Realme 7 - egy lépés vissza

Nehéz a választás a 100 ezer alatti középkategóriás mobilok között, de a Realme ezúttal nem könnyíti meg jelentősen a döntést.

Kamera, multimédia

A Realme 7 is a bevett, olcsó négykamerás rendszert mutatja fel a szokásos recept szerint: van egy főkameránk, 48 megapixellel (quad-Bayer), f/1,8-as apertúrájú lencsével, PD-autofókusszal, mellette pedig 8 megapixeles, f/2,3-as nagylátó (119 fokos látószög) található. Ezeken kívül egy 2 megapixeles makró (tesztképek: 1, 2 és 3) és egy szintén 2 megapixeles mélységszenzor dolgozik, mindkettőhöz f/2,4-es apertúra tartozik. Mutatunk képeket a 16 megapixeles, f/2,1-es apertúrájú, 26mm gyújtótávolságú, 1/3.1"-es fizikai méretű szenzorral dolgozó szelfikamerával is, itt egy nappali, a következő pedig egy esti fotó.


[+]

A kameraszoftver az, ahol tényleg nagyon érződik a Realme felületének 1.0-sága. Ha az alapokat vesszük, nincs komoly eltérés azokhoz a szoftverekhez képest, amiket eddig megszoktunk, ha a telefont vízszintesen, elforgatva tartjuk, akkor fel-le csúsztatással válthatjuk a módokat, így tudunk videóra, portréra (álló kifejezésre fordították), éjszakai módra vagy 48 megapixeles opcióra váltani, de szokásos módon elérhető a látószög-váltás is: na de hogyan? Megvannak a pöttyök egyértelműen, ahol kiválaszthatjuk, hogy nagylátóra váltunk, vagy épp a digitális zoomot vetjük be, de a Realme mintha nem akarná, hogy használjuk a nagylátót: egyrészt, kétujjas nagyítaással csak a digitális zoom irányába tudunk dolgozni, a nagylátó felé nem, másrészt, ha elkezdjük csúsztatni az ujjunkat a látószögváltón (és épp nem a módváltást intézzük el véletlenül), akkor a megjelenő csúszkán sincs rajta a nagylátós opció.

[+]

Hirdetés

Persze, együtt lehet élni ilyen apróságokkal, de valamiért mégis furcsa, hogy ezt nem sikerütl jobban megoldaniuk. Külön, a mellékes opció közé tették be az ultra makrót, a 2 megapixeles felvételek (1,2) ismeretében ez nem is véletlen. A Pro (pontosabban, a Realme szerint szakértő) módban minden fontos beállítási lehetőség adott, és DNG-ben is elkészíthetjük fotóinkat.

Főkamera, 12 megapixel

A főkamera fotóin a nem kimondottan jó lencserajzolat mellett a túlzó élesítésből eredő, középszerű részletesség és vonalélesség hamar fel fog tűnni, de bizony van gond a dinamikával is, előfordulnak nagyon sötét vagy épp kiégett területek. Pozitívum, hogy a fókuszálás nagyon gyors, az automatikus fehéregyensúly rendben van, és a feldolgozás is pörgős, de az összhatás sokkal festményszerűbb, képlékenyebb annál, amit nappali körülmények közt elvárnánk. Éjszaka egyébként ehhez képest várakozáson felül teljesített a rendszer, egészen élvezhető fotók keletkeztek 12 megapixelen.

Nagylátó, 8 megapixel

A fixfókuszos nagylátó tényleg nem minőségi fotózásra van kitalálva, itt már rendszeres vendég a zaj, és sok részletet tényleg nem nagyon kell keresni a fotókon. A szélek torzítását szokásosnak lehet mondani, ahogy a feldolgozás során bekerülő túlélesítést is, éjszaka pedig még tovább élesednek azok a dinamikai problémák, amik már jó fényviszonyok közt is felmerülnek.

Videós téren teljesen átlagosnak lehet nevezni a képességeket, a főkamerához kapcsolódóan van 4K-opció 30 fps-sel, továbbá 1080p-s lehetőség 30 vagy 60 fps-sel, illetve egy szoftveres ultrastabil mód is, ami valamelyest vágja a látószöget és kizárólag Full HD-ben, 30 fps-sel, mindenféle nagyítási lehetőség nélkül működik. A nagylátós videózás 1080p-re és 30 fps-re van korlátozva, menet közben váltani nem lehet, a főkamerával viszont akár 4K-ban is zoomolhatunk videózás közben. Választhatunk, hogy h.264 vagy h.265 kodeket használjon a felvételhez, az alapértelmezés még mindig a leginkább kompatibilis. A 4K videókra jut a legtöbb részlet, de mindenféle stabilizálás nélkül kissé nehéz vele igazán szépet videózni, az elektronikus képstabilizálás pedig bár hatásos, de masszívat aprít a részletességen.

[+]

Zenelejátszásra YouTube Music és a Realme saját lejátszóra áll rendelkezésre, és van egy elég részletes hangszínszabályzó is. A jack csatlakozóra menő minőség teljesen korrekt, az FM-rádió viszont kimaradt. Realme mobilok esetén sokáig nem volt alapvető, de itt szerencsére megvan a Widevine L1 CDM-védelem, tehát ilyen gátja nincs a nagyfelbontású, YouTube-on kívüli streameknek, viszont a Netflix egyelőre még a gyártók közt sem jegyzi a Realmet, ha HD-tartalmakról van szó. Az alul lévő, mono hangszóró erőteljes, de van benne egy bárki által hallható torzítás, a mélyekkel bajban van, térélményt pedig nyilván nem kell várni tőle.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Realme 6 Pro - az optimum

    Kicsivel 100 ezer forint fölött már rengeteg, valóban jól használható középkategóriás mobil érhető el, éles a verseny, de a Realme nem vall szégyent.

  • Realme 6i - művészet lemeríteni

    Borsot törne a Realme a Redmi orra alá, és bár a méretes panel HD felbontással szerénykedik, épp ez garantálja a fenomenális üzemidőt. Mégsem kerek a történet.

  • Realme C3 - ez kéne legyen a minimum

    Továbbra sem ismert márka a Realme itthon, de a C3-mal van esélyük ezen változtatni. A márka legolcsóbb telefonja nem okoz csalódást.

Hirdetés