2019. január 17., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Meizu 15 Lite - hagyomány és villantás

Első hallásra az évfordulós széria legkevésbé érdekes tagja a Lite, de itthon pont egy olyan árkategóriába érkezett, ahol nagyot lehet tarolni. Nem mellesleg bivalyerős a konkurencia.

Hirdetés

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A Meizu 15 Lite két nanoSIM-et fogad be a hagyományos dual standby technológiával, és az EU-régiós változatok esetén teljes hazai LTE frekvenciatámogatással 300/50 Mbps-os elméleti maximummal a mobilhálózatokon. WiFi-szempontból kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modullal netezhetünk, az érzékenysége átlagosnak, a Direct, hotspot funkciói pedig természetesnek mondhatók. 4.2-es Bluetooth dolgozik benne A2DP és LE protokollokkal, viszont AptX és LDAC kodekek említése nélkül, a Type-C-s, USB pedig 2.0-s adatátvitelre képes, és az MTP-n kívül együttműködik a digitális fülhallgatókkal is. Szintén pozitív a navigációs csomag, a GPS, a GLONASS és az A-GPS bevetésével pozicionál, tehát nem teljes a lista, mégis villámgyors és kimondottan stabil a jel.


[+]

Negatívumok listájára ugyanakkor sajnos felírható a beszélgetési hangminőség fogadói oldala, a hangszóró eleve a mobil legfelső sávján van, tehát kicsit úgy érezhetjük, mintha egy csempe élével telefonálnánk, az érdemi probléma azonban az, hogy a pici egység nem ad ki magából elég erős hangot. A másik oldalra tökéletes minőségű hang jut, zajszűréssel. NFC-t, légnyomásmérőt vagy infraportot ne keressünk, viszont a giroszkóp, a mágneses érzékelő és a gyorsulásmérő értelemszerűen megvan.


[+]

Értékelés: Meizu 15 Lite
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Nagyon jó üzemidőt vártunk a jól ismert rendszerchiptől, de a közepes eredmény miatt sem kell szomorúnak lennünk, a 4 órás átlag kijelzőidők napi használatban, bekapcsolt, közel maximum fényerőn járatott kijelzővel nappali melegben navigálva, folyamatos szinkronizálással megfelelőnek mondhatók, videós és böngészős tesztünkön kiderült, hogy nem elrugaszkodott érték a 8-9 órás bekapcsolt kijelző egy ciklusban, a 3000 mAh kapacitású, beépített akkumulátorral átlagosan 2 napos töltésekre be lehet rendezkedni. Ha sürgős a dolgunk és aggasztóan le van merülve a mobil, az mCharge gyorstöltőnek köszönhetően körülbelül fél órányi töltés után eljutunk 45-50%-ig, ami egy visszafogottabb napra elég is lesz.

Összegezzünk! Aki a hagyományos, 16:9-es kijelzőhöz ragaszkodva, mégis aránylag szűk kávákkal szerelt okostelefonként nézte ki magának a Meizu 15 Lite-ot, az biztosan nem fog benne csalódni, korántsem aprócska, de kézben tartható méretei vannak, kényelmes használni, és akár filmezéshez is remek partner. Letisztultan és jól működik a Flyme OS 7, noha az alapjai még az Android Nougat rendszerhez tartoznak, illetve teljes körűnek továbbra sem lehet hívni azt a magyar fordítást, amit kapott. A hardver, illetve a hozzá tartozó 4/64 GB-os tárolópáros nem egyedülálló a kategóriában, viszont minden további nélkül megállja a helyét. Egyszerű, de jó minőségű a hátlapján lévő 12 megapixeles kamera, hatékony a hátsó, hatledes körvaku is, az első, 20 megapixeles szelfiegység azonban nem feltétlenül váltja be a hozzá fűzött reményeket. Az arcalapú feloldás működésével nem tapasztaltunk problémát, ujjlenyomatok-olvasását azonban kevésbé profin látja el az aprócska biometrikus szenzor. Haptikus visszajelzések szempontjából tökéletesen sikerült lemásolni az Apple megoldását, a zenei oldal kapcsán pedig szintén nincs okunk panaszra.

Itthon egyelőre még nem kapható az évfordulós széria, viszont a legolcsóbb tagja is olyan kiválóságokkal fog megküzdeni a piacon, mint a dupla hátlapi kamerás és friss Android rendszerrel működő Xiaomi Mi A1, a Kirin 659-et és az EMUI 8.0-t felsorakoztató Huawei P Smart, a méretesebb akkumulátorral jobb üzemidőt ígérő, Snapdragon 636-os Xiaomi Redmi Note 5, esetleg az AMOLED kijelzővel szerelt, de szűkös tárolójú Samsung Galaxy J7 (2017). Szégyenkezni nincs oka a mezőnyben, a néhány napos használat alatt azonban zavaró volt a beszédhangszóró gyengesége, így az ajánlott minősítés helyett csak egy erős tetszett jár neki!

Meizu 15 Lite

szentkuti11

A tesztkészüléket az Eustock.eu biztosította a számunkra, köszönjük.

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.