Hirdetés

Az új iPad - nem kellett jósnak lennünk

Előszó

Itt az új új iPad - melyet remélhetőleg minden internetes forrás iPad 3-ként fog emlegetni, egyrészt mert az, másrészt meg így könnyebb lesz rákeresni - sokakban pedig valószínűleg már attól is elkezdett felmenni a pumpa, hogy rákattintottak erre a cikkre. Az elmúlt napokban ugyanis nagyok sokat lehetett róla hallani, holott egyértelműen nem ez a cég történelmének leginkább vitakeltő terméke. Épp ellenkezőleg: az új iPad pont az az eszköz, melyről már elődje megjelenésekor is tudni lehetett, hogy milyen lesz. Ez persze nem azt jelenti, hogy rossz, ahogy azt sem, hogy nem lehet róla mit írni, mert nagyon is lehet, de mindenképp furcsa dolog, hogy nagy felhajtás van egy olyan termék körül, melyről mindenki előre tudta, hogy mit fog nyújtani.

Apple iPad 3 teszt

Az újdonságnál ugyanis egyetlen egy dolog változott érdemben, ez pedig a kijelző. Egy kijelző pedig tulajdonképpen maga a táblagép, így a jelenlegi piaci helyzet figyelembevételével az egyetlen értelmes útnak tűnik a fejlesztésekkor. Gyors táblagépből ugyanis sok van, nem az Apple termékei az egyetlenek, Androidra építkezve az óriásokhoz képest jelentéktelennek tűnő vállalatok is képesek valóban gyors eszközök gyártására - igaz, erre nem régóta képesek, az Apple ezen a területen is fürgébb volt, mint a konkurencia. Hogy mi mennyire gyors és hol vannak a különbségek, arról teljesen felesleges beszélni, mert abban valószínűleg minden józanul gondolkodó ember egyet tud érteni, hogy egy Samsung Galaxy Tab 7.7, egy ASUS Transformer Prime vagy egy Archos 80 G9 Turbo hétköznapi használat közben nagyjából olyan, mint egy iPad. Kielégítően gyors. Azaz itt nem volt mit fejlesztenie Tim Cook cégének, a kijelzőknél viszont annál inkább, jelenleg ugyanis az 1280 x 800 pixelnél tartunk, ami nem egy rossz felbontás (az Apple is ezt használja a 13 hüvelykes MacBook Pro-knál, azaz még a fanatikusok sem szólhatnak egy szót sem), de egy olyan eszköznél, ahol mindent a kijelzőn teszünk és még nem jutottunk el odáig, hogy elérjük az értelmesen tökéletes felbontást, nyilván érdemes fejleszteni. És az Apple fejlesztett, elsőként tudtak kihozni egy olyan megoldást, melynél a pixelsűrűség tényleg elérte azt a szintet, hogy a kép a mai eszünkkel felfoghatóan tökéletesnek tűnik. Nem azért, mert az Apple azt mondja, hanem azért, mert ez egy tény.

Ebből a megközelítésből nézve egy táblagép nagyjából olyan dolog, mint egy televízió. Pár éve ott is bejött a 720p-s (HD Ready), majd az 1080p-s (FullHD) felbontás, az emberek meg váltottak, mert sokak szerint érdemes volt megtenni. Elvégre az is egy nagy kijelző, pont úgy, mint egy táblagép. A készülék erényeitől függetlenül viszont csak felmerül a kérdés, hogy miért állnak sorba egy ilyen kütyüért a vásárlók, miért van akkora felhajtás körülötte, amekkorát egy másik termék sem tud elérni. Nem néztem utána, de nem hiszem, hogy az első FullHD felbontású televízió megjelenésekor egymás mögött kígyózva álltak volna a népek, pedig ugyanúgy lehetett igényük a nagyobb pixelsűrűségre, mint ahogy a korábbi iPadek tulajdonosainak.

Apple iPad 3 teszt
[+]

Balra az iPad 3, jobbra az iPad 1 kijelzője

Az iPadért viszont a világon mindenütt sorban álltak, az eladási számok pedig olyanok, hogy azokat szinte feldolgozni is nehéz. Én pedig ezt személy szerint nem értem, de azt talán még a cég termékeit kevésbé kedvelő olvasóink is elismerhetik, hogy az Apple megint nagyon gyors volt. Tudjuk, hogy jön a FullHD felbontású ASUS Infinity TF700 és az Acer Iconia A700, de azok csak júniusban lesznek kaphatók. Ez pedig nem azért fontos, mert az Apple-fanok majd ujjal fognak tudni mutogatni ("a miénk előbb volt kint"), hanem azért, mert mindenki a korábbi csúcstartóhoz fogja őket hasonlítani. Ez a csúcstartó pedig minden bizonnyal még júniusban is az új iPad lesz. Én személy szerint mondjuk nagyon kíváncsi lennék arra, hogy mi történne, ha a következő mindenki által értelmezhető fejlődési ciklusnál nem az Apple lenne a leggyorsabb. Kicsit ugyanis helyreállna a világ rendje, ha az első 4K-s felbontású táblagépet valamelyik ázsiai cég gyártaná le, az emberek pedig sorban állnának érte.

Apple iPad 3 teszt
[+]

A doboz és a csomagolás nem változott, az Apple mellett szól, hogy a kartonbox pont akkora, amekkorában elfér a gép és a tartozékai, egy picivel sem nagyobb. Problémás viszont, hogy továbbra is csak egy hálózati töltőfejet és egy adatkábelt kapunk, holott véleményem szerint sokkal praktikusabb lenne, ha a töltő önmagában is működne, nem kellene hozzá a kábel. Meg persze egy fülhallgató sem esne rosszul senkinek.

Külső, kijelző

Az új iPad gyakorlatilag pont úgy néz ki, mint az előző generációs modellek, bekapcsolt kijelző nélkül valószínűleg kevés ember tudná száz százalékos bizonyossággal eltalálni, hogy a kezében tartott modell új vagy régi. Pedig azért van különbség, méghozzá a méreteket illetően, az iPad 3 vastagsága ugyanis 9,4 milliméter, míg az előd 8,8 milliméterrel büszkélkedhetett. A magasság és a szélesség maradt 241,2 x 185,7 milliméter, a tömeg viszont jócskán megnőtt, a WiFi-s verzió 652 grammot nyom (iPad 2: 601 gramm), a modemmel ellátott verzió pedig ennél is tíz grammal nehezebb (iPad 2: 607 gramm). Ami viszont jó hír, hogy az anyaghasználat és az összeszerelés minősége nem változott; az új iPad nagyon jól össze van rakva, élmény kézbe venni. Előlapját továbbra is nagyon nehéz megkarcolni, a hátlapot már könnyebb, de egy védőtokkal könnyedén el lehet kerülni az efféle dolgokat is. A Smart Coverrel viszont gond lehet, a korábbi (iPad 2-höz vásárolt) verziók egy része az eltérő polaritású mágnesek miatt nem működik tökéletesen az iPad 3-mal, ugyanakkor mi ki tudtunk próbálni egy olyan verziót is, mely csak pár hónapja lett vásárolva és minden további nélkül működött. Aki viszont most veszi meg az Okos Védőt, az már jót fog kapni.

Apple iPad 3 teszt
[+]

Az előlap kinézetén nem változott semmi. A kijelző körül színvariációtól függően fehér vagy fekete keret megy körbe, felül a másodlagos kamerával és a fényérzékelő szenzorral, alul pedig a Home gombbal futhatunk össze. A megjelenítő viszont sokat változott; a 9,7 hüvelykes képátló és az IPS-technológia maradt, a felbontás mindkét irányba kétszeresére nőtt, ami négyszer annyi pixelt jelent, mint az elődmodellnél. Az 1536 x 2048 pixeles (QXGA) felbontást viszonylag nehéz überelni, van még WQXGA (2560 x 1600) és QSXGA (2560 x 2048) szabvány a piacon, ezek azonban profiknak szánt, hatalmas méretű monitorok sajátjai.

Apple iPad 3 teszt
iPad 3 (balra) vs. iPad 2 (jobbra)

Ugyanakkor látni kell, hogy a telefonoknál jelenleg magasabb pixelsűrűséget kapunk, mint amit az új iPad képes nyújtani, a 720p-s HD-felbontású androidos készülékek ugyanúgy jobbak nála, mint az iPhone 4S. Fel is merülhet a kérdés, hogy a 264 ppi-s értékre hogyan süthette rá az Apple a Retina Display jelzőt, amikor az iPhone 4 bejelentésekor még azt mondták, hogy a varázslatos értékhatár 300 ppi körül van. A válasz prózai: az iPadet az ember távolabbról nézi, mint az iPhone-t. Ez számomra is jó hír, hiszen mostantól a FullHD felbontású televíziómat csak retinának fogom becézni, hiszen ha elég távolról nézem, akkor bizonyára érvényes lesz rá az Apple szabálya.

Kijelzőméretek, felbontások, pixelsűrűségek
Készülék Képátló Felbontás Pixelsűrűség
Apple iPad 2 9,7 hüvelyk 768 x 1024 pixel 132 ppi
Apple iPad 3 9,7 hüvelyk 1536 x 2048 pixel 264 ppi
Apple iPhone 4 3,5 hüvelyk 640 x 960 pixel 330 ppi
ASUS Infinity TF700 10,1 hüvelyk 1920 x 1200 pixel 224 ppi
ASUS Transformer Prime 10,1 hüvelyk 1280 x 800 pixel 149 ppi
Playstation Vita 5 hüvelyk 960 x 544 pixel 220 ppi
Samsung Galaxy Nexus 4,65 hüvelyk 720 x 1280 pixel 316 ppi
Samsung Galaxy S II 4,3 hüvelyk 480 x 800 pixel 217 ppi
Samsung Galaxy Tab 7.7 7,7 hüvelyk 1280 x 800 pixel 196 ppi
Sony Xperia S 4,3 hüvelyk 720 x 1280 pixel 341 ppi
15 hüvelykes FullHD notebook 15,6 hüvelyk 1920 x 1080 pixel 141 ppi

A fenti táblázatot végignézve látszik, hogy a nagyobb kijelzős gépek között az iPad 3 viszi a csúcstartó szerepet, jelenleg semmi sem közelíti meg, egyedül a júniusban érkező táblagépek között lesz kihívója, de papíron azoknál is jobb. A jó hír viszont az, hogy az új Apple-tablet megjelenítője a valóságban is döbbenetesen jó.

Apple iPad 3 teszt
[+]

iPad 3 kijelző és betekintési szög

Színei szépek, betekintési szöge szinte végtelen, fényerejével nincs gond, kültéren is olvasható, nagyon tudnék örülni, ha hasonló minőségű panel lenne a notebookomban, monitoromban. A különbség olyan, mint anno 240 x 320 pixeles (QVGA) panelekről 480 x 640 pixelre (VGA) történő ugrás volt a PDA készülékeknél. Akkor is sokan mondták, hogy felesleges ez az egész, egy viszont biztos; aki megnézi az iPad 3 kijelzőjét, az utána a szíve mélyén valószínűleg vágyni fog rá, hogy az ő eszközében is hasonló legyen. Még akkor is, ha ezt nem ismeri be.

Apple iPad 3 teszt
[+]

A készülék háta továbbra is fémből van, a közepén egy méretes alma figyel, nehogy valaki azt hihesse, hogy más gyártó gépét használjuk. Fogás közben a pár tizedmilliméteres extra vastagság nekem nem tűnt fel, dr. Kind viszont azt mondta, hogy ő bármikor kitapogatja, hogy iPad 2-t vagy 3-at adtak-e a kezébe. Felülre került a bekapcsológomb és a 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, jobb oldalon van a többfunkciós (némításra és kijelzőforgási zárra is használható) csúszka és a hangerőszabályzó gombpáros, míg alul a hangszóró és a Dock Connector található. A 4G-s modelleknél baloldalon felül egy microSIM-foglalatot is találunk.

Hirdetés

Hardver, Apple A5X

Új iPad, új SoC, úgy tűnik, hogy ez már csak így van. Az első generációs táblagépben ugyebár az egymagos Apple A4, míg a másodikban a kétmagos Apple A5 dolgozott. Ekkora ugrásról most nincs szó, az új jövevény az Apple A5X névre hallgat és már a megjelenéskor kiderült róla, hogy a központi processzormagok szerepét két darab ARM Cortex-A9-es fejlesztés tölti be, lényegi változás csak a grafikus alrendszert érte. A korábbi A5-ös chipben alkalmazott PowerVR SGX543 MP2-es konfigurációt egy MP4-es váltotta, mely konkrétan megkétszerezi az IGP teljesítményét, több adatot azonban az Apple nem árult el.

A Chipworks és az iFixit vállalta a szétszerelést, így sokat megtudtak a masina belsejéről, azon belül is az A5X jelzésű, FCBGA tokozású lapkáról. A legfontosabb adat, hogy a gyártást továbbra is a Samsung végzi, ráadásul a gyártástechnológia sem változott, így az A5X ugyanazon a 45 nm-es LP node-on készül, mint az előd. Emiatt a chip kiterjedése is óriási, szám szerint 162,94 mm². A SoC rendszerek között ez alighanem rekordnak számít, mivel a legtöbb konkurens igyekszik 100 mm² alatt maradni, hogy több lapka férjen rá a waferre, ami összességében olcsóbb gyártási költségeket eredményez.

Apple A5X SoC
Apple A5X SoC (forrás: UBM TechInsights)

A 45 nm-es gyártástechnológiát sokan nem tudják hova tenni, hiszen ebből a szempontból a vállalat elég régóta nem lépett előre. A döntés mögött az valószínűsíthető, hogy az Apple ezt a node-ot már ismeri, egy új node-ra való átállás pedig viszonylag magas kockázattal jár. Ebből a szempontból az Apple messze nem tartozik a legtapasztaltabb vállalatok közé, így érthető, hogy a lehető legtovább szeretnének egy jól ismert gyártástechnológiára alapozni.

Információink szerint az A5X maximum 4 wattot vehet fel, miközben az átlagos energiaigénye 1 és 2 watt között alakul. Az A5-höz képest lényegében a maximális fogyasztás nőtt, és ez sajnos azt eredményezte, hogy az Apple már nem PoP (package on package) tokozást alkalmaz a rendszermemória beépítésénél, ami a hűtés szempontjából nagyon fontos tényező. A memóriavezérlő egyébként nem változott, így maradt a két darab 32 bites csatorna, melyekhez LPDDR2 memóriát lehet társítani, ugyanakkor a rendszermemória mérete 512 MB-ról 1 GB-ra nőtt.


(forrás: iFixit)

Az órajelek szempontjából nincs változás, a CPU továbbra is 1 GHz-en ketyeg, a grafikus gyorsítónál pedig a teljesítménybeli változást csak a chip felépítése (konyhanyelven szólva négymagos, nem kétmagos, de IGP-knél igazság szerint nehéz magokról beszélni) hozta el, nem az órajel (melyet egyébként nem tudni, de a pletykák szerint 166 MHz). Mindezt jól bizonyítja a Geekbench 2 teljesítménymérő szoftver is, mely pont ugyanazt az eredményt adta ki az iPad 3-nak, mint az IT café iPad 2-jének. Ugyanakkor tudni kell, hogy ez a szoftver nem méri a grafikus sebességet.

Geekbench 2 eredmények
Benchmark Apple iPad 3 Apple iPad 2 Apple iPad 1 Apple iPhone 4S iPod touch 4G
Total Score 758 pont 759 pont 472 pont 625 pont 392 pont
Integer 680 pont 683 pont 375 pont 553 pont 300 pont
Floating Point 920 pont 923 pont 466 pont 739 pont 372 pont
Memory 824 pont 818 pont 717 pont 720 pont 631 pont
Stream 335 pont 338 pont 343 pont 291 pont 308 pont

A GLBenchmark viszont pont azt méri, az eredmények alant láthatók:

GLBenchmark 2.1 eredmények
Benchmark Apple iPad 3 Apple iPad 2
Egypt standard 59 fps 60 fps
Egypt high 60 fps 59 fps
Pro standard 60 fps 60 fps
Pro high 60 fps 59 fps
Common test balanced 16 fps 6 fps
Geometric test balanced 24 fps 9 fps
Loop test balanced 43 fps 22 fps
Branch test balanced 44 fps 22 fps
Fill test 1 967 428 736 texels/sec 1 000 949 568 texels/sec
Triangle test 133 318 712 triangles/sec 67 306 672 triangles/sec

Az első négy tesztben a vertikális szinkron miatt ugyanazokat az eredményeket hozta az új és az egy generációval korábbi gép is, itt tehát nem jönnek ki a különbségek. A többi tesztben viszont jól látszik, hogy az új grafikus mag tényleg hozza a duplja teljesítményt, körülbelül pont kétszer annyi texelt és háromszöget tud kirajzolni, mint az MP2-es mag. Az általános és a geometriai tesztben az új gép előnye két és félszeres. A 133 millió háromszöges fill rate teljesítmény egyébként nagyon jó, főleg a pletykált, 166 MHz-es órajel fényében. A mobileszközök IGP-jének fill rate értékét általában 200 MHz-en adják meg (már ha megadják), ilyen órajelen mérve a PowerVR megoldása 160 millió háromszöget tudna kirajzolni. Viszonyítás gyanánt a Samsung Galaxy S II-ben használt Mali-400 MP 30 milliós értékre képes.

Szoftver, iOS 5.1

A készüléken az iOS 5.1-es verziója fut, mely egyébként a géppel együtt került leleplezésre, de más eszközökre is elérhető. Újdonsága, hogy az iCloud Photo Stream képszinkronizáló szolgáltatása mostantól egyesével is lehetővé teszi a fotók törlését, emellett pedig megváltozott a térerő-indikátor, mely az új nomenklatúra szerint 4G logóval jeleníti meg a HSPA+ hálózatokat is. A jelenlegi készüléktulajdonosok kedvéért eláruljuk, hogy iOS 5.1 valamennyi iOS 5 alapokon nyugvó készülék számára elérhető; az iPhone 4S tulajdonosok számára az igazi újdonság a Siri személyi asszisztens japán nyelvtudása lehet, míg a korábbi iPad modellekre átdolgozott kamera kezelőfelületet és jóval fejlettebb arcfelismerést hoz az új firmware.

Ha már a Siri szóba került, akkor jöjjön a döbbenetes és sokakat felháborító tény: az új iPadben nem található meg az iPhone 4S-ben debütált, hangalapú kommunikációra alkalmas személyi asszisztens. Nekünk mondjuk ez alapvetően nem fáj, hiszen Siri nem tud magyarul és egy darabig nem is fog, ellenben sok országban érthető, hogy felháborodtak a vásárók. Öröm az ürömben, hogy van helyette hangalapú diktálási funkció, mely egyelőre angolul, franciául, németül és japánul tud, a magyar nyelv érkezéséről egyelőre pletykák sincsenek.

Apple iPad 3 teszt Apple iPad 3 teszt

Más dolog nem igazán változott. A készülék bekapcsolása után a képernyőzárat csúszkával tudjuk feloldani, majd az alkalmazások ikontengerében találjuk magunkat. Alul van egy sáv, ahol fixen el tudunk helyezni programokat (legfeljebb 6 darabot), fölötte 5 sorban soronként 4 ikon terpeszkedik, lapozni oldalra tudunk. Felül megtalálható az iOS 5-ben debütált, lehúzható értesítési sáv, melyben információkat kaphatunk azokról a dolgokról, melyek a közeljövőben történni fognak vagy elmulasztottuk őket. Az alkalmazásokat mappákba rakhatjuk, a kezelés pedig összességében egyszerű és könnyed.

Apple iPad 3 teszt Apple iPad 3 teszt

A gyári alkalmazáskínálatban mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet, egy Apple ID birtokában pedig birtokunkba vehetjük az App Store-ban található portékákat. Hogy gyárilag mit tud az iPad, arról felesleges most külön írni, akit jobban érdekel, az olvassa el az iPad 2 teszt ide vonatkozó részét, valamint az iPhone 4S cikkünk azon hasábjait, melyek az iOS 5 újításairól szólnak.

Apple iPad 3 teszt Apple iPad 3 teszt

Adatkommunikáció, multimédia, összegzés

Adatkommunikáció tekintetében valamit nagyon benéztek az Apple-nél, a készülék 4G LTE verziója ugyanis nem működik Európában, azaz itthon hiába veszi meg az ember a WiFi + 4G feliratú iPadet, legfeljebb HSPA segítségével hasíthatja a mobilhálózatokat, lefelé maximálisan 21, felfelé 5,76 megabites másodpercenkénti töltést elérve. A GSM-modul egyébként négynormás (850/900/1800/1900 MHz), UMTS-sávokból szintén ennyit támogat a gép (850/900/1900/2100 MHz). A WiFi a 802.11a/b/g/n szabványokat támogatja, a Bluetooth 4.0-s verziószámú, de felhasználási lehetőségei korlátozottak. NFC nincs a gépben, pedig bizonyára sokan használnák.

Apple iPad 3 teszt Apple iPad 3 teszt

A webböngésző teljesen jól működik, az Acid3 tesztben a maximális 100 pontot hozza, ugyanakkor a Flash tartalmakat még mindig nem támogatja. Gyárilag a Twitter van beágyazva a rendszerbe, oda tölthetünk fel mindenféle tartalmakat, de a Facebook klienst egy pillanat alatt lehúzhatjuk az App Store-ból, teljesen jól működik.

A kamera 5 megapixeles, autofókuszos, a legnagyobb felbontás állóképeknél 2592 x 1936 pixel, videókat pedig FullHD-felbontásban (1920 x 1080 pixel) rögzíthetünk 30 képkocka/másodperc sebességgel. Az autofókusz működik érintésre (oda fókuszál, ahova bökünk), állóképeknél van arcfelismerés, videóknál stabilizáció, a geotagging pedig mindkét esetben elérhető. Tesztvideó ide kattintva érhető el.

Apple iPad 3 teszt

Melegedés-para

Miután piacra került az eszköz, a legelső felhasználói tapasztalatok között volt, hogy melegszik, jobban, mint a korábbi iPad modellek. És ez igaz is, magunk is tapasztaltuk, nagyjából 25-30 percnyi folyamatos nyaggatás (játék, videók visszanézgeteése, intenzív böngészés) után éri el az üzemi hőfokot a masina, amitől nem kell megijedni, mert nem fogja szétsütni a kezünket, de a langyosnál egy fokkal azért melegebb. Nem gondoljuk, hogy ez hiba, vagy veszélyforrás, egyszerűen az erősebb processzor és a hatalmas felbontást megmozgatni kívánó erőforrások miatt valószínűleg több energiát kell felvennie a nagyobb akkumulátorból a gépnek, mint a korábbi modelleknek, tehát meg is magyarázható a dolog. Télen egyébként biztos tök jó, hogy nem kell a kesztyűvel vesződni, de nyáron sem fogják az emberek úgy egymáshoz dobálni, mint egy kibiztosított kézigránátot.

A képminőség meglepően korrekt; az egyedüli kifogásolható dolog a nem különösebben magas (igaz, nem is alacsony) dinamikatartomány, de a zajszint, a színek, a vonalélesség mind-mind rendben van, ráadásul a fókuszálás és az exponálás gyors folyamat. Az előlapi kamera pedig tökéletesen alkalmas videótelefonálásra, mégha alacsony felbontású is. A mozgóképek minősége jó, a szoftveres képstabilizáció is egész hatékony, ugyanakkor videós módban a kamera látószöge zavaróan kicsi, körülbelül olyan, mintha egy átlagos kompakt digitális fényképezőgépen másfél-kétszeres zoomon lennénk.

A zenében pont annyira korlátozottak a lehetőségeink, mint a többi Apple eszköznél. Muzsikát kizárólag az egyébként kellemesen működő iTunes szoftverrel tolhatunk fel a gépre, azokat viszont zenelejátszó gyönyörűen kilistázza ID3-tagek szerint. Ez persze sokaknak nem megfelelő, hiszen az iTunes kezelése alapvetően nehézkesebb, mintha kézzel átdobnánk az mp3 fájlokat a gépre. Sajnos a mozgóképek kezelése és ilyen és gyárilag a fájltámogatás is igyen gyenge, de ezen konvertálgatással és 3rd party szoftverekkel lehet segíteni. Az FM-rádió hiányán viszont nem, fájó pont ez sokaknak, főleg, mert a kihangosító hangszóró elég kellemes minőségű.

Apple iPad 3 teszt Apple iPad 3 teszt

A beépített, nem cserélhető lítium-polimer akkumulátor az Apple állítása szerint 42,5 Wh-s, ugyanakkor a gép szétszedése után kiderül, hogy 43 Wh-s. Mivel 3,7 voltos feszültségről beszélünk, könnyedén ki lehet számítani (de rá is van írva a telepre), hogy 11 560 mAh-ról van szó, ami sok. Nem csoda, hogy aktív használat (mondjuk webböngészés) közben is kibír 10 órát a gép egy töltéssel. Viszont nem tudjuk bármiről feltölteni, egy csomó hálózati USB-s adapter nem birkózik meg vele, de ez az elődök ismeretében nem újdonság.

Apple iPad 3 teszt
[+]

Értékelés: Apple iPad 3
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
PIM funkciók 9 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 7 pont

Az Apple megint megcsinálta. Lehet vitatkozni arról, hogy több év után mennyire unalmas az iOS rendszer kinézete, ahogy a cég termékeit körüllengő imádat is sokak számára antipatikus, de ettől függetlenül tény, hogy az amerikai vállalat ismét lerakta a legjobb táblagépet a piacra.

Mindezt az elképesztő minőségű kijelzővel, a korrekt hardverrel, a kezelhető felhasználói felülettel érték el, amihez hozzájön az, hogy az iPadekre rengeteg alkalmazást le lehet tölteni. Vannak hibák, az európai 4G LTE és az NFC hiánya mindenképp az, a kamera is lehetne egy kicsit jobb, örülnénk a gyári Facebook integrációnak, a kamera kaphatna segédfényt, de ezek nem fogják befolyásolni az eladási mutatókat, minden más cég csak szaladni fog az Alma után. A kizárólag WiFi-vel felszerelt gép ára a 16/32/64 GB-os háttértártól függően 150/180/210 ezer forint, az itthon legfeljebb 3.5G-nek nevezezhető 4G-s modellért ugyanilyen tárkapacitások mellett 190/220/250 ezer forintot kell fizetnünk. Az ajánlott plecsnit megérdemli, a kijelzőjét meg továbbra is szívesen látnánk más termékekben.

Apple iPad 3

Bocha

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Apple iPad 3
Apple iPad 3 Általános
Technológia GSM/UMTS/4G (a WiFi + 4G modellnél)
Méret 242,2 x 185,7 x 9,4 milliméter
Tömeg 652 gramm (WiFi)
662 gramm (WiFi + 4G)
Színvariációk fekete, fehér
SIM-foglalat microSIM (a WiFi + 4G modellnél)
Kijelző
Kijelző átlója 9,7 hüvelyk
Kijelző felbontása 1536 x 2048 pixel (264 ppi)
Kijelző típusa LED háttérvilágítású kapacitív IPS érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Apple A5X
Processzor típusa 1 GHz-es, kétmagos ARM Cortex-A9
Processzor csíkszélessége 45 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip PowerVR SGX543 MP4
RAM mérete 1 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 16/32/64 GB
Memória bővíthetősége nem bővíthető
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
4G LTE 700/2100 MHz (Európában nem működik)
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 21 Mbps / 5,76 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP is)
WiFi 802.11a/b/g/n
NFC nincs
USB Dock Connector (USB 2.0)
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS-vevő van
Alapfunkciók
Profilok nincsenek
Vibra funkció nincs
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform iOS 5.1
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java nincs
Játékok gyárilag nincsenek
Valutakonverter gyárilag nincs
Extra szoftverek iBooks, Facetime, Newsstand, Messages, App Store, iTunes, YouTube, GameCenter, Photo Booth
Multimédia
Fő kamera 5 megapixeles, autofókuszos
Másodlagos kamera VGA felbontás
Videófelvétel van (max. 1920 x 1080 pixel @ 30 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van (előre beállított sémák)
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 11560 mAh-s lítium-polimer (42,5 Wh)
Böngészési idő 10 óra
Egyebek
3,5 mm-es headet csatlakozó, giroszenzor, digitális iránytű

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés