Hirdetés

Új Apple iPad – papírforma szerint

Hivatalosan is leleplezésre került az Apple harmadik internettáblája, mely első ránézésre szinte mindenben megegyezik elődjével, műszaki paramétereivel pedig nemes egyszerűséggel beváltotta a korábbi pletykákat. Igen, az új készülékbe valóban 9,7 hüvelykes, 2048 x 1536 képpontos „retina kijelző” került, mely az iPhone 4 paneljétől eltérően hüvelykenként „csupán” 264 pixelt tartalmaz, ám nagyjából 38 centiméteres általános szemtávolságot feltételezve teljesen azonos képminőséget biztosít. A 44 százalékkal magasabb színtelítettséggel kecsegtető 3,1 megapixeles IPS-megjelenítő mellé egy 5 megapixeles hátoldali BSI kamera is beépítésre került, mely 1080p felbontású, stabilizált HD-videók felvételére is alkalmas.

A készülékben található kétmagos Apple A5X processzorról egyelőre csupán annyit tudni, hogy négymagos grafikus gyorsítót tartalmaz, mely a gyártó állítása szerint négyszer fürgébb az Nvidia Tegra 3 Mobile GeForce megoldásánál. A várakozásoknak megfelelően immáron a 4G LTE adatátviteli képesség sem hiányzik a repertoárból, mely 72 megabites száguldás mellett – szolgálatótól függően – WiFi Hotspot adatmegosztást is lehetővé tesz. A nagyobb kijelző, gyorsabb processzor és a szélsebes adatátviteli képesség természetesen nagyobb fogyasztással is jár, melyet az Apple a 10 órás üzemidő megkurtítása helyett 70 százalékkal nagyobb kapacitású akkumulátorral és ezzel együtt mindössze 0,6 milliméteres hízással ellensúlyozott.

A bejelentés során több alkalommal is szóba került, hogy az új iPad automatikusan felskálázza majd az alacsonyabb felbontású kijelzőre optimizált alkalmazásokat, melyekben a szöveges tartalmak azonnal finomabb rajzolattal jelennek meg. Az egyetlen hiányzó funkció talán csak a Siri személyi asszisztens lehet, melyért némi kárpótlást jelenthet a hangfelismerésen alapuló diktálás és a változatlan árcímke. A 16, 32 és 64 GB belső memóriával szerelt új iPad az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Svájcban, Japánban, Hongkongban, Szingapúrban és Ausztráliában már március 16-átol elérhető lesz, hazánkban pedig egy héttel később, azaz március 23-án debütál. A jelenlegi iPad 2 sorozatból a 16 GB-os változat továbbra is a boltok polcain marad, 100 dollárral alacsonyabb, azaz nettó 399, illetve a 3G változat esetén nettó 529 dolláros áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Elérhető az iOS 5.1

    Apróbb javításokat, átdolgozott iPad kamera kezelőfelületet és japán nyelvű hangvezérlést tartogat az Apple új mobil operációs rendszere.

  • Új Apple TV – 1080p felbontással

    Még egyszerűbb kezelőfelülettel, teljes iCloud integrációval és 1080p felbontású Full-HD támogatással érkezik az új Apple TV.

  • Az NVIDIA nem hisz az A5X sebességében

    Az új iPad premierjét követően összeméri a Tegra 3 erejével az Apple A5X processzort az NVIDIA.

  • Kisebb hasznot hoz az új iPad

    Kevesebb, de továbbra is hasznot jelent a drágább kijelző, akkumulátor, processzor és 4G LTE modem köré épülő Apple internettábla.

Előzmények