Hirdetés

Kipróbáltuk a MeeGo operációs rendszert

Hirdetés

Mi az a MeeGo, avagy egy kis történelem óra

A telekommunikációs iparágban viszonylag gyakran találkozni olyan fejlesztésekkel, melyek bár nagy lelkesedéssel és adott esetben komolynak mondható hátszéllel indultak, vagy csúfos kudarcot vallottak, vagy eltűntek a süllyesztőben. Ilyen volt többek között a modu telefon, mely bár piacra került, de csődöt jelentett, de nem szabad elfeledkezni a Neonode nevű apróságról sem, mely bár nagyon innovatív volt, a piac képtelen volt befogadni. A tavalyi és idei évben viszont elsősorban nem értük, hanem a MeeGo nevű platformért aggódtunk, melyet az Intel és a Nokia közösen kezdett el fejleszteni.

MeeGo logo

A bemutató 2010 februárjában történt a barcelonai Mobile World Congress kiállításon, ahol megtudtuk, hogy a platform gyakorlatilag a Nokia által dédelgetett Maemo (melyet többek között az N900 futtatott) és az Intel által fejlesztett Moblin egybeolvadása. A háttérben álló cégek méretét és piaci befolyását nézve elég egyértelmű volt, hogy a bejelentést komolyan kell venni, az összképet viszont némileg árnyalta, hogy a finn vállalat akkoriban nem a legjobb időszakát élte. Ennek megfelelően a 2011-es Mobile World Congressen nem is kaptunk túl jó híreket, a cég vezetője ugyanis azt mondta, hogy a platform fontos nekik, mivel már sok pénzt raktak bele, de semmi konkrétum nem hangzott el. Pár nap múlva viszont már arról volt sor, hogy ők a MeeGo-val nem foglalkoznak, mert energiáikat a Symbian csiszolásába és a Windows Phone 7 operációs rendszerbe fogják ölni, de ennek ellenére eljutottunk oda, hogy a rendszer megjelenjen.

MeeGo handset

Viszont most tényleg csak a rendszerről beszélünk, jelenleg ugyanis még egyetlen egy MeeGo alapú készülék sincs piacon, bár a Samsung tervei között szerepel, hogy Indiában ezzel a rendszerrel dobják piacra az N100-as gépüket, melynek ára így 275 amerikai dollárnak megfelelő összeg lehetne. Magát a MeeGo-t ettől függetlenül körüllengi valamil olyan légkör, mint amilyen mondjuk az Ubuntu Linuxot; jó-jó, szép, de nincs normális support, bizonytalan a terméktámogatás és közel sem biztos, hogy lesz belőle valami nagy volumenű dolog. Az okostelefonos fejlesztés nem tudjuk, hogy hogyan halad, ez nyilván a Nokia felelősségi körébe tartozik, akik ugye még idén piacra fogják dobni az N9-et. Viszont magát a rendszert nem tudjuk okostelefonra letölteni és feltelepíteni, ami sanszos, hogy így is fog maradni. Jó hír viszont, hogy netbookra bárki ingyenesen lehúzhatja, amit mi meg is tettünk, az Asus magyarországi képviselete pedig küldött is egy gépet, amin biztosan és stabilon futott a rendszer. Így ki tudtuk próbálni; meg is tettük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Hova tovább, Android?

  Az Android jött, látott és győzött, külső szemlélőként legalábbis ez jöhet le. Bizonyos szempontból így is van, viszont az egész ökoszisztéma könnyedén bedőlhet.

 • Nokia N9 prototípus bemutató

  Kedden mutatták be az első, MeeGo 1.2 operációs rendszerrel szerelt Nokia telefont, az N9-et. A készüléket mi is megnéztük, hogy megtudjuk, mit is kínál az új platform.

 • Nokia E6 - erre való a Symbian

  Megújult a Symbian és megérkezett a Nokia egyik legjobb üzleti modelljének utódja is. Anna ezúttal más környezetben bizonyíthat.

 • Nokia X7 - Anna, a csúnya lány

  A finn cég új modelljén debütál a Symbian megreformált felülete, az Anna. Kevés lesz az üdvösséghez.

Hirdetés