Hirdetés

OnePlus 3T - T apó itt van

A címért elnézést kérünk, a részletes tesztért viszont nem: a OnePlus 3 mellett mutatjuk meg, hogy a 3T extra akkumulátorkapacitása és lóereje mennyivel nyújt többet a nyári modellhez képest.

Hardver, Oxygen OS 3.5.3

A Snapdragon 821 hardverelőnye a Snapdragon 820-szal szemben bár nem jelentős, pontszámilag a két 2,35 gigahertzen és a két, 1,6 gigaherten maximalizált Kryo mag, valamint a 624 megahertzre skálázott Adreno 530 előrelépett az elődhöz képest, és ezt a mindennapos használat mellett is érezni. A OnePlus 3 is elképesztően gyors volt, egy pillanattal azonban fürgébben reagál a 3T a home gombra, a képernyőfeloldásra vagy az alkalmazásváltásra. A programok betöltése a Huawei Mate 9-ből ismert, F2FS fájlrendszerre áttérve sokkal gyorsabb, mint azelőtt, erre egyébként várhatóan a OnePlus 3 is átáll. Intenzív játék mellett egy hajszálnyival viszont jobban melegszik a fémház, bár sosem éreztem vészesnek a helyzetet. Az is igaz, hogy a Real Racing 3 egy fokkal folyamatosabban futott a fenti rivális phabletjén. A belső tároló 64 vagy 128 gigabájtos az UFS 2.0-s fajtából, bővítési lehetőség nélkül, a rendszer mintegy 12 gigabájtot foglal le. A rendszermemória a továbbra is 6 gigabájtnyi, és 12 alkalmazás megnyitása majd visszatöltése a gyorsítótárból a bizonyíték, hogy nincsenek már RAM-kezelési gondok.

A mutatós külső alatt komoly hardver dolgozik
A mutatós külső alatt komoly hardver dolgozik [+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark OnePlus 3T OnePlus 3 Huawei Mate 9 Samsung Galaxy S7 edge
Rendszerchip Snapdragon 821 Snapdragon 820 HiSilicon Kirin 960 Exynos 8890
AnTuTu Benchmark 6.x 164384 pont 142110 pont 125937 pont 131697 pont
Vellamo Browser 6253 pont 5461 pont 7307 pont 7032 pont
Vellamo Metal 4252 pont 3610 pont 3355 pont 3522 pont
Geekbench 3 (single/multi) 2494 / 5784 pont 2236 / 5486 pont 2210 / 7246 pont 2150 / 6588 pont
Geekbench 4 (single/multi) 1879 / 4266 pont 1678 / 3893 pont 1930 / 5930 pont 1838 / 5343 pont
GFXBench Man. onscreen 48 fps 46 fps 35 fps 27 fps
GFXBench Man. offscreen 49 fps 46 fps 30 fps 40 fps
GFXBench T-Rex onscreen 61 fps 59 fps 60 fps 53 fps
GFXBench T-Rex offscreen 94 fps 87 fps 71 fps 86 fps

A OnePlus 3 lényegében az érintetlen 6.0.1-es Androidhoz tette hozzá a maga extra funkcióit (most 3.2.8-as az elérhető legfrissebb Oxygen OS), ám közösségi ROM formájában már elérhető a 3.5.3-es, kissé egyénibbre szabott változat. Ez a gyártó mobiljainak a jövője, és a 3T már az utóbbit kapta meg alapból. Ez is csak apró stílusjegyekben, hátterekben vagy némileg módosított alapprogramokban tér el a gyári Marshmallow-tól, a Nougat frissítés pedig már a sarkon van, és akkor mindkét OP3-on ugyanaz az UI fut majd. Ha a publikálás utáni napokban a 7.0 megérkezik, és a 3T még nálam van, feltétlen frissítem ezt a fejezetet.


[+]

Az értesítések Android 6.0-n nyilván még nem nougatos terjedelműek, a felülről lehúzható panelen viszont már felbukkannak a 7.0-s gyorskapcsolók – a többit és a fényerőcsúszkát újabb mozdulattal lehet legördíteni. A Google-kereső a főoldalon felfele simítva ugrik fel, balról pedig a Never Settle stream húzható elő. Itt az időjárás, az új alkalmazások és névjegyek gyűjteménye, a jegyzetelő, valamint a havi adatforgalom, a tároló és az akkumulátor állapota jeleik meg. További widgetek (elnézést: kütyük) dobhatók még ide, függőlegesen lehet közöttük görgetni. A vizuális változatosságról sem kell teljesen lemondani: van világos és sötét Material Design téma, illetve néhány ikonháttér (sima, négyzetes és kör).


[+]

Nekem kifejezetten tetszik az Oxygen OS, ami mindenféle giccses elem vagy mélyebb stílusváltás helyett olyan hasznos dolgokat vet be, mint a kézlegyintésre felvillanó zárképernyő, a duplakoppos felébresztés, a betűrajz vagy a gyorsindítás. Kikapcsolt képernyőre V-t rajzolva indítom a zseblámpát, O-val, a bekapcsoló dupla lenyomásával vagy a vissza gombra telepedve pedig a kamerát. Felcseréltem a vissza gombot és az alkalmazásváltót – a legutóbbi két app között az utóbbira hosszan nyomva váltok, a képernyőt a home-ra nehezedve kapcsolom ki. A dupla érintéshez is rendelhetők funkciók, akik pedig a fizikai helyett a virtuális kezelőgombokat szeretik, ilyet is kérhetnek. Az érintésalapú ujjlenyomat-olvasó villámgyors és megbízható. Érdemes kifejezetten a szenzor közepét megcélozni, és akkor tízből kilencszer biztosan sikeres az azonosítás. Mostantól ráadásul alkalmazásokat is zárolni lehet vele.


[+]

Nincs telepítve semmilyen vírusirtó, rendszererőforrás-felügyelő, harmadik féltől származó maszlag, játékdemó, közösségi alkalmazás vagy bármi olyan felesleges app, ami arra engedne következtetni, hogy a gyártó kétségbe vonja a képességeimet, hogy be tudom a Play Áruházból szerezni, amire szükségem van. Igen, a fájlkezelőn, az Időjáráson, az órán és a OnePlus fórumos Community appon kívül tényleg minden stock droid, finoman módosított Google-alapszoftver vagy a kötelező felhozatal része (Drive, Térkép és a haverok). Ám számomra pont ez az ideális: szinte minden gesztusfunkciót örömmel használok, és nem hiányzik egy alapszoftver sem, mert megvannak a saját áruházas preferenciáim. Egyedül valamiféle egykezes módot hiányolok ekkora képátló mellett, illetve a kétablakos módot – az utóbbi az Android Nougattal hamarosan elérhető lesz.


[+]

Az egypluszosított telefonkönyv a SIM-ekről, a telefonról és számos fiókból szinkronizálja a névjegyeket, több elven rendez, kérésre elrejti a szám nélkülieket. Van még spam szűrés, tiltólista és elérhető SMS-típusú híváselutasító üzenetcsomag. A telefonkönyvben opció a gyorskeresés és a gyorshívás, kedvencek is akadnak. A Chrome fürgén látja el a böngészési feladatokat, szinkronizálja a Google-fiókhoz tartozó könyvjelzőket, a jelszavakat és az előzményeket. Rendben kezel tucatnyi lapot, nyomtat, vált asztali nézetre és oszt meg tartalmat. Opció még az inkognitó böngészés, ellenben nincs nagyításhoz igazodó sortörés. Ilyen hardverrel és kijelzővel sokáig kényelmes a böngészés, dadogások, megakadások nincsenek. A SwiftKey billentyűzet támogatja a magyar ékezeteket, szójavaslatokat ad, a felülete méretezhető, témázható és a betűk felett a számok is megjelenthetnek. A bevitel a OnePlus 3-mal gyors, pontos és kényelmes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Mindkét OnePlus 3 frissült

  Még nem a nougatos update futott be, ám a OnePlus 3 és a 3T több apró bugját orvosolták.

 • Snapdragon 821-gyel támad a OnePlus 3T

  Akár 128 gigabájtos kivitelt is vásárolhatunk az új OnePlus 3-variánsból, ami frissített rendszerchipet, 3400 mAh kapacitású akkumulátort és új színárnyalatot is kapott.

 • Okostelefonos kamerateszt (2016)

  Kilenc mobil száll versenybe a legjobb okostelefonos kamera címéért. Vajon a nagy nevek szoros csatáját hozza az összecsapás, vagy fű alatt kúszik be a győztes?

 • OnePlus 3 - Szentháromság

  Parádés összeszerelés, 6 gigabájt RAM-mal büszkélkedő felszereltség és letisztult, fürge szoftverfelület: a OnePlus az okostelefonok három alappillérét hibátlanul hozza, nem egy rivális árának a feléért.

Hirdetés