Nokia Lumia 920 - amikor a méret vág oda

Bevezető, csomagolás

Nehéz a dolga a Nokiának. Nem, ez most nem az általános szöveg a gyenge pénzügyi eredményekről és a haldokló Symbianról, ez a cikk ugyanis a Lumia 920-ról szól, a finnek első Windows Phone 8 rendszerre épülő okostelefonjáról, mely jelenleg a cég zászlóshajójának tekinthető. És nehéz vele a dolga a Nokiának, ugyanis a készüléket akkora érdeklődés övezi, amekkora kevés készüléket követ mostanában. Sokan ezt az eszközt kiáltották ki a legújabb iPhone-gyilkosnak, ami nyilvánvalóan butaság annak fényében, hogy az iPhone-t már nem feltétlenül kell meggyilkolnia senkinek és ma már nem feltétlenül kell minden okostelefont az Apple termékéhez hasonlítgatni. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a Nokiának ezzel a szériával van utoljára esélye dobbantani egyet, mert a Lumia 800 (és annak kistertvérei) ugyan nagyot szóltak, de közel sem akkorát, hogy az egykori piacvezető vállalatot kihúzzák abból a gödörből, ami felé jelenleg is tart.

Nokia Lumia 920
[+]

A probléma az, hogy a Windows Phone operációs rendszer használatával akkor is nehéz megkülönböztetnie magát egy gyártónak vagy készüléknek, ha a verziószám már nem hetes, hanem nyolcas. Hiába javított ugyanis sokat a Microsoft a rendszeren és tette azt kifinomultabbá, a személyre szabhatóságnál gyakorlatilag csak annyit tudtak elérni, hogy 10 helyett 20 színsablon közül választhatunk és a csempék méretén bizonyos kereteken belül állíthatunk. Azaz a Windows Phone 8-as készülékek továbbra is teljesen ugyanúgy néznek ki, aminek megvannak az előnyei és a Microsoft számára ez egy kedvező szabályozás (nem véletlen, ők találták ki), de a Lumia 920 helyzetét nagyban megnehezíti. Főleg azért, mert a HTC modellje vele egy időben lépet piacra és bizony nem sikerült rosszul. Olyannyira nem, hogy a Windows Phone 8X by HTC lett a Windows Phone 8 platform hivatalos referenciakészüléke, amiben nyilván szerepet játszik az is, hogy a Nokia térdre rogyása nem jönne rosszul a Microsoftnak, de azért az eszköz képességeiről is sok dolgot elárul.

Nokia Lumia 920
[+]

A doboz nem sokat változott, ugyanaz a fiókos felépítésű megoldás, amit talán az Apple vezetett be, de mindenki nagy örömmel használja, hiszen marhára logikus és egyszerűbb logisztikázni, mint a korábban bevett formátumú megoldásokat (melyekben több volt a kihasználatlan terület). A méret egészen kedvező, a nokiás dobozok klasszikus feladatát ellátja, hiszen némi magyar valuta elfér benne, igaz, egy hangyányit hosszabbnak kellene lennie, hogy egy köteg húszezres igazán kényelmesen utazhasson, de annyi baj legyen. Hasonlóan fontos feladat a hálózati töltőfej, a microUSB-s adatkábel és a sztereó headset szakszerű elhelyezése, ezeket a feladatokat a vastag kartonból készült box gond nélkül megoldja. A tesztkészüléket egyébként a VIP-Phone biztosította.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés