Hirdetés

Realme 7 - egy lépés vissza

Nehéz a választás a 100 ezer alatti középkategóriás mobilok között, de a Realme ezúttal nem könnyíti meg jelentősen a döntést.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

4G-s készülékről beszélünk, a mobilnetes csúcsot a Cat6-os LTE képviseli, 2021 elején az 5G még nem is nevezhető elvárásnak ebben az ársávban. A Wi-Fi (HotSpot, Direct, Display) 802.11a/b/g/n/ac szabványon, két sávon kapcsolódik, a Bluetooth 5.0-s A2DP és LE protokollal, a 2.0-s szabványú Type-C port pedig OTG és MTP képes.

Hirdetés

[+]

Nem maradt ki az NFC, navigálni a GPS mellett AGPS-szel, a GLONASS és a Beidou műholdak segítségével lehet. Szenzoros téren teljes a felszereltség, csak a hőérzékelő és a nyomásérzékelő hiányzik a repertoárból. Teljesen rendben van a hálózati stabilitás és a beszélgetési hangminőség is.


[+]

Realme 7
Pro
90 Hz-es kijelző, decens fényerő és kontraszt
Remek üzemidő, 30W-os töltő a dobozban
3,5 mm-es jack, NFC, dedikált microSD-hely
Kontra
Műanyag hátlap és keret, IP-védelem nélküli ház
A kamerás oldal alulteljesít
Vannak még szoftveres bakik
Pontozás
Kialakítás, védelem 7 pont
Kijelző 8 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 7 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (4G, 6/64 GB, HUF) 77 999
Indulóár (4G, 8/128 GB, HUF) 94 999

Komoly a fejlődés akkumulátoros téren, ha a közvetlen elődhöz hasonlítunk, hiszen nagyjából azonos méretekkel és tömeggel kínál jelentősen több kapacitást annál. 5000 mAh-nyi kapacitással bőven átlag feletti az üzemidő, szintetikus tesztekkel, böngészéssel vagy offline filmnézéssel 18-20 órák jöhetnek ki, de az igazán kellemes, hogy nagyon alacsony készenléti fogyasztással és okos szoftveres háttérrel a mindennapok használatával is simán kijönnek 5-6 órás kijelzőidők, amit akár 3 napra is beoszthatunk. Még nagyobb öröm, hogy a dobozban lévő 30W-os gyorstöltő ezt a méretes telepet fél óra alatt 0-ról 50%-ra tölti, de a teljes töltés is 70 percen belül megvan.

Kicsit foghíjasnak tűnik mostanában a 100 ezer forint alatti árkategória, nehéz igazán jó vételt találni, ha mindenképpen ötszámjegyű összeget költenénk új, kártyafüggetlen mobilra, de a középkategóriás igénylistából sem szeretnénk óriásit leadni. A Realme 7, ha önmagában vagy a Realme 6-hoz képest nézzük, nem hoz túl komoly újdonságokat, a rendszerfelülete kissé bétásnak érződik, az anyaghasználat közepes, kamerás oldalról még gyengébb is lett, viszont ha a konkurenciához képest nézzük, akkor a felszereltsége miatt mindenképpen a megfontolandó vételek közé kerül. Legkomolyabb konkurense a Redmi Note 9 Pro, ami néhány hónap után most került a 8/128 GB-os árszintjére, és a hardvere modernebb, a fém-üveg szendvics kialakítása jóval minőségibb, és kamerás téren is le tudja lépni mai tesztünk alanyát. A Realme mellett ezzel szemben kizárólag a 90 Hz-es kijelző szólhat, de ha minden szempontot egymás mellé rakunk, valószínű, hogy szinte mindenki számára a Xiaomi ajánlata lesz erősebb.

Alternatívaként lehet még gondolni a S-AMOLED kijelzővel szerelt Samsung Galaxy A41-re, a komplex csomagot nyújtó Poco X3 NFC-re, vagy bizonyos felhasználóknak akár a HMS-es Huawei P40 Lite-ra, de valójában még mindig ott tartunk, hogy ha igazán jó mobilt szeretnénk, akkor valamennyivel meg kell haladni a 100 ezres kategóriát, és megnzéni a Mi 10T Lite-ot, a Galaxy A51-et, a OnePlus Nord N10 5G-t, esetleg a kifutó Huawei Nova 5T-t. A Realme 7 esetén leginkább a 8/128 GB-os változat masszív felára miatt lehetünk igazán szomorúak, de ha beérjük a 6/64 GB-os alapmodellel, akkor 80 ezer alatt bőven lehet sorolni az érveket mellette, és emiatt tőlünk is kap egy alap plecsnit, de ezúttal – ellentétben több Realme modellel – fel sem merült az ajánlott minősítés.

Realme 7

szentkuti11

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Realme 7 Pro - gyorsétterem, menüvel

  5G nélkül, de korrekt hardverrel és sok apró extrával lépett piacra nálunk is a Realme 7 Pro, a kérdés csak az, hogy meg lehet-e győzni a vásárlókat, hogy egy itthon ismeretlen márkájú termékre voksoljanak.

Előzmények

 • Realme 6 Pro - az optimum

  Kicsivel 100 ezer forint fölött már rengeteg, valóban jól használható középkategóriás mobil érhető el, éles a verseny, de a Realme nem vall szégyent.

 • Realme 6i - művészet lemeríteni

  Borsot törne a Realme a Redmi orra alá, és bár a méretes panel HD felbontással szerénykedik, épp ez garantálja a fenomenális üzemidőt. Mégsem kerek a történet.

 • Realme C3 - ez kéne legyen a minimum

  Továbbra sem ismert márka a Realme itthon, de a C3-mal van esélyük ezen változtatni. A márka legolcsóbb telefonja nem okoz csalódást.

Hirdetés