Nokia 9 PureView - ehhez nem kell ennyi kamera

Jelentős csúszás után végre itt a HMD csúcskészüléke, pár remek tulajdonsággal. Ám régi a hardver és az 5 + 1 kamerás hátlapi különlegesség komoly csiszolásra vár.

PureView régen és most

Nokia 9 PureView: pártatlan mobilrajongó legyen a talpán, akinek ezt a kombináció nem dobbantja meg a szívét, és nem kezd el felépíteni elvárásokat. Hiszen ott a Nokia név – persze mint licencpartner: a jelenkori brandet a finn HMD Global és a kínai FIH Mobile Limited hozza össze, az utóbbit kevésbé hangsúlyozzák, ám ha adatok vándorolnak Kínába, azért elárulkodik az ázsiai kapcsolat.


[+]

Ott a kilences szám, ami a misztikán túl a phablet csúcskategóriás mivoltát jelzi márkán belül, és épp ideje volt egy teljes értékű, egyéni karakterjegyekkel rendelkező Nokia zászlóshajót letenni az asztalra. A PureView névtől pedig pláne könnybe lábad a szem, sokaknak ugyanis a mai napig a 808 vagy a Lumia 1020 a kamerás etalon. Ilyen titulussal a HMD magának is feladta a leckét, hogy pár év, főleg alsóbb kategóriás próbálkozás, jó sok eladott mobil, de állítólag nem túl nyereséges gazdasági modell után letegyék végre azt, amire a régi motorosok és a fiatalok is felkiálthatnak: na, végre, üdv. ismét a legjobbak között, Nokia!


[+]

Elég csak ránézni a formára, ami elöl kevés kávával, mégis szenzorsziget vagy kameraluk nélkül dolgozik, hátul pedig, hatszöges elrendezésben nem kevesebb, mint hat kamerát kínál. Ha más miatt nem, hát egyedisége miatt nézi ki az újdonság roppant figyelemfelhívóan, és szerintem mutatósan. De nem is ez, hanem a kitűnő összeszerelés, a kellően lekerekített ívek, az IP67-es por- és víz elleni védelem, valamint a csúszós, a tenyérbe mégis kényelmesen illeszkedő forma a lényeg. Meg a kamerák.


[+]

A Nokia 9 a soklencsés prototípusokat és fejlett képfeldolgozást kínáló Light.co nevű vállalkozással, a Zeiss optikáival és a Qualcomm hardverével összefogva újraírná mindazt, amit a mobilfotózásról gondolunk, ám a fellegek éppen ennek bonyodalmai miatt kezdtek gyülekezni. Elképzelés: végy öt, egyenlő paraméterű kamerát (12 megapixel, f/1,82-es rekeszérték), kettő fölé RGGB Bayer-színszűrőt helyezve (ilyen van a legtöbb mobilban), hármat viszont szűrő nélkül hagyva (ilyen monokróm megoldás van a P9-ben is). Így egyetlen szenzorhoz vagy optikához képest, egy kép készítésére akár tizenegyszer annyi fény állhat rendelkezésre, a kitűnő dinamikán túl ez pedig új alapokra helyezheti az éjjeli fotózást. A hatodik, ToF kamera pontosabb szeparációt ígér portrékészítéskor.


[+]

Ez a fajta fotográfia nem csak elképesztő hardverigényű: a fejlesztés munkaórái is megugrottak, méghozzá exponenciálisan. A HMD készülő csúcsmobiljáról már 2017-ben hallottunk, aztán 2018 egészét kihagyta, hogy 2019-ben, tavalyi hardverrel, szükségszerű árvágással, az eddigi visszajelzések szerint bétás állapotokban kerüljön piacra. Éppen ezért úgy döntöttünk úgy, hogy megvárjuk a nagy áprilisi hibajavító csomagot (v4.22c) – olvasóink pár hetet már csak kibírnak. Így a lehető legnaprakészebb rendszerrel nézzük meg, a vadi új PureView-val a HMD megfogta-e az Isten lábát.


[+]

Van, ami nem változott: visszaköszön a jó öreg, négyzetes nokiás doboz, bár az Android One felirat nem csak az operációs rendszert, annak vegytiszta változatát és időszerű frissítéseit is előrevetíti. A SIM tű szimpla vagy dupla nanoSIM tálcára célozgat (sajnos microSD foglalat nincs), az USB-C kábel melletti jack átalakító pedig a 3,5 milliméteres port hiányára. Ha viszont a gyártó szerint is eljött az idő a jack port száműzésére, akkor az agybadugós sztereó headset vajon miért régi vágású? Mintha csapaton belül se lett volna egyetértés, ósdi-e az az apró kerek luk, vagy nem. A 18 wattos gyorstöltő mindenesetre félúton van a leggyorsabb és a leglassabb etetési ráta között.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés