Az új iPad - nem kellett jósnak lennünk

Hirdetés

Advertisement

Előszó

Itt az új új iPad - melyet remélhetőleg minden internetes forrás iPad 3-ként fog emlegetni, egyrészt mert az, másrészt meg így könnyebb lesz rákeresni - sokakban pedig valószínűleg már attól is elkezdett felmenni a pumpa, hogy rákattintottak erre a cikkre. Az elmúlt napokban ugyanis nagyok sokat lehetett róla hallani, holott egyértelműen nem ez a cég történelmének leginkább vitakeltő terméke. Épp ellenkezőleg: az új iPad pont az az eszköz, melyről már elődje megjelenésekor is tudni lehetett, hogy milyen lesz. Ez persze nem azt jelenti, hogy rossz, ahogy azt sem, hogy nem lehet róla mit írni, mert nagyon is lehet, de mindenképp furcsa dolog, hogy nagy felhajtás van egy olyan termék körül, melyről mindenki előre tudta, hogy mit fog nyújtani.

Apple iPad 3 teszt

Az újdonságnál ugyanis egyetlen egy dolog változott érdemben, ez pedig a kijelző. Egy kijelző pedig tulajdonképpen maga a táblagép, így a jelenlegi piaci helyzet figyelembevételével az egyetlen értelmes útnak tűnik a fejlesztésekkor. Gyors táblagépből ugyanis sok van, nem az Apple termékei az egyetlenek, Androidra építkezve az óriásokhoz képest jelentéktelennek tűnő vállalatok is képesek valóban gyors eszközök gyártására - igaz, erre nem régóta képesek, az Apple ezen a területen is fürgébb volt, mint a konkurencia. Hogy mi mennyire gyors és hol vannak a különbségek, arról teljesen felesleges beszélni, mert abban valószínűleg minden józanul gondolkodó ember egyet tud érteni, hogy egy Samsung Galaxy Tab 7.7, egy ASUS Transformer Prime vagy egy Archos 80 G9 Turbo hétköznapi használat közben nagyjából olyan, mint egy iPad. Kielégítően gyors. Azaz itt nem volt mit fejlesztenie Tim Cook cégének, a kijelzőknél viszont annál inkább, jelenleg ugyanis az 1280 x 800 pixelnél tartunk, ami nem egy rossz felbontás (az Apple is ezt használja a 13 hüvelykes MacBook Pro-knál, azaz még a fanatikusok sem szólhatnak egy szót sem), de egy olyan eszköznél, ahol mindent a kijelzőn teszünk és még nem jutottunk el odáig, hogy elérjük az értelmesen tökéletes felbontást, nyilván érdemes fejleszteni. És az Apple fejlesztett, elsőként tudtak kihozni egy olyan megoldást, melynél a pixelsűrűség tényleg elérte azt a szintet, hogy a kép a mai eszünkkel felfoghatóan tökéletesnek tűnik. Nem azért, mert az Apple azt mondja, hanem azért, mert ez egy tény.

Ebből a megközelítésből nézve egy táblagép nagyjából olyan dolog, mint egy televízió. Pár éve ott is bejött a 720p-s (HD Ready), majd az 1080p-s (FullHD) felbontás, az emberek meg váltottak, mert sokak szerint érdemes volt megtenni. Elvégre az is egy nagy kijelző, pont úgy, mint egy táblagép. A készülék erényeitől függetlenül viszont csak felmerül a kérdés, hogy miért állnak sorba egy ilyen kütyüért a vásárlók, miért van akkora felhajtás körülötte, amekkorát egy másik termék sem tud elérni. Nem néztem utána, de nem hiszem, hogy az első FullHD felbontású televízió megjelenésekor egymás mögött kígyózva álltak volna a népek, pedig ugyanúgy lehetett igényük a nagyobb pixelsűrűségre, mint ahogy a korábbi iPadek tulajdonosainak.

Apple iPad 3 teszt
[+]

Balra az iPad 3, jobbra az iPad 1 kijelzője

Az iPadért viszont a világon mindenütt sorban álltak, az eladási számok pedig olyanok, hogy azokat szinte feldolgozni is nehéz. Én pedig ezt személy szerint nem értem, de azt talán még a cég termékeit kevésbé kedvelő olvasóink is elismerhetik, hogy az Apple megint nagyon gyors volt. Tudjuk, hogy jön a FullHD felbontású ASUS Infinity TF700 és az Acer Iconia A700, de azok csak júniusban lesznek kaphatók. Ez pedig nem azért fontos, mert az Apple-fanok majd ujjal fognak tudni mutogatni ("a miénk előbb volt kint"), hanem azért, mert mindenki a korábbi csúcstartóhoz fogja őket hasonlítani. Ez a csúcstartó pedig minden bizonnyal még júniusban is az új iPad lesz. Én személy szerint mondjuk nagyon kíváncsi lennék arra, hogy mi történne, ha a következő mindenki által értelmezhető fejlődési ciklusnál nem az Apple lenne a leggyorsabb. Kicsit ugyanis helyreállna a világ rendje, ha az első 4K-s felbontású táblagépet valamelyik ázsiai cég gyártaná le, az emberek pedig sorban állnának érte.

Apple iPad 3 teszt
[+]

A doboz és a csomagolás nem változott, az Apple mellett szól, hogy a kartonbox pont akkora, amekkorában elfér a gép és a tartozékai, egy picivel sem nagyobb. Problémás viszont, hogy továbbra is csak egy hálózati töltőfejet és egy adatkábelt kapunk, holott véleményem szerint sokkal praktikusabb lenne, ha a töltő önmagában is működne, nem kellene hozzá a kábel. Meg persze egy fülhallgató sem esne rosszul senkinek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés