Az új iPad - nem kellett jósnak lennünk

Adatkommunikáció, multimédia, összegzés

Adatkommunikáció tekintetében valamit nagyon benéztek az Apple-nél, a készülék 4G LTE verziója ugyanis nem működik Európában, azaz itthon hiába veszi meg az ember a WiFi + 4G feliratú iPadet, legfeljebb HSPA segítségével hasíthatja a mobilhálózatokat, lefelé maximálisan 21, felfelé 5,76 megabites másodpercenkénti töltést elérve. A GSM-modul egyébként négynormás (850/900/1800/1900 MHz), UMTS-sávokból szintén ennyit támogat a gép (850/900/1900/2100 MHz). A WiFi a 802.11a/b/g/n szabványokat támogatja, a Bluetooth 4.0-s verziószámú, de felhasználási lehetőségei korlátozottak. NFC nincs a gépben, pedig bizonyára sokan használnák.

Apple iPad 3 teszt Apple iPad 3 teszt

A webböngésző teljesen jól működik, az Acid3 tesztben a maximális 100 pontot hozza, ugyanakkor a Flash tartalmakat még mindig nem támogatja. Gyárilag a Twitter van beágyazva a rendszerbe, oda tölthetünk fel mindenféle tartalmakat, de a Facebook klienst egy pillanat alatt lehúzhatjuk az App Store-ból, teljesen jól működik.

A kamera 5 megapixeles, autofókuszos, a legnagyobb felbontás állóképeknél 2592 x 1936 pixel, videókat pedig FullHD-felbontásban (1920 x 1080 pixel) rögzíthetünk 30 képkocka/másodperc sebességgel. Az autofókusz működik érintésre (oda fókuszál, ahova bökünk), állóképeknél van arcfelismerés, videóknál stabilizáció, a geotagging pedig mindkét esetben elérhető. Tesztvideó ide kattintva érhető el.

Apple iPad 3 teszt

Melegedés-para

Miután piacra került az eszköz, a legelső felhasználói tapasztalatok között volt, hogy melegszik, jobban, mint a korábbi iPad modellek. És ez igaz is, magunk is tapasztaltuk, nagyjából 25-30 percnyi folyamatos nyaggatás (játék, videók visszanézgeteése, intenzív böngészés) után éri el az üzemi hőfokot a masina, amitől nem kell megijedni, mert nem fogja szétsütni a kezünket, de a langyosnál egy fokkal azért melegebb. Nem gondoljuk, hogy ez hiba, vagy veszélyforrás, egyszerűen az erősebb processzor és a hatalmas felbontást megmozgatni kívánó erőforrások miatt valószínűleg több energiát kell felvennie a nagyobb akkumulátorból a gépnek, mint a korábbi modelleknek, tehát meg is magyarázható a dolog. Télen egyébként biztos tök jó, hogy nem kell a kesztyűvel vesződni, de nyáron sem fogják az emberek úgy egymáshoz dobálni, mint egy kibiztosított kézigránátot.

A képminőség meglepően korrekt; az egyedüli kifogásolható dolog a nem különösebben magas (igaz, nem is alacsony) dinamikatartomány, de a zajszint, a színek, a vonalélesség mind-mind rendben van, ráadásul a fókuszálás és az exponálás gyors folyamat. Az előlapi kamera pedig tökéletesen alkalmas videótelefonálásra, mégha alacsony felbontású is. A mozgóképek minősége jó, a szoftveres képstabilizáció is egész hatékony, ugyanakkor videós módban a kamera látószöge zavaróan kicsi, körülbelül olyan, mintha egy átlagos kompakt digitális fényképezőgépen másfél-kétszeres zoomon lennénk.

A zenében pont annyira korlátozottak a lehetőségeink, mint a többi Apple eszköznél. Muzsikát kizárólag az egyébként kellemesen működő iTunes szoftverrel tolhatunk fel a gépre, azokat viszont zenelejátszó gyönyörűen kilistázza ID3-tagek szerint. Ez persze sokaknak nem megfelelő, hiszen az iTunes kezelése alapvetően nehézkesebb, mintha kézzel átdobnánk az mp3 fájlokat a gépre. Sajnos a mozgóképek kezelése és ilyen és gyárilag a fájltámogatás is igyen gyenge, de ezen konvertálgatással és 3rd party szoftverekkel lehet segíteni. Az FM-rádió hiányán viszont nem, fájó pont ez sokaknak, főleg, mert a kihangosító hangszóró elég kellemes minőségű.

Apple iPad 3 teszt Apple iPad 3 teszt

A beépített, nem cserélhető lítium-polimer akkumulátor az Apple állítása szerint 42,5 Wh-s, ugyanakkor a gép szétszedése után kiderül, hogy 43 Wh-s. Mivel 3,7 voltos feszültségről beszélünk, könnyedén ki lehet számítani (de rá is van írva a telepre), hogy 11 560 mAh-ról van szó, ami sok. Nem csoda, hogy aktív használat (mondjuk webböngészés) közben is kibír 10 órát a gép egy töltéssel. Viszont nem tudjuk bármiről feltölteni, egy csomó hálózati USB-s adapter nem birkózik meg vele, de ez az elődök ismeretében nem újdonság.

Apple iPad 3 teszt
[+]

Értékelés: Apple iPad 3
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
PIM funkciók 9 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 7 pont

Az Apple megint megcsinálta. Lehet vitatkozni arról, hogy több év után mennyire unalmas az iOS rendszer kinézete, ahogy a cég termékeit körüllengő imádat is sokak számára antipatikus, de ettől függetlenül tény, hogy az amerikai vállalat ismét lerakta a legjobb táblagépet a piacra.

Mindezt az elképesztő minőségű kijelzővel, a korrekt hardverrel, a kezelhető felhasználói felülettel érték el, amihez hozzájön az, hogy az iPadekre rengeteg alkalmazást le lehet tölteni. Vannak hibák, az európai 4G LTE és az NFC hiánya mindenképp az, a kamera is lehetne egy kicsit jobb, örülnénk a gyári Facebook integrációnak, a kamera kaphatna segédfényt, de ezek nem fogják befolyásolni az eladási mutatókat, minden más cég csak szaladni fog az Alma után. A kizárólag WiFi-vel felszerelt gép ára a 16/32/64 GB-os háttértártól függően 150/180/210 ezer forint, az itthon legfeljebb 3.5G-nek nevezezhető 4G-s modellért ugyanilyen tárkapacitások mellett 190/220/250 ezer forintot kell fizetnünk. Az ajánlott plecsnit megérdemli, a kijelzőjét meg továbbra is szívesen látnánk más termékekben.

Apple iPad 3

Bocha

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés