Hirdetés

Nokia X7 - Anna, a csúnya lány

Bevezető

Mint ismeretes, komoly változásoknak néznek elébe a Nokiánál. Az új vezér viharsebesen lepaktált a Microsofttal, az eddig dédelgetett Symbian rendszert az év végétől fokozatosan felváltja a Windows Phone 7, amitől azt várják a finnek, hogy versenyképesebbek lesznek az okostelefonok egyre öldöklőbb piacán. Jól elhajózgatott a Nokia éveken keresztül a Symbian rendszerrel, valahol ott borult meg az egyensúly, amikor a versenytársak az érintésre optimalizált felületekkel vonultak harcba. Jött előbb az Apple, majd az Android, közben a Nokia nagy nehezen kiizzadta magából az 5800-val együtt azt a felületet, amivel ideig-óráig versenyben tudott maradni, de aztán kissé eltunyultak. A nem is olyan régen debütált Symbianˆ3 elé nagy várakozással nézett a piac, de a Nokia-lufi kidurranni látszott.

Nokia X7
[+]

A Symbianˆ3 ugyanis – korábbi érdemei megtartása mellett – nem tudott felnőni a feladathoz. Az iOS és főleg az Android rohamosan fejlődött tovább, folyamatosan jöttek és jönnek ki az újabb és újabb verziók, miközben már a hagyományosan lusta Microsoft is eszmélt, és egy igen mutatós rendszert rakott össze. És akkor már látszott, hogy baj van, a Symbian egyszerűen nem versenyképes, ezt lassan a legelvakultabb hívők is beismerik. Mielőtt azonban végleg elhantolnánk az elmúlt évek legnépszerűbb mobilos oprendszerét, a Nokia még megpróbálja addig életben tartani a platformot, amíg nem sikerül összeütniük az első WP7-es telefonokat, ezért fabrikáltak egy sort, s most az X7-es modellel piacra lép a Symbian Anna, amit állítólag követ majd a Belle, s mostanság úgy hírlik, hogy a finnek azért megtartják az olcsóbb szegmens számára a rendszert, mert oda jó lesz ez is. Amiben egyébként igazuk is van, a nagyon lebutított androidos telefonokkal a Symbian még röhögve felveszi a versenyt – csak éppen eddig a csúcskategóriában próbáltak sikereket elérni.

Nokia X7
[+]

Az X7 sem egy filléres kacat, 115 lepedővel indul, ez nyilván nagyon hamar bezuhan a lélektani 100 ezres árszint alá, de azért ez még masszívan a high-end kategória. Tesztalanyunk az első Nokia tehát, amin Symbian Anna dolgozik, eddig nem nagyon tudtuk, hogy mennyire mélyrehatóak lesznek a változások a korábbi modellekhez képest, de most már látjuk, hogy csupán felületi kezelésről van szó, amely persze sosem árt, de ez édeskevés lesz ahhoz, hogy az X7 olyan sikermodell lehessen, mint amilyen az N95 volt – mondjuk. De lehetne sorolni a múlt nagy Nokia kasszasikereit, amit nyilván a cégnél is kiplakátolnak a falra ösztönzés gyanánt, bár ez sem sokat segített... Persze félreértés ne essék: az X7 egyáltalán nem rossz készülék, csak éppen a fasorban sincs a hasonló árú, de más rendszert használó mobilokhoz képest. Rendhagyó módon videóval kezdjük:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nokia

Azóta történt

Előzmények

 • A Nokia jövője

  A barcelonai sajtótájékoztató után világossá vált, hogy merre megy tovább a Nokia. WP7, Meego, Symbian, kérdések és válaszok.

 • Nokia C7 - szépség a köbön

  Megérkezett a Nokia második Symbian^3-mal szerelt készüléke, mely elegáns és gyönyörű külsőt kapott.

 • Nokia N8 - vajon elég lesz-e?

  Megjött végre a várva várt Nokia zászlóshajó, de vajon a megújult Symbian fel tudja-e venni a versenyt az egyre erősödő konkurenciával?

Hirdetés