Nokia Lumia 900 - más dimenziók

Bevezető

Akármilyen tesztelő is kapja meg az új Nokia csúcsmodellt, biztosan azzal kezdődik egy ilyen cikk, hogy a finn cég helyzete miképpen alakul. Egyszerűen nem telik el úgy nap, hogy a hazai vagy nemzetközi sajtó ne cikkezne arról, hogy baj van a Nokiánál. Egyesek szerint hatalmas baj, mások szerint "csak a szokásos", azaz csökkenek az értékesítési darabszámok, az árbevétel és hát hivatalosan is a második helyre szorult vissza a korábbi legnagyobb gyártó a cégek versenyében.

Nokia Lumia 900
[+]

Mi is sokat beszélünk egymás között arról, hogy mi lesz a Nokiával, de nem látjuk olyan sötéten a jövőt, mint egyes elemzések. Olvastam olyat, hogy ha egy éven belül nem történik radikális változás, akkor a finnek lehúzhatják a rolót, feldarabolják a céget, értékesítik a szabadalmakat és Nokia nélkül dübörög tovább a mobilos biznisz. Persze tény, hogy a Symbian helyére(?) hozott WP7 egyelőre nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, de a Nokia nem csak okostelefonok területén erősít, hanem keményen fókuszálnak a fejlődő piacokra, és hát például India igencsak nagy piac.

Nokia Lumia 900
[+]

Egy cég megítélését viszont nagyon nagy mértékben befolyásolja az, hogy milyen készülékeket tesz le a felső szegmensben. Ez az okostelefonos szegmens, ahol mostanság a gyártók nagyon keményen egymásra licitálgatnak hardver tekintetében, négymagos processzorok repkednek, HD felbontású kijelzők, durva kamerák, ilyen-olyan grafikus gyorsítók. És egyelőre ezek adnak respektet techie körökben, holott a felhasználói felület élménye, gördülékenysége és az addicionális szolgáltatások is legalább ilyen fontosak.

A baj csak az, hogy a Nokia-Microsoft házasságból eddig kipottyanó termékek pont egyik kritériumnak sem tudnak okvetlenül megfelelni. A hardver a tavalyi, a szoftveren pedig még sokat kell csiszolni ahhoz, hogy az mindenkinek bejöjjön, nem is beszélve az alkalmazásbolt kínálatáról. Most megint úgy fest, hogy az igazán nagy dobással meg kell várni a Windows Phone 8-at, ráadásul úgy, hogy a jelenlegi WP7-es modellek frissíthetősége csak ráncfelvarrásra korlátozódik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés