2019. január 17., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Meizu 15 Lite - hagyomány és villantás

Első hallásra az évfordulós széria legkevésbé érdekes tagja a Lite, de itthon pont egy olyan árkategóriába érkezett, ahol nagyot lehet tarolni. Nem mellesleg bivalyerős a konkurencia.

Kamera, video, audio

A Flyme OS 7-ben lévő kameraszoftver adott esetben AI és egyéb funkciókra is képes, itt azonban ilyesmikről nem értekezhetünk, a 15 Lite szimpla, 12 megapixeles Sony IMX362 kamerájához a szoftveres környezet is egyszerűbb, kimondottan gyorsan végig tudunk menni a funkciókon: vaku, HDR, időzítő, színszűrő, arcszépítés, illetve zoom. Bizony, hiába digitális, ott kell lennie az 1X-2X opciónak a programban, különben nem követi a friss trendeket. Az így készült végeredményeket lent meg is lehet nézni. Van még manuális lehetőség, ahol az expozíció-korrekció, az érzékenység, a záridő, a fókusz és a fehéregyensúly állítható, tág tartományokban.


[+]

Te is pont ilyen telefont használsz? Fotóztál vele? Töltsd fel a képeidet a Fototrendre, hogy mások is lássák, mire képes a kamerája!

Hirdetés

A zoomolt képeken talán gyorsan emelkedjünk is felül, és koncentráljunk a lényegre. Az f/1,9-es apertúrájú optika és 1,4 mikronos szenzorméret áldásos hatásai láthatók a végeredményen, a dual PD-autofókusznak köszönhetően gyors az élesítés és az exponálás is villámgyorsan megtörténik. Gyakran nagyon jó szolgálatot tesz a HDR, de amikor nem használjuk, akkor is korrekt dinamikával, megfelelő részletességgel és vonalélességgel találkozunk, fotók esetén éjszaka sem hiányzik különösen az optikai stabilizálás, az enyhén meleg fényt adó körvaku pedig szintén jól teszi a dolgát, mobilos mércével különösen jó. Az algoritmus azért előszeretettel élesít az eredményekre, plusz az égen és az árnyékos helyeken egész sok képzaj fedezhető fel.


[+]

Komolyabb felbontással találkozunk a szelfikamera esetén, itt egy f/2-es optikához párosítottak 20 megapixelt, ne várjunk tőle sokat. Nappali és éjszakai kép. Fixfókuszos, és az eleve gyenge részletességét még tovább mossa az enyhe vagy erőteljes arcszépítő mód, és bár még a tükrözést meg a kompozíciós rácsvonalakat is beállíthatjuk, kijelzővaku nincs, ami a szokásos, szórakozóhelyen vagy koncerten lőtt szelfiket máris hendikepből indítja.

Videózásnál semmilyen stabilizálási opció sincs, viszont 16:9-en Full HD vagy 4K tartalmakat is rögzíthetünk, ami pedig még ennél a magas is értelmetlenebb ezzel a szenzorral, az a lassított mód, ami 720p-s és egyébként natívan csak 25 képkocka másodpercenként, de egyébként kétszeres slo-mot csinál, halvány minőségben.

Mobillal videózók tehát még mindig nem ebben az árkategóriában találnak profi alternatívát, viszont a zenei oldal pöpec. A jack csatlakozó erőteljes kattanása és fix pozíciója már jelzi, hogy a Meizu az audio-vonalról érkezett, de a beépített erősítő és a gyári hangzásvilág is kimondottan jól értékelhető, akár egy combosabb fejhallgatóval is kellemes volt zenét hallgatni vele, és ha valaki podcastokat hallgatna, a SquareSound hangszínszabályzóban lévő Pure Voice séma is meggyőző lesz.


[+]

Mono a hangszóró, tehát semmilyen tartalomfogyasztási szempontból nem kell tőle sokat várni, viszont a kategória átlagánál erőteljesebb és dinamikusabb. A szub-basszus tartományt persze teljesen kihagyja, viszont 100-120 Hz-től értékelhetően brummog. FM-rádió nincs, viszont van egy gyári videolejátszó, ami az összes tesztvideónkat gond nélkül lejátszotta: a H.263, a H.264, a H.265 és az Mpeg4 alapkódolásokon túl a DivX és az Xvid sem volt probléma, volt hangjuk az AC3-as klipeknek és 2K felbontású felvételek is jól néztek ki rajta. Egy rendkívül részletes 4K-felvétel azonban képfrissítés szempontjából már necces volt, és nagyon hamar megindult a hátlap melegedése is tőle.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.