OnePlus 3T - T apó itt van

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: Bone123 | 2016-12-01 11:12

A címért elnézést kérünk, a részletes tesztért viszont nem: a OnePlus 3 mellett mutatjuk meg, hogy a 3T extra akkumulátorkapacitása és lóereje mennyivel nyújt többet a nyári modellhez képest.

Bevezető

Három év alatt kétségtelenül letette a névjegyét a Carl Pei és Peter Lau által alapította OnePlus a piacon, bár nem mindig volt kerek a történet. Késések, szoftvergondok, összetűzés a Cyanogennel és a meghívásos rendszer mizériái csak néhány a gyermekbetegségek közül, aki viszont hozzájutott valamelyik flagship killer szalagcímmel hirdetett OP mobilhoz, kedvező áron kapott időtálló felszereltséget. A külcsín és belbecs generációról generációra fejlődött, ennyiből hiteles a másik, never settle szlogen, a OnePlus X személyében pedig egy még kedvezőbb árú termék is bemutatkozott. Én viszont a OnePlus 3-tól éreztem először hitelesnek a csúcsmobil gyilkos brand szöveget, mert ott aztán tényleg majdnem minden összejött.

Régi-új ismerős: a OnePlus 3T (képernyővel felfele) pont olyan, mint a OnePlus 3
Régi-új ismerős: a OnePlus 3T (képernyővel felfele) pont olyan, mint a OnePlus 3 [+]

Mutatós dizájn, remek összeszerelés, hasznos extrákkal felvértezett, ám vegytiszta Android, jófajta kamera és veszettül gyors Dash töltés. A 125 ezer forintos alapár, a két SIM foglalat és a B20 a fentiekkel együtt verhetetlenné tette a ketyerét a csúcskategória alsó szegmensében, és akkor a 6 gigabájt RAM-ról vagy a 64 gigabájtos tárolóról még nem is beszéltem, máshol az ilyesmi elérhetetlen vagy tekintélyes a felára. Azért bugok is maradtak a gépezetben, például a szigorú RAM-kezelés vagy a videofelvételek túlszűrt hangja, ezeket viszont példaszerűen javította a OnePlus, még ha itt-ott új kellemetlenségek meg is jelentek.

Az 5,5 hüvelykes képátló és a FHD felbontás is a régi
Az 5,5 hüvelykes képátló és a FHD felbontás is a régi [+]

Úgy beszélek a fenti néptelefonról, mintha egy régmúlt készülék szellemét idézném meg, pedig az 5,5 hüvelykes phablet fél éves sincs, és máris itt a folytatása. Pontosabban a ráncfelvarrása. Nem mintha sok minden indokolta volna a gyors váltást, mindenesetre, ha már a Snapdragon 821 az év vége androidos slágere, gyorsan bedobta azt a gyártó azt a T utótagú OnePlus 3-ba. Ha pedig a specifikáció kritikájaként fel lehetett hozni, hogy másnak ugyanekkora házba sikerült 3000 milliamperórásnál kövérebb telepet pakolni, a OnePlus is rájött ennek a titkára: a méretek maradtak, az akkumulátorkapacitás viszont 400 milliamperórával nőtt. Az előlapi kamera pedig 8 megapixellel 16-ra, a 3T ráadásul frissebb OxygenOS változatot futtat, bár még nem 7.0 Nougat alapút, ami bármelyik pillanatban befuthat.

Ikrek
Ikrek [+]

Azért nem teljesen pozitív a változás: 40 euróval megugrott az alapár, úgyhogy az is vizsgálat alá kerül, hogy a változások megérik-e a felárat, bár 135 ezer forint környékén ideszállítva még így is szemtelenül jól hangzik a felhozatal, aki pedig a bővíthető tárhely hiánya miatt kesereg, további 40 euróért 128 gigabájtos 3T-t is hazavihet. Mivel lehetőségem volt hosszú hetekig használni a közös fotókon is megcsodálható elődöt, elmondom, én mit várok a 3T-től. Feltétlenül hosszabb üzemidőt, a OnePlus 3 középszerűen indított, a dolog a frissítésekkel észrevehetően javult, aztán sok-sok tucat Dash gyorstöltés után mintha kezdene a telep némileg fáradni. A videofelvételek képstabilizálásán is akad javítani való (a hátlapi kamera egyébként maradt ugyanaz, csak elvileg jobb lett az elektronikus rásegítés), és persze gyorsabb alkalmazásbetöltést is elviselnék – a 3T mindkettőre gyógyírt ígér.

Szemre a OnePlus 3 és csomagolása is lehetne, pedig a 3T és doboza pózol a lencsének
Szemre a OnePlus 3 és csomagolása is lehetne, pedig a 3T és doboza pózol a lencsének [+]

A küllem mindenesetre maradt a régi, a doboz pedig olyannyira, hogy ha csak a fehér fedélbe süllyesztett 3-as számot nézem, fel se tűnne, hogy a 3T lapul benne, ez a jelzés csak oldalt szerepel a pakkon. A csomagolás tetejétől megszabadulva a szokásos OnePlus vörös belső villan elő a kissé sötétebb, fegyverszürke alaptelefonnal (van fakóarany is). Része a szettnek a már felragasztott és az elődjénél szélesebb kijelzővédő matrica, az 5V / 4A paraméterű Dash gyorstöltő, némi leírás, a SIM-tű és a piros USB-C kábel, ügyes kötegelővel. A OnePlus most is igyekszik a tesztelőket lekenyerezni: a külön megvásárolható kacatokból ellátogatott a szerkesztőségbe egy valódi fa hátlapi védőelem, egy OnePlus válltáska, egy OnePlus bicskatartó (meg kell ám védeni a 3T-t!), egy DashCharge póló és egy OnePlus szövetszatyor. Igen, a gyártó a divatra is rámegy, és miért ne – nem csak szolgáltatásokkal lehet vásárlói lojalitást nyerni.

Külső és kijelző

A legkevésbé izgalmas fejezet kétségtelenül a külsőt érinti. Nem mintha a 152,7 x 74,7 x 7,35 milliméterben kifejezhető formavilág unalmas volna: a határozott oldalélek és a kerekded hátlap kombinációja a vagány antennacsíkokkal a piac egyik legszebb mobiljává teszik a OnePlus 3-at és a 3T-t. Sokszor ismerték fel a kezemben hátulról a phabletet, de olyan sasszemű polgártárs is akadt, aki az elülső alapján vágta rá, hogy „jé, ez a OnePlus 3”, még a „jé, ez a Bone123” előtt.

A OnePlus 3 már a homályos múlt, a 3T az új zászlóshajó gyilkos
A OnePlus 3 már a homályos múlt, a 3T az új zászlóshajó gyilkos [+]

Elismerés jár, hogy a megmaradt méretek és a 158 grammos tömeg ellenére sikerült 3400 milliamperórásra növelni a telepet, az anyagminőség és a remek összeszerelés csorbulása nélkül. Az oldalakra is ráhajló unibody fémház konstrukciója ugyanis tökéletes maradt: nem recseg a komolyabb szorongatásra, elölről ívesre csiszolt Gorilla Glass 4 üveg védi, csak az IP-minősítés hiányát lehetne felróni hiányosságnak. A fogás rendben van, én egy kézzel még pont elérem a képernyő távolabbi pontjait, a hátlap viszont lehetne kevésbé csúszós.

A kijelző és az ujjlenyomat-olvasó is a régi, a 16 megapixeles előlapi kamera viszont új
A kijelző és az ujjlenyomat-olvasó is a régi, a 16 megapixeles előlapi kamera viszont új [+]

Megmaradt a 1080p-s, Samsung gyártmányú Optic AMOLED kijelző a maga 401 ppi-s, megfelelően éles képpontsűrűségével, kitűnő betekintési szögeivel és átlag feletti fényerejével. Nincs Galaxy S7-féle extra fénysűrűség a sárga égitest alatt (ebben is lehet fejlődni jövőre), mindenesetre a tökéletes feketék, a remek kontrasztarány és az alacsony fényvisszaverődés egész jól olvasható tartalmakat biztosít. Éjjel viszont picit világosabb marad a panel az elődmodellénél, ezen az olvasási mód segít.

Kijelző-teszt
Mérés OnePlus 3T OnePlus 3 Huawei Mate 9 Samsung Galaxy S7 edge
Fehér fényerő 424 / 548 nit 407 / 517 nit 680 nit 560 / 777 nit
Fehér fényerő (min.) 3,9 nit 1,9 nit 4,2 nit 1,6 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0,39 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen 1743:1 végtelen
Színhőmérséklet 7786 / 6418 K 7886 / 6804 K 8818 K + kézi 7423 / 6580 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A tartalmak továbbra is élesek, még ha nem is QHD a felbontás
A tartalmak továbbra is élesek, még ha nem is QHD a felbontás [+]

A korábban problémás automata fényerőállítás meglehetősen pontos lett, OxygenOS 3.5.3 alatt pedig a kissé hideg, kirobbanóan élénk színeket vagy a remek kalibrációjú sRGB móddal lehet természetesre venni, vagy a kézi csúszkával a meleg irányba eltolni. Továbbra is kérhető a képernyő felvillantása értesítés befutásakor, dupla koppra vagy az előlap feletti Jedi-kézmozdulatra – ilyenkor fekete-fehérben olvashatók el a notifikációk. Nyilván továbbra is előnyben van egy 1440p felbontású panel a betűrajzolat szempontjából, én például észreveszem a különbséget QHD és Full HD között, ám ez kevésbé jelentős, mint a FHD-t a HD-val összehasonlítva.

A két nanoSIM foglalat maradt, microSD foglalat továbbra sincs
A két nanoSIM foglalat maradt, microSD foglalat továbbra sincs [+]

Az rezgés erőssége közepes, az érintési érzékenység pedig hibátlan – és bár egyes felhasználók felhívták a figyelmet, hogy a 3/3T panelje a piac legjobbjának számító, 50 ezred másodperces reakcióidő helyett 93 ezred alatt reagál az érintésre, őszintén, erről nekem olvasni kellett, mert nem tűnt fell. A OnePlus a Nougat frissítés utánra ígéri ennek a vizsgálatát, a verzióváltás a prioritás. Felülre RGB értesítési LED, fénymérő, közelségérzékelő, beszélgetési hangszóró és immáron 16 megapixeles kamera került, alulra pedig érintésalapú home gomb beépített ujjlenyomat-olvasóval, valamint a felcserélhető vissza és alkalmazásváltó, fehér pötty világítással. Elérhető magasságba került a bal oldalon a hangerőszabályzó és jobb oldalon a bekapcsoló, az előbbi feletti, háromállású értesítési kapcsoló viszont kissé messze van az ujjaktól, nyújtózkodni kell érte.

A kissé sötétebb szürke kivitel leplezi le a frissebb modellt
A kissé sötétebb szürke kivitel leplezi le a frissebb modellt [+]

A két nanoSIM-et a jobb oldalról előhúzható tálca fogadja be – microSD kártyafoglalatot ne keressünk, mondjuk 64 és 128 gigabájtos tárhelyopciókkal ne is akarjunk. A 3,5 milliméteres fülest és a Type-C kábelt alul lehet a helyére csúsztatni, itt két csavar, egy mikrofonfurat és a mono hangszóró rácsa pillantható meg, felül semmi nincs. A hátlap síkjából továbbra is kiemelkedik a Sony IMX298-as kameraszenzor és az f/2-es lencse, a védőüvegnél egy hajszállal magasabbra nyúló fémkerettel. Akad itt még ledes villanó, ikonikus OnePlus logó, valamint alul-felül, egy-egy sötétszürke antennacsík, melyből a felső a másodlagos mikrofont ügyesen elrejti. Szemre, fogásra és anyagminőségre is maradtak a pozitív jelzők, ráadásul most sikerült a méretekhez illő telepet társítani, le a kalappal.  

Hardver, Oxygen OS 3.5.3

A Snapdragon 821 hardverelőnye a Snapdragon 820-szal szemben bár nem jelentős, pontszámilag a két 2,35 gigahertzen és a két, 1,6 gigaherten maximalizált Kryo mag, valamint a 624 megahertzre skálázott Adreno 530 előrelépett az elődhöz képest, és ezt a mindennapos használat mellett is érezni. A OnePlus 3 is elképesztően gyors volt, egy pillanattal azonban fürgébben reagál a 3T a home gombra, a képernyőfeloldásra vagy az alkalmazásváltásra. A programok betöltése a Huawei Mate 9-ből ismert, F2FS fájlrendszerre áttérve sokkal gyorsabb, mint azelőtt, erre egyébként várhatóan a OnePlus 3 is átáll. Intenzív játék mellett egy hajszálnyival viszont jobban melegszik a fémház, bár sosem éreztem vészesnek a helyzetet. Az is igaz, hogy a Real Racing 3 egy fokkal folyamatosabban futott a fenti rivális phabletjén. A belső tároló 64 vagy 128 gigabájtos az UFS 2.0-s fajtából, bővítési lehetőség nélkül, a rendszer mintegy 12 gigabájtot foglal le. A rendszermemória a továbbra is 6 gigabájtnyi, és 12 alkalmazás megnyitása majd visszatöltése a gyorsítótárból a bizonyíték, hogy nincsenek már RAM-kezelési gondok.

A mutatós külső alatt komoly hardver dolgozik
A mutatós külső alatt komoly hardver dolgozik [+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark OnePlus 3T OnePlus 3 Huawei Mate 9 Samsung Galaxy S7 edge
Rendszerchip Snapdragon 821 Snapdragon 820 HiSilicon Kirin 960 Exynos 8890
AnTuTu Benchmark 6.x 164384 pont 142110 pont 125937 pont 131697 pont
Vellamo Browser 6253 pont 5461 pont 7307 pont 7032 pont
Vellamo Metal 4252 pont 3610 pont 3355 pont 3522 pont
Geekbench 3 (single/multi) 2494 / 5784 pont 2236 / 5486 pont 2210 / 7246 pont 2150 / 6588 pont
Geekbench 4 (single/multi) 1879 / 4266 pont 1678 / 3893 pont 1930 / 5930 pont 1838 / 5343 pont
GFXBench Man. onscreen 48 fps 46 fps 35 fps 27 fps
GFXBench Man. offscreen 49 fps 46 fps 30 fps 40 fps
GFXBench T-Rex onscreen 61 fps 59 fps 60 fps 53 fps
GFXBench T-Rex offscreen 94 fps 87 fps 71 fps 86 fps

A OnePlus 3 lényegében az érintetlen 6.0.1-es Androidhoz tette hozzá a maga extra funkcióit (most 3.2.8-as az elérhető legfrissebb Oxygen OS), ám közösségi ROM formájában már elérhető a 3.5.3-es, kissé egyénibbre szabott változat. Ez a gyártó mobiljainak a jövője, és a 3T már az utóbbit kapta meg alapból. Ez is csak apró stílusjegyekben, hátterekben vagy némileg módosított alapprogramokban tér el a gyári Marshmallow-tól, a Nougat frissítés pedig már a sarkon van, és akkor mindkét OP3-on ugyanaz az UI fut majd. Ha a publikálás utáni napokban a 7.0 megérkezik, és a 3T még nálam van, feltétlen frissítem ezt a fejezetet.


[+]

Az értesítések Android 6.0-n nyilván még nem nougatos terjedelműek, a felülről lehúzható panelen viszont már felbukkannak a 7.0-s gyorskapcsolók – a többit és a fényerőcsúszkát újabb mozdulattal lehet legördíteni. A Google-kereső a főoldalon felfele simítva ugrik fel, balról pedig a Never Settle stream húzható elő. Itt az időjárás, az új alkalmazások és névjegyek gyűjteménye, a jegyzetelő, valamint a havi adatforgalom, a tároló és az akkumulátor állapota jeleik meg. További widgetek (elnézést: kütyük) dobhatók még ide, függőlegesen lehet közöttük görgetni. A vizuális változatosságról sem kell teljesen lemondani: van világos és sötét Material Design téma, illetve néhány ikonháttér (sima, négyzetes és kör).


[+]

Nekem kifejezetten tetszik az Oxygen OS, ami mindenféle giccses elem vagy mélyebb stílusváltás helyett olyan hasznos dolgokat vet be, mint a kézlegyintésre felvillanó zárképernyő, a duplakoppos felébresztés, a betűrajz vagy a gyorsindítás. Kikapcsolt képernyőre V-t rajzolva indítom a zseblámpát, O-val, a bekapcsoló dupla lenyomásával vagy a vissza gombra telepedve pedig a kamerát. Felcseréltem a vissza gombot és az alkalmazásváltót – a legutóbbi két app között az utóbbira hosszan nyomva váltok, a képernyőt a home-ra nehezedve kapcsolom ki. A dupla érintéshez is rendelhetők funkciók, akik pedig a fizikai helyett a virtuális kezelőgombokat szeretik, ilyet is kérhetnek. Az érintésalapú ujjlenyomat-olvasó villámgyors és megbízható. Érdemes kifejezetten a szenzor közepét megcélozni, és akkor tízből kilencszer biztosan sikeres az azonosítás. Mostantól ráadásul alkalmazásokat is zárolni lehet vele.


[+]

Nincs telepítve semmilyen vírusirtó, rendszererőforrás-felügyelő, harmadik féltől származó maszlag, játékdemó, közösségi alkalmazás vagy bármi olyan felesleges app, ami arra engedne következtetni, hogy a gyártó kétségbe vonja a képességeimet, hogy be tudom a Play Áruházból szerezni, amire szükségem van. Igen, a fájlkezelőn, az Időjáráson, az órán és a OnePlus fórumos Community appon kívül tényleg minden stock droid, finoman módosított Google-alapszoftver vagy a kötelező felhozatal része (Drive, Térkép és a haverok). Ám számomra pont ez az ideális: szinte minden gesztusfunkciót örömmel használok, és nem hiányzik egy alapszoftver sem, mert megvannak a saját áruházas preferenciáim. Egyedül valamiféle egykezes módot hiányolok ekkora képátló mellett, illetve a kétablakos módot – az utóbbi az Android Nougattal hamarosan elérhető lesz.


[+]

Az egypluszosított telefonkönyv a SIM-ekről, a telefonról és számos fiókból szinkronizálja a névjegyeket, több elven rendez, kérésre elrejti a szám nélkülieket. Van még spam szűrés, tiltólista és elérhető SMS-típusú híváselutasító üzenetcsomag. A telefonkönyvben opció a gyorskeresés és a gyorshívás, kedvencek is akadnak. A Chrome fürgén látja el a böngészési feladatokat, szinkronizálja a Google-fiókhoz tartozó könyvjelzőket, a jelszavakat és az előzményeket. Rendben kezel tucatnyi lapot, nyomtat, vált asztali nézetre és oszt meg tartalmat. Opció még az inkognitó böngészés, ellenben nincs nagyításhoz igazodó sortörés. Ilyen hardverrel és kijelzővel sokáig kényelmes a böngészés, dadogások, megakadások nincsenek. A SwiftKey billentyűzet támogatja a magyar ékezeteket, szójavaslatokat ad, a felülete méretezhető, témázható és a betűk felett a számok is megjelenthetnek. A bevitel a OnePlus 3-mal gyors, pontos és kényelmes.

Kamerák, multimédia

Új csúcskészülék esetében általában arról beszélünk, hogy hátul mi változott, pedig ott most semmi: ugyanaz az 16 megapixeles Sony IMX298-as szenzor figyeli az f/2-es rekeszértékű lencsével összegyűjtött fényt, mint előtte, PD autofókusszal, optikai stabilizátorral és ledes villanóval, csak most a rendszert zafírüveg védi. A 8 megapixeles előlapi kamerát viszont a 16 megapixeles Samsung 3P8SP váltja, bár komolyabb gyakorlati előnye szerintem nincsen parányi méretben ennyi pixellel dolgozni, egyébként ilyen kép készül vele. A szoftver is a régi: a keresőben villámgyorsan dolgozik az auto- vagy érintőfókusz, elérhető innen a galéria, a kameraváltó, a HDR, a zajmentesítő HQ mód (este jön jól), valamint a vaku és egyéb opciók. Hosszanti irányban lehet a videofelvételhez simítani, és immáron a részletgazdag 4K / 30 fps mellett (55 Mbps, H.264, egy példa) 1080p / 60 fpssel is rögzíteni lehet (katt ide), átlag feletti képminőséggel. Az optikai képstabilizálás mellett elvileg már van elektronikus is, bár az előnyei nem jelentősek, és noha mostanra rendbe tették a korábban túlszűrt hangot (96 kbps sztereó, 48 KHz AAC LC), azért a komolyabb széllökések berecsegése nem produkál túl szép eredményeket.


[+]

Visszatérve a szoftverre: rövid oldalon, az egyik oldalról a galéria, a másikról a többi mód húzható elő, így a panoráma, a time-lapse, a lassított felvétel, és a még mindig vicces nevű kézikönyv. Ez volna a kézi mód, ahol az érzékenység (ISO100 - 3200), a záridő (1/8000 - 30 mp), a fókusz és a fehéregyensúly állítható, bár valamiért a vaku továbbra sem, van valakinek erre értelmes magyarázata? Akad még DNG RAW mentés, kérhetők rácsvonalak és aktiválható az önkioldó is. Akinek mindez nem volna elég, A Better Camerától a Manual Camerán át bármely camera2 API-ra épülő szoftver elfut. A OnePlus 3-nak nyári összehasonlító tesztünkben sem volt szégyenkezni valója, pedig frissítésekkel még javult is a helyzet. Most is villámgyors a fókusz, azonnal reagál a telefon az exponálásra, kitűnő a dinamikatartomány, pontos a fehéregyensúly és rendkívül magas a részletgazdagság, a jófajta makrókon is.

Mivel a szenzor és a lencse maradt, a bal alsó sarokban néhol megfigyelhető, jelentősebb elmosódást a tesztkészülék saját bakijának és nem típushibának tulajdonítom. A nyári OnePlus nem produkált ilyet arrafelé, noha a sarkainál ott is puhább a lencserajzolat. Zajmentesítés nappal szinte egyáltalán nincs, ami szerintem nem hiba a részletek megóvása szempontjából, viszont egy kis felesleges élesítést ráhúz az algoritmus, így is közel a minőség a RAW képekéhez. A HQ mód ezzel szemben komolyabban letarolja a zajt, alighanem a Google Pixel-féle HDR+ módhoz hasonlóan több képet összegyúrva, ami nappal itt nem jelent előnyt, este viszont hatalmasat. Aki soha nem akar a kézi beállításokkal bajlódni, nappal bátran hagyja automatán a HDR-t, este meg kapcsolja be a HQ-t, így jó aránnyal készülnek majd albumképek. A hobbifotósoknak meg ott a manuális mód, az optikai képstabilizátorral sikerült 1/3 másodperces záridőt is megtartanom, plusz DNG RAW-ból dolgozva még jobb eredmények születtek, jöjjön néhány ilyen.


[+]

A Play Zene a Google által kínált felhozatal mellett lejátssza a helyben tárolt számokat is listák, előadók, albumok, műfajok és dalok szerint, a OnePlus-féle Zene pedig dalok, előadók, albumok és címkék alapján csoportosít. Ez utóbbi eléggé fapados, a stock Android hangszínszabályzó is csak a Play variációból érhető el, a WMA-t és a legtöbb ismert formátumot viszont mindkettő meghajtja. FM-rádió nincs, a OnePlus 3T mellé füles sem jár. Mivel a Play Filmek a telefonra másolt fájlokból nem varázsol mozit, a galériába épített lejátszó pedig kettő IQ-jú, legjobb mindjárt egy BS Playert lerántani, az 4K felbontásig bezárólag minden kódolást meghajt, az AC3 hangot és a feliratokat beleértve.


[+]

A fülesre jó minőségű hang megy, átlagos hangerővel. A frekvenciaátvitel kiegyensúlyozott, a zaj elenyésző, a részletesség pedig rendben van, bár itt már érezhető a drágább HTC 10 vagy LG V20 előnye. Az alulra helyezett, könnyen eltakarható monó hangszóró teljesen átlagos tudású, a bejövő hívást biztosan meghallani, a jobbfajta hangminőséghez viszont két lépéssel lejjebb kell venni a maximumon. A mélyek szegényesek, a középhangok és a magasak viszont rendben vannak, egy-egy zúzósabb hangszer vagy érdesebb hang mindenesetre jelzi a parányi hangleadó korlátait. Megjegyezném: a OnePlus 3 a nyáron mintha hangosabban szólt volna, aztán a zörejes maximumból picit visszavettek szoftveresen, így most megegyezik a két mobil hangszórós teljesítménye.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A OnePlus 3T két nanoSIM-et fogad be dual standby technológiával és 300/50 Mbps-os plafonnal 4G-n (B1/3/5/7/8/20). A beszélgetési hangminőség továbbra is jó, bár zajos környezetben lehetne egy hajszállal hangosabb, komolyabb panasz mindenesetre egyik oldalon sem volt egymás megértésére. A WiFi modem érzékenysége átlag feletti és támogatja a 802.11a/b/g/n/ac szabványokat két csatornán, plusz van Direct és hotspot. Bluetoothból 4.2 jár A2DP-vel és LE-vel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel és OTG-vel, Type-C csatlakozással. A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS, a Glonass és a Beidou műholdak jelei is bevethetők, a pozíciószerzés gyors és pontos, egy rövid útvonalrögzítés során nem dobta el a jelet a telefon. Akad iránytű, NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp és mágneses hall szenzor, nincs viszont infra és FM-rádió.

Az üzemidő határozottan jobb lett
Az üzemidő határozottan jobb lett [+]

A OnePlus 3 kétségtelenül remek mobil, ám kellett a 400 milliamperórás extra. A 3400-as telep így vígan kibírja a legintenzívebb napot is, mielőtt másfél óra alatt az 5V / 4A típusú Dash gyorstöltő a nulláról 100%-ra tölti (vagy fél óra alatt 57%-ra). Normál használat mellett a másfél-két nap sem lehet komolyabb probléma, 5 / 5,5 órás képernyőidők rendre összejöhetnek. Nyilván mindez hálózat-, fényerő- és használatfüggő, érzésre mindenesetre az előrelépés arányosan nagyobb is annál, amennyivel a telep kövérebb lett. Akkumulátorkímélő módból egy háttérfolyamatokat és kapcsolatokat korlátozó, alapvető fajta van, no és persze a 6.0-s Androidtól alapból takarékoskodó Doze, amivel alacsonyan marad a készenléti fogyasztás. Netezni egy töltésről, közepes fényerőn 11 órán át lehet, offline tárolt videót nézni pedig 15 órán át.

A Dash töltés továbbra is szélvész gyors, ám mennyire kíméletes hosszútávon?
A Dash töltés továbbra is szélvész gyors, ám mennyire kíméletes hosszútávon? [+]

Hogy kitűnő lett-e a OnePlus 3T üzemideje? Semmiképp, ám az átlag felettiről a határozottan jóra váltott, és ez is értékelendő. Érdemes viszont egy kicsit a gyorstöltés esetleges hatásairól beszélni. Sok-sok hét intenzív használat és rendszeres Dash-töltés után a nyáron tesztelt OnePlus 3 akkumulátora, így télire, mintha már kevésbé bírná a strapát. Nem jelentős a képernyőidő visszaesése, és a belakott rendszer is befolyásolhatja a dolgot, így nem tisztem összefüggést felfedezni, mindenesetre szívesen olvasnék egy labori elemzést a mobilos gyorsöltés hatásairól az akkumulátor élettartamával összefüggésben.

A OnePlus 3T újabb ár/érték bajnok a fiatal gyártótól
A OnePlus 3T újabb ár/érték bajnok a fiatal gyártótól [+]

Értékelés: OnePlus 3T
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

A OnePlus 3 remek ajánlat volt 125 ezer forintért, és a 3T simán megéri a 40 eurós felárat, még ha jelentős előrelépésről nincs is szó, arasznyi javulásról viszont igen. A letisztult szoftver, a kitűnő összeszerelés és jófajta kamerák mellé most odarakható az előrelépett üzemidő, az észrevehető sebességjavulás és a 128 giabájtos tárhelyopció (további 40 euróért). Mindez a két SIM-mel, a B20-as LTE-vel, a kézi kameramódokkal, a mutatós küllemmel és a Dash gyorstöltéssel ismét keményen feladja a leckét a konkurenciának, amely jobb audiominőséggel, ívelt vagy nyomásérzékelős kijelzővel, esetleg példásabb kamerával vagy egyedi szoftvermegoldásokkal tud válaszolni, csakhogy lényegesen drágábban. Nyilván van hely a generációs fejlődésre, ami persze a jövő évre marad: ilyen lehet a vízálló kivitel, a napfény alatti extra fényerő, a nagyobb kijelzőfelbontás vagy az ósdi, 3,5 milliméteres audiokimenet eltüntetése (viccelek).

Ám ezek nélkül és a fentiekkel együtt sem buzdítok senkit a várakozásra, mert bár még mindig lehetne a szoftveren reszelni, felesleges appok vagy fárasztó szoftverfunkciók nélkül az Oxygen OS közel van a nagyokhoz, hardverben meg ugye ott áll mellettük, tehát remek az összkép. És akinek van már OnePlus 3-a? Nos, nekik nem feltétlenül érdemes váltani, ha a rövidebb üzemidőt megemésztik, hiszen a frissítésekkel megérkezett a 1080p/60 fps rögzítés, egy időben fut majd be 7.0-s update az F2FS fájlrendszerrel, és különben is, 6/64 gigabájtos flagship killerjük aligha fog egyhamar elavulni. Az is kiderült viszont, hogy a nyári készülék minden igyekezete ellenére sem tudta megakadályozni a drágább riválisok töretlen népszerűségét, így a OnePlus más zászlóshajója helyett a sajátját gyilkolta le, hogy a poraiból egy még jobb keljen életre.

OnePlus 3T

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

OnePlus 3T
OnePlus 3T Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 152,7 x 74,7 x 7,35 milliméter
Tömeg 158 gramm
Színvariációk fegyverszürke, fakóarany
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 pixel (401 ppi)
Kijelző típusa Optic AMOLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Snapdragon 821
Processzor típusa 2,35 GHz-es, kétmagos Kryo és 1,6 GHz-es, kétmagos Kryo
Processzor csíkszélessége 14 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 530
RAM mérete 6 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 64 / 128 GB (a rendszer 12 gigabájtot foglal)
Memória bővíthetősége nem bővíthető
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/850/900/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.2 (A2DP, LE, apt-x)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, WiFi hotspot, WiFi direct
USB USB-Type C (USB 2.0, MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 6.0.1 (Marshmallow)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek fájlkezelő, időjárás, Community
Multimédia
Fő kamera 16 megapixeles, PDAF-autofókusz, f/2-es rekeszérték
Másodlagos kamera 16 megapixel
Videófelvétel 4K (30 fps), 1080p (30, 60 fps), 720p (120 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3400 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő ? óra
Beszélgetési idő ? óra
Zenelejátszási idő ? óra
Egyebek
3,5 milliméteres jack kimenet, giroszenzor, gyorsulásmérő, közelségérzékelő, fényérzékelő, ujjlenyomat-olvasó, iránytű