LG V40 ThinQ - olajozott gépezet

Külső

A V40 ThinQ egy jól felismerhető LG készülék, magán hordozza a gyártó stílusjegyeit, tehát visszafogottan elegáns, de van benne némi high-tech érzés is. A kijelzőn a V-szériánál először megjelent a notch, épp ezért az újdonság egy olyan, mintha a G7 és a V30 szerelemgyermeke lenne, elölről inkább ez előbbire, míg hátulról az utóbbira hasonlít, a kameráit egy vízszintes csík öleli körbe, ellentétben ugye a G7-tel, amelyeknél függőlegesen helyezkednek el a lencsék. Erre még vissza is fogunk térni, hiszen a kamerarendszer a V40 egyik legerősebb szolgáltatása, de a kijelző mellett sem szabad elmenni, amely 6,4 hüvelykesre nőtt, emlékeztetőül: a V30-on 6, a G7-en pedig 6,1 hüvelykes panel van. A növekedést a gyártó úgy tudta elérni, hogy a készüléktest mérete szinte változatlan maradt, a 158,8 x 75,7 x 7,6 milliméteres kiterjedés egy ekkora kijelző esetén kimondottan filigránnak mondható, a 83,6 százalékos kijelző-előlap arány magáért beszél.


[+]

Ennél csak a 169 grammos tömeg meglepőbb. A koreai gyártó készülékei mondjuk szinte egytől egyig pehelysúlyúak, de a V40 talán náluk is könnyebbnek hat, amikor az ember tényleg a kezében fogja. Szoktuk írni, hogy a tömeg a megbízhatóság jele, itt viszont nem állná meg a helyét ez a kijelentés, mert bár az eszköz tényleg elképesztően légies, a felhasznált anyagok és az összeszerelés minőséget sugall. A keret alumíniumból van, a hátlap valamiféle ötvözet lehet, mert nem annyira hideg, mint az oldalsó részek, az előlapot pedig Gorilla Glass 5 borítja. A minőségről sokat elmond, hogy a készülék megfelel az IP68 előírásoknak, szóval másfél méter mélységig akár fél óráig is megmártózhat édesvízben, továbbá a pornak is ellenáll. Hasonlóan beszédes a MIL-STD-810G megfeleltetés, ami egy amerikai katonai szabvány és elég sok részből áll, amelyek közül az okostelefon elvileg a rázkódásra vonatkozó részeket ugrotta meg, de a részletek nem ismertek. Az viszont szinte biztos, hogy a zsebből való kieséseket bírni fogja, jól össze van rakva.


[+]

De térjünk vissza a kijelzőre, ami bámulatosan sikerült. A 6,4 hüvelykes méretről volt szó, a technológia P-OLED, a felbontás pedig a G7-hez hasonlóan 1440 x 3120 pixel, ami 19,5:9-es képarányt és 537 ppi-s képpontsűrűséget jelent, ez utóbbi egyébként a kicsit kisebb méretű és felbontású kijelzővel szerelt V30 értéke. A megjelenítő gyönyörű képet ad, a színek szépek, a napfényben való olvashatósággal nincs gond, a feketék pedig tényleg feketék, úgyhogy bizonyos alkalmazásoknál el is feledkezhetünk arról, hogy felül található egy notch, amely viszonylag széles, hiszen a szenzorok és a beszédhangszóró mellett két darab előlapi kamerát is bele kellett tuszkolnia a gyártónak. A kerekítés a megjelenítőnél és magánál az előlapnál is tetten érhető, a kijelző csücskei le vannak csapva, aminek egyedül a dizájn szempontjából van jelentősége, az üveg pedig a széleinél egészen minimálisan hajlik lefelé, kizárólag a káva fölött, tehát maga a kijelző nem hajlított.


[+]

A fémes hatású hátlap elegáns, nem hivalkodó, az alján az LG logója látható, középre pedig egy V40 ThinQ felirat került. Az ujjlenyomat-olvasó a szokásos helyen, a kamerák alatt található, de ezúttal már nem funkcionál bekapcsológombként, tehát nem lehet benyomni: ezt a szerkesztőségben többen szomorúan élték meg, de a nap végén amúgy nincs túl sok jelentősége, mert az ujjunkat az olvasóra helyezve így is feléleszthető a készülék, plusz még mindig elérhető a koreaiak egyik legjobb fejlesztése, a kijelzőt kocogtatással felébresztő Knock Code. De ne húzzuk tovább az időt, nézzük a készülék talán legizgalmasabb pontját, a hátlapi tripla kamerarendszert, amit egy ledes villanófény egészít ki. A három kamera közül a baloldali az 52 milliméter (ekv.) látószöggel rendelkező telefotós lencse, a középső egy 16 milliméteres (ekv.) ultranagy látószögű, a jobb szélső pedig egy sima nagylátószögű, itt 27 milliméteres (ekv.) értékről beszélhetünk, de az f/1.5-ös fényerő mindenképp figyelemre méltó. Hogy mit tudnak a valóságban, arról a multimédiás képességeket bemutató résznél lesz szó.


[+]

Az eszköz tetején csupán egy mikrofon található. A bekapcsológomb jobbra került, zseniálisan jó helyen van, könnyedén el lehet érni; alatta található a különféle kártyák foglalata, a nálunk lévő készülék egy nanoSIM-et és egy microSD-t tud fogadni, de elvileg létezik két SIM-es verzió is, a kérdés, hogy nálunk kapható lesz-e. Alul található a mono hangszóró, a C-típusú USB-csatlakozó, egy újabb mikrofon, valamint a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet, amelyet a gyártó szerencsére nem hagyott le az eszközről. Baloldalt három gomb van, kettő a hangerő szabályozásának céljából került oda, a harmadik alapértelmezésben a Google Asszisztenst nyitja meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • LG

Azóta történt

Előzmények

 • LG G7 ThinQ - kép, hang és gondolat

  A korábban megszokottakhoz képest kicsit csúszva, de minden szükséges újítással érkezett meg a dél-koreaiak új csúcsmodellje. A kijelző és a hangminőség kiemelkedő.

 • LG V30 - vezércsel

  A dél-koreai gyártó rendkívül szűkre vette a kávákat a hathüvelykes P-OLED kijelző körül, megmaradtak a kiváló zenei képességek és elvileg a készülékház is elég strapabíró.

 • LG Q6 - hosszú(kás) az út

  Az LG a középkategóriában is bevetette a megnövelt képarányt, a csúcskategóriát idéző kivitelt és az arcfelismerő rendszert, ami, be kell látnunk, igen tetszetős készüléket eredményezett, noha a hardver egészen középszerű.

Hirdetés