Hova tovább, Android?

Az Android születése

Az Android napjaink egyik nagy slágere, ami nem csak annak köszönhető, hogy elképesztően elterjedt, hanem annak is, hogy tudatosan egy brandet csináltak belőle, minek következtében Piroska néni is találkozhat vele a televízió képernyőjén. Azt a Mobilarena legtöbb olvasója bizonyára tudja, hogy egy operációs rendszerről van szó, ahogy az is tiszta sor, hogy az egész mögött az IT-s óriás Google áll. Egy kiválóan működő rendszernek tűnik az egész, de a valóságban a kép sokkal árnyaltabb, mint amilyennek akár hosszas szemlélődés után is tűnik. Cikkünkben azt meséljük el, hogy ez miért van így, de mint mindig, most is történelemből adjuk fel az első leckét.

Android

Az Android tehát egyrészt egy operációs rendszer, másrészt az ezt futtató okostelefonok és táblagépek összessége. Az elnevezés alatt azért alapvetően magát a rendszert értjük, melyről a többség azt hiszi, hogy teljes egészében a Google fejlesztése, amivel gyakorlatilag senki nem tudja, hogy mennyire vannak messze az igazságtól. Abban mindenképp megegyezhetünk, hogy a keresőóriás gyermekéről van szó, az pedig másodlagos kérdés, hogy melyik telefon vagy szoftvergyártó mennyit tett hozzá a dologhoz. A Google-lel kapcsolatos dolgok egyébként 2005-ben kezdődtek, mikor is felvásárolták az Android Incorporated nevű kaliforniai vállalatot, majd nekiálltak a rendszer kifejlesztésének, ami 2008 végén került piacra a HTC által gyártott, de a T-Mobile által forgalmazott G1-es készülékkel. A Google célja - saját kommunikációjuk szerint - egy olyan nyílt forráskódú, rugalmas, könnyen alakítható rendszer fejlesztése volt, melyre rendkívül könnyű a külső alkalmazások fejlesztése. Ez főleg annak köszönhető, hogy a külsős szoftverek is hozzáférnek a rendszer erőforrásainak javához. Maga a cucc egyébként egy monolitikus Linux kernelen alapul, a kód túlnyomó része Apache, nyílt forráskódú vagy szabad program liszensz alatt van.

OHA

Bár a Google szerepével kapcsolatban nem tudjuk a teljes igazságot, az tiszta sor, hogy az Android nem egyedül az ő fejlesztésük. A rendszer mögött ugyanis az Open Handset Alliance nevű cégcsoportosulás van, melynek 50-nél is több vállalat a tagja. Megtalálható köztük 11 készülékgyártó (HTC, LG, Motorola, Samsung, Asus, Garmin, Huawei, Sony Ericsson, Ericsson, Toshiba, valamint a 2009. június elsején csatlakozott Acer), 13 félvezetőgyártó (többek között az Intel, a Marvell, az nVidia, a Broadcom, a SiRF, az ARM és az Atheros), 10 operátor (köztük a T-Mobile és a Vodafone), 12 szoftveres cég (maga a Google, az eBay és pár kevésbé ismert név), valamint 7 egyéb vállalat — a lista egyébként hónapról hónapra változik, egyesek kiszállnak a buliból, mások viszont csatlakoznak, jellemzően utóbbiak vannak többen. Látszik, hogy nem kispályás kft-k tömörüléséről van szó, az Android tehát elméletileg hatalmas tudás és sok munka eredménye, a konkurencia viszont kezdetben (egészen pontosan a nagy konkurens Symbiant birtokló Nokia) viszont pont emiatt támadta oly sokat az Androidot — véleményük szerint ugyanis lehetetlen, hogy egy ennyi cég által fejlesztett rendszer egységes és stabil legyen. A tapasztalat viszont nem a finneket igazolja, a Symbian piaci részesedése hatalmasat zuhant az elmúlt évben, míg az Androidé egyre gyorsabban és nem utolsó sorban biztosan, stabilan emelkedik. Ennek nem csak az az oka, hogy a sokak által etalonként számon tartott iPhone-hoz hasonló felhasználói élményt nyújt, hanem az is, hogy a készülékek között rengeteg kifejezetten olcsó modellt is találni. Mindez a kis hardverigényre, a nyílt forráskódra és az elvileg ingyenes használatra vezethető vissza, ám itt jön képbe a Google és az egész ökoszisztéma. A kép ugyanis nagyon árnyalt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés