Hirdetés

Nokia 5310 (2020) - ismét saját kapuba

Nagyon várjuk azt a HMD-s Nokiát, amelyik tényleg büszkén viselheti majd hivatkozott elődje nevét: előrebocsátjuk, ez nem az a mobil, de ettől függetlenül érdemes megvizsgálni, mit nyújt 18 ezer forintért.

Hirdetés

Bevezető, tartozékok

A HMD-Nokia éra legelején, amikor a 3310 reinkarnációja volt a vicces belépő, tényleg azt gondoltuk, hogy ez az egész csak egy poén, méghozzá a zseniálisabbik fajtából: emlékezetes alapkészülék, ami annak idején minden második zsebben ott lapult, az évek múltán pedig nem a feledés homályába merült, hanem mémsztárként velünk maradt, így a 21. század embere is emlékszik rá. A 2017-es MWC-n tényleg hatalmas sztárként rajongták körbe az új 3310-es a látogatók - nyilván még véletlenül sem a vele együtt bemutatkozó, androidos tucattermékeket -, de persze a tesztre érkező készülék megmutatta, hogy a szoftveres oldalba már alig fektettek energiát, és a reinkarnáció meg sem közelítheti azt a zseniális kezelhetőségű, egyszerű mobilt, amitől a formáját és a nevét örökölte.

A régi és az új
Az új 3310-zel indult be egy visszaemlékezős HMD-széria [+]

Aztán eltelt egy év, és kiderült, hogy a HMD ezt nem egyszeri ötletnek, hanem rendszeresen frissülő sorozatnak szánja, és megérkezett a 8110 újragondolt változata is, ami már jóval kevésbé tűnt lenyűgözőnek: egyrészt, az a banánformáján és a flipességén kívül aligha emlékezetett a büszke, Mátrixból ismert monokróm csúcsmobilra, másrészt pedig semmit nem fejlődött tovább az a bizonyos szoftveres oldal, ami miatt a 3310-est sem tudtuk az egekig magasztalni.

Az előd és az utód egymás mellett
A 8110 esetén már ráncoltuk a szemöldökünket, de fogjuk rá, hogy egy jó poént, egy év kihagyással el lehet kétszer lőni [+]

Előbbi két készülék esetén, a hatalmas időbeli szakadék miatt még egyértelmű volt, hogy pixelről pixelre összehasonlítani még véletlenül sem érdemes a régit az újjal, a most feltámasztott 5310 XpressMusic azonban a maga 13 éves korával együtt is meg tudja szorongatni utódját. Néhány adatot teszek most egymás mellé, mindenki tippelje meg magában, melyek tartoznak ezek közül a régihez, és melyek az újhoz: VGA vagy 2 megapixeles hátlapi kamera, 16 vagy 30 megabájtos belső tároló, microUSB 1.1 vagy microUSB 2.0 csatlakozó. Jól érzi, aki a régebbiek mellé tette a komolyabb számokat. Ennyi év távlatából ez szomorú.

Ezúttal sajnos nem találtunk régit az új mellé, de a vastagság érzékeltetésére talán jó a P30 Pro is
Ezúttal sajnos nem találtunk régit az új mellé, de a vastagság érzékeltetésére talán jó a P30 Pro is [+]

Mindemellett a régi 5310 azonos kijelzőfelbontás mellett jelentősen kisebb volt úgy, hogy az előlapjára, a megjelenítő mellé fértek el az emlékezetes zenevezérlő gombok - mellette az új egy igazi műanyagbumszlinak hat, már amennyiben visszaállítjuk magunkat fejben azokra az időkre, amikor még öngyűjtó-méretű mobilokkal jártunk, és nem negyedkilós készülékeket hordoztunk hatcolos kijelzővel.


[+]

Mielőtt alaposabban belemegyünk az összehasonlításba, nézzük át gyorsan a dobozt, ám különleges tartozékot nem fogunk találni, csupán töltőt adnak az 18 ezer forintos, kizárólag GSM 900/1800 frekvenciákon működő 5310 mellé, egyes régiókban egy mikrofonos headset is belefér ebbe az árba. A mi készülékünk sajnálatos módon nem a hazai piacra szánt változat, így a magyar nyelv kimaradt, arról az egyébként igen fontos aspektusról tehát csak korábbi tapasztalatokon alapuló elképzeléseink lehetnek, hogy miként sikerült a fordítás: a Nokia esetében szerencsére ez nem szokott tragikus lenni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nokia

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Nokia 9 PureView - ehhez nem kell ennyi kamera

  Jelentős csúszás után végre itt a HMD csúcskészüléke, pár remek tulajdonsággal. Ám régi a hardver és az 5 + 1 kamerás hátlapi különlegesség komoly csiszolásra vár.

 • Nokia 5.1 - 5.1-es körzet

  Ismét nem üti meg az ingerküszöböt, viszont továbbra is minőségi és esztétikus készülék. De a Nokia márkajelzésen kívül nagyjából ennyit tud üzembiztosan.

 • Nokia 5 - ötlettelen

  A HMD jelenleg elérhető szériájának középső tagja vegyes teljesítményt nyújt, kétségkívül vannak erősségei, de a hiányosságok sajnos hangsúlyosabbak, mint a pozitív tulajdonságok.

Hirdetés