Nokia 808 PureView - kamerás béta

Bevezető

Ültünk dr. Kinddal laposakat pislogva a Nokia idei, barcelonai sajtóbejelentésén, én ugyan ráöntöttem a gépi kávét a számítógépemre, ami kétségkívül valamelyest megélénkíti az embert, de azért alapvetően baromi álmosak voltunk, pláne, hogy valami kőkorszakból maradt java nyelvű autóversenyt mutogattak egy filléres Asha modellen. Aztán egyszer csak nem csupán mi, hanem az egész publikum irtóra izgatott lett, mert minden előzmény nélkül benyögtek egy olyat, hogy 41 megapixeles kamera.

Nokia Lumia 900
A barcelonai sajtótájékoztató

Tartósítószerrel átitatott fánkok estek ki a méla nemzetközi sajtócsapat kezeiből, szájak maradtak tátva két falat között, szemek nyíltak tágra, egy-két kockább figurát nem kizárt, hogy kellemes bizsergés járt át, aztán megismételték, hogy igen, 41 megapixel. Az pedig elképzelhetetlenül sok, tudván, hogy az eddigi legmorcosabb felbontás is 12-nél megállt, a képminőség pedig nem okvetlenül volt ezzel arányos. Amíg nem részletezték, hogy ez mire jó, addig azért volt egy olyan hangulat, hogy kínjukban már nem tudnak mit kitalálni, de aztán gyorsan kiderült, hogy itt nem csupán arról van szó, hogy feltolták a felbontást, egy jóval összetettebb okosság képe sejlett fel.

Nokia 808 Pureview
[+]

Aztán jött a következő megrázó információ: mindezt egy Symbian rendszerű telefonban láthatjuk majd, ami a Nokia 808 PureView nevet viseli, mi pedig az XXL GSM segítségével tettük rá a kezünket. A Symbian vajon mi? Legalábbis 2012-ben mi keresnivalója van még a Microsofttal összeborult Nokia portfóliójában? Erre is van magyarázat, a PureView technológiát ugyanis nem egy félreeső garázsban, fél nap alatt ütötték össze, mint egy gyors villásreggelit, hanem hosszú évek óta dolgoznak rajta, a fejlesztések még bőven akkor indultak el, amikor a Microsoft csak egy távoli, Windows Mobile-lal bohóckodó, töketlen bandának tűnt a finnek szemében.

Nokia 808 Pureview
[+]

Azóta nagyot fordult a világ, a PureView azonban nem jutott arra a sorsra, mint egyik-másik nokiás fejlesztés (lásd még: MeeGo), hanem a jelek szerint az amerikaiak is úgy gondolták, hogy érdemes vele foglalkozni. Barcelonában még nem mondták meg nyíltan, de azóta már tudjuk, hogy a Nokia mérnökei masszívan dolgoznak azon, hogy átültessék WP7-re, de inkább WP8-ra a technológiát, ami egy olyan versenyelőny lehet a jövőben, amiről a többiek még csak álmodoznak. Újabb fontos, vevőcsalogató tulajdonság lehet majd, mint az ingyenes navigáció, vagy a közösségi közlekedéssel kapcsolatos alkalmazás, de amíg mindez elkészül, addig is meg akarta mutatni a Nokia, hogy mire számíthatunk. Meg is kell mutatniuk, mert a finnek feje felett egyre sűrűsödve gomolyognak a viharfelhők, ez a fejlesztés kicsit megnyugtathatja a kedélyeket, a befektetők és a részvényesek is tudnak annyira kombinálni, hogy beleképzeljék ezt az újítást a jövő WP8-as eszközeibe.

Nokia 808 Pureview
[+]

Addig pedig itt van nekünk a Symbianra épülő verzió, amely ugyan a legkomolyabb hardver a platform történelme során, de architekturálisan még mindig elmaradott a konkurenciával szemben. Ez ma már eléggé egyértelműen látszik, nem is csoda, hogy lassan egy éve nem volt a 808-at megelőzően Symbian rendszerű telefonnal kapcsolatos bejelentés. Ettől még a platform használható, sőt, vannak kifejezetten jópofa és egyedi megoldásai (FM transmitter), de összehasonlítva a hasonló árú Androidra, vagy akár WP7-re épülő hardverekkel bizony látszik, hogy a Symbiannak reszeltek, s ez abszolút tetten érhető az alkalmazásbolt kínálatát átmazsolázva is. Ugyanakkor aki most akar olyan fotós mobilt, ami mellett egy tetszőleges kompakt fényképezőt is végleg a fiókba tehet, a PureView-val ezt a vágyát simán kielégítheti és azért persze nem egy darab kakiról van szó, hanem egy sok funkcióval ellátott okostelefonról, amely ugyan nem annyira villámsebes, talán nem is annyira szemet gyönyörködtető és modern, mint az androidos tepsik, de azért teszi a dolgát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés