Noccsal a képernyőfotón esett be az Android Q béta

Az első fejlesztői Android Q változat már az összehajtható mobilok korára készül, de addig is a júzer orra alá dörgölné a szenzorszigetet. Asztali mód is akad.

Hirdetés

Nem tudom, milyen intim kapcsolat van az Android fejlesztői és a szenzorszigetek között, mindenesetre már az Android P felajánlotta a noccs elhelyezését a noccsmentes készülékeken (nyilván a fejlesztőket segítve), aztán jöttek a hardver noccs mellé szoftveres noccsot kínáló Pixel szoftverhibák.


Mint egy falat kenyér. Köszönjük, Google! (Forrás: AndroidPolice) [+]

Az Android Q sem tud szabadulni a szenzorsziget hatása alól, és az első fejlesztői tesztváltozat egyik kézzelfogható bizonyítéka erre a képernyőképeken megjelenő bevágás. Az addig okés, hogy a Pixel 3 XL-nek tényleg nagyra nőtt a betüremkedése, de legalább a képernyőképeken nem maradt az meg az utókornak, egészen idáig. Sőt: még a készülék lekanyarodó sarokívei is is visszaköszönnek a nem éppen esztétikus screenshotokon.

Az Android Q már készül az összehajtogatható kijelzős készülékek korszakára, de a fejlesztőknek is így kell tenniük
Az Android Q már készül az összehajtogatható kijelzős készülékek korszakára, de a fejlesztőknek is így kell tenniük (forrás: Android Developers) [+]

Persze egyáltalán nem ezen van a hangsúly. Az összehajtható kijelzős termékekkel készülő gyártók javarészt önszorgalomból igazítják a felületet és alkalmazásaikat a különféle képarányokhoz és felbontásokhoz, és egyénileg oldják meg több alkalmazás egyidejű futását Android Pie-on. Az Android Q azonban mindkettőre felkészül resizableActivity, onResume és onPause API-jaival. Mindenképpen fontos, hogy a Google-féle és a gyártói alkalmazások mellett a harmadik féltől származók is problémamentesen tudják le a váltást a táblagépes és a mobilos elrendezés között, az app megszakítása nélkül, és várhatóan (egy ideig kevés ilyen eszközzel a piacon, jelenleg csak a Royole FlexPai kapható) ez nem fog egyik pillanatról a másikra bekövetkezni.

Az Android Q asztali felülete
Az Android Q asztali felülete (forrás: XDA-developers) [+]

Többen kiszúrták egyébként, hogy az Android Q-nak van egy rejtett asztali üzemmódja, amit külső monitorra kivetítve lehet elérni. A Google az Android Q-val kevesebb kéretlenül előugró alkalmazást ígér, szigorúbb rendszerszintű biztonságot, egyszerűbb és praktikusabb megosztást, és az alkalmazásokból közvetlenül is elérhető lehet pár alapvető kapcsolati beállítás. Kérni lehet már az első bétától kezdve az alkalmazások helymeghatározásának engedélyezésén és tiltásán túl azt, hogy csak akkor férjenek hozzá a helyadatokhoz, ha az app az előtérben fut. Ennek a biztonság mellett az akkumulátor oldaláról is lehetnek előnyei.

Az Android Q asztali felülete
Az Android Q asztali felülete (forrás: XDA-developers) [+]

Bevezetésre kerül a nagy teljesítményű WiFi mód, ami egyfajta, alacsony válaszidőre kihegyezett optimalizálás a telefon hardverével összedolgozva. A Pixel telefonokon pedig széles körben állítani lehet a portréfotók bokeh- és elmosási effektjeit. A mélységadatok külön fájlban eltárolhatók, illetve monokróm mód is megjelenik, DNG RAW támogatással.


Így különbözteti meg a Google kameraszoftvere az előteret és a hátteret [+]

Azért is a Pixel telefonokon, mert egyelőre ezekre érhető csak el az édességes név nélküli Android Q Developer Preview, amiből akár fél tucat változat is lehet a harmadik negyedévre várt megjelenésig. Idővel várhatóan számos gyártó és sok készülék csatlakozik majd a programhoz, ahogy a tudáslista is bővül. Sok mindenre most nem tértünk ki, úgyhogy további részletek itt olvashatók, a programhoz, kompatibilis készülékkel pedig itt lehet csatlakozni, bétás szoftver révén szigorúan saját felelősségre.

Azóta történt

Hirdetés