi.


[+]

A főkamera alapból 16 megapixelen, jó dinamikával és korrekt, bár hűvös és fakó színekkel operál. 64 megapixelre váltva (második oszlop) és kézzel 16 megapixelre visszaméretezve részletesebbek az eredmények, plusz a fehéregyensúly is pontosabb egy fokkal. A Realme algoritmusa egyszerűen túl sok zajszűrést használ, ami a 2x-es, jófajta zoomfotókra nem nyomja rá a bélyegét jelentősen, a 8 megapixeles ultraszéles képeken viszont megint határozottan észrevehető (4. oszlop). Itt már az egyébként korrekt dinamikatartomány is elszűkül, hiába a HDR. Ezen fejlett többelemes feldolgozás segíthetne, ilyesmire a ketyere viszont nem képes.

Este a 64 megapixeles felbontást el lehet felejteni, az 1/1,7” méretű főszenzor viszont kellően méretes, hogy optikai stabilizálás és hosszabb záridők nélkül is egész sok részletet rögzítsen, csak a narancssárgás fehéregyensúlyért kár. Az éjjeli mód csak ezzel a kamerával érhető el, és bár jelentősen javít a dinamikaátfogáson, csökkent a részletességen (2. oszlop). Ha van elég fény, a 2x-es zoomkamera esti felvételei is korrektek, az ultraszéles egység tudománya naplemente után ugyanakkor elfogy (4. oszlop). A Mi Note 10 tesztjében a minap elhangzott: a Xiaominak ma már nem csak előre, például a Realme miatt hátra is érdemes figyelnie, közel se tökéletes fotós szettjét azonban jobban összerakta, mint az X2 Pro a sajátját. A hardveres korlátokon modellfrissítés tud csak javítani, a képfeldolgozáson viszont remélhetőleg új szoftvercsomag fog.

A legnagyobb videofelbontás 4K 60 FPS-sel, kellő részletességgel, ám bármiféle stabilizálás nélkül.

Mindjárt jobb a helyzet 4K / 30 FPS-re váltva, igaz: míg a kézremegést és fordulást az elektronikus kiegyensúlyozás kisimítja, séta közben döcögősebb a kép.

Sajnos nem lehet felvétel közben a látószögek között váltani, a zoom minden esetben digitális, az ultraszéles videó korlátja pedig 1080p, szerényebb részletességgel. A sztereó hang javarészt tiszta, némi zajszűréssel, a videós összkép mindenesetre nincs egy Galaxy S10 vagy Huawei P30 szintjén, és mindkét família ára lecsurgott már a Realme üdvöskéjének környékére.

[+]

Ha kamerában meccset vesztett, hangszórókban az X2 Pro visszavág: a sztereó páros rendkívül erélyesen szól, és bár nem annyira telt, mint egy iPhone Pro, minden tartományra jut kraft, és 2-3 lépéssel 100% alá szabályozva pedig ritka tisztán szól, már más telefonhoz viszonyítva.


[+]

3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet is van, amire dinamikus, részletes hang jut kellő hangerővel, illetve gyártói és Google-féle zenelejátszó, sok-sok opcióval. Amelyik formátumot pedig a videószoftver nem hajtja meg, egy VLC telepítése megoldja. Elindul és kiterjesztett kontraszttal, színekkel fut az LG 4K-s HDR10 sakkvideója, akárcsak a YouTube HDR tartalmai 1080p-n. A Netflix ellenben csak Full HD-n streamel, HDR-ben nem, a Widevine L1 CDM minősítés mindenesetre adott. Egy szó, mint száz: a kitűnő AMOLED panellel és a remek hangszóróval az X2 Pro kapóra jön mindenféle multimédiás tartalomfogyasztásra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés