MI-re hagyatkozó HDR-t ígér a Vivo

Vannak a művészi HDR képek, amiket komoly fotómasinák több expozícióból, hozzáértők aztán számítógépes összedolgozással és meglehetősen sok manipulációval gyúrnak össze egy-egy igazán látványos, de koránt sem természetes hatású képpé, mondjuk egy ilyenné:

Egy kissé túltolt, művészi HDR profi fotóstól
Egy kissé túltolt, művészi HDR, profi fotóstól (forrás: Knowledge Hi) [+]

A mobilos HDR azonban más tészta, bár az elv hasonló: a parányi szenzorok és optikák szűkös dinamikatartománnyal rögzítenek, ezért az automatika gyors egymásutánban lő két vagy több képet eltérő expozícióval, és maga gyúrja össze egy, a kiégéseket kiküszöbölő és a sötét részekre rávilágosító eredménnyé. Már ideális esetben. A gépi algoritmuson áttolt és tömörített JPG fotók ugyanis sok esetben csak a sötét részekre világosítanak rá, túltolják a kontrasztot és az expozíciót, adott esetben a telítettséget, gyakran pedig még a minőségen is rontanak.

Nem renderkép: a Vivo Apex koncepciókészülék kint volt az MWC-n, és működött
Nem ritka az eredeti ötlet a Vivótól, az Apex koncepciókészülékből pedig végtermék is lehet (forrás: Pocket-lint) [+]

Ennél szofisztikáltabb az elmúlt időszakban elterjedt, többelemes fényképezés és zajmentesítés, szép nevén a multi-frame image processing és multi-frame noise reduction. Ezek a megoldások akár többféle expozíció és persze több eredmény alapján hoznak össze tisztább, dinamikusabb eredményeket.


(forrás: Vivo) [+]

Minél fejlettebb a szenzor (adott esetben kiegészítő DRAM réteggel egy rakás nyers képinformáció ideiglenes tárolására, amíg azt a hardver feldolgozza), illetve minél profibb a képfeldolgozó hardver (ISP) és az algoritmus, annál több, pillanatok alatt lőtt képből tud egy mobil egy ideális fotót megalkotni. Ez a Galaxy S9 esetében akár 12 elemes rögzítést is jelenthet.


[+]

A Vivo most valami hasonlót prezentál Super HDR néven, noha kézzelfogható mobil nélkül, bár az Apex kávamentes prototípus, amiből elvileg végtermék lesz valamikor, ideális befutó lehetne ennek demonstrálására, persze ha a megfelelő szenzor és képfeldolgozó mögé kerül. Szó volt egyébként egy akár 5 kamerát és 10 GB RAM-ot kapó másik csúcsmodellről, úgyhogy a Super HDR abban is kiköthet, ezek persze egyelőre csak feltételezések.


[+]

Legközelebb a notchos és dupla hátlapi kamerás V9 érkezik a Vivótól, viszont a középkategóriába, ahova nem szoktak minden technikai újítást elvinni. A Vivo fejlettebb HDR megoldása mesterséges intelligenciát bevető algoritmuson alapul, amely azon felül, hogy az ígéretek szerint hatékonyan ismeri fel a témákat és fényviszonyokat, akár 14 fényértéknyi expozíciókülönbséget át tud fogni, legfeljebb egy tucat kép gyors rögzítésével.


[+]

Ezeket összegyúrva ellenfényben és roppant világos, illetve nagyon sötét részek találkozásánál is megközelíthető lehet a profi, művészi HDR fotók színes-szagos minősége, persze az árnyékok optimalizálása vagy az intelligens expozíció hangzatos szavak mögött még nem tudni, a valóságban milyen tartalom van, ahogy a fent közzétett képek érintetlenségére sincs garancia (az EXIF infó szerint út közben összefutottak a Photoshoppal). Ettől még a technológia és a széles dinamikaátfogás ígéretes, úgyhogy már várjuk azt a Vivo mobilt, amelyik a Super HDR-t élesben be is veti.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Vivo

Előzmények

Hirdetés