Hirdetés

Huawei Watch Ultimate - dizájnultimátum

Luxusórák kivitelét kombinálja a Huawei extrém sportfunkciókkal és prémium árral.

Hirdetés

Dizájn, kelezés, üzemidő

Kiütéses vereséget szenvedtek a klasszikus óragyártók az okosversenyben a mobilgyártók ellen: a Samsung, a Huawei és kiváltképp az Apple érzett rá a modern vásárlói igényekre, majd az ultraprémium és elit sportvonalra terelődött a csata. Errefelé a Garmin Fenix és Epix Pro az úr, és ezekre csattanós válasz a Galaxy Watch5 Pro, az Apple Watch Ultra és a Huawei Watch Ultimate. Közös a masszív, szívós ház, a rengeteg egyedi karakterjegy, jó pár különleges funkció és persze a döbbenetes ár: a Huawei csúcsajánlata az itt látható titánváltozatában 350 ezer, HNBR gumiszíjjal és fekete kerettel pedig 290 ezer forinton nyit.


[+]

Első pillantásra világos, hogy az órával a Huawei a luxusvonalat célozta meg, és bár nekem a kék változat túlságosan figyelemfelhívó, így a feketét vagy még inkább a domború Watch 4 Prót választanám, Alicewake pedig zöldben nézné meg ugyanezt, elvitathatatlan a rendkívül figyelmes tervezés, exkluzív anyaghasználattal. Megvan az 10 ATM védelem és több búvárfunkció vízmélység és hőmérővel, akárcsak az expedíciós mód többnapos GPS rögzítéssel. A váz különleges, cirkóniumalapú amorf fémötvözetből készült, 1,5” és 466 pixel átmérőjű LTPO AMOLED panelt közrefogva, amit zafírüveg véd, így nem lesz gond a terepen.


[+]

Kétségtelenül a nanokristályos kerámiakeret az Ultimate legfőbb karaktere, igaz: a gyűrű alig emelkedik a védőüveg fölé, úgyhogy sziklafalon csak óvatosan hadonásszunk vele. Cserébe rendkívül komfortos az érintőpanel kezelése, akárcsak az immár három gomb lenyomása, azért viszont kár, hogy csak a jobb alsó paraméterezhető, a tekergethető felső és az expedíciós módot indító, búvárkodás alatt is használható bal oldali nem, így sokkal kevesebb gyorsfunkció érhető el, mint a Garminokon.


[+]

A hátlapot is nanokristályos kerámia védi, és itt lehet a mágneses Qi töltőt csatlakoztatni, melynek sajnos rögzített és idejétmúlt USB-A túlvégű a kábele – régebben a korong leválasztható volt és mindenféle Type-C zsinórt befogadott. Errefelé munkálkodik az optikai pulzoximéter, megvan továbbá a gyorsulásmérő, a giroszkóp, az iránytű, a hőmérő, a barométer, a búvárkodásnál hasznos mélységszenzor és az elektródával ellátott EKG.


[+]

A GPS edzésekhez kétcsatornás, öt konstellációs GNSS modul jár, az iPhone-os és androidos kapcsolathoz pedig Bluetooth 5.2. Azt viszont gyorsan tisztázni kell, hogy ez nem egy Watch 4 Pro-féle, teljesértékű okosóra, hanem egy jóval egyszerűbb rendszert futtató WiFi és eSIM nélkül, így ugrik az önálló működés. A belső tároló mindössze 4 GB-os és csak fapados alkalmazások, illetve zeneszámok másolhatók rá csigatempóban, pedig az Apple 64 GB-os tárolóval, az Epix Pro pedig előtelepített túratérképpel villog, WiFi-n, illetve USB-n villámgyors átvitellel.


[+]

A másik vitatható dolog a piacra jellemző és a Huawei-nél különösen furcsán értelmezett méricskélés. Miért csak az órarész 76 grammját adták meg, amikor a Ultimate a 22 mm-en cserélhető titánszíjjal 117,6 grammot nyom(!), a hidrogénezett nitrit gumipánttal pedig 97,3-at? Én pánttal hordok órát, és jó hír, hogy a titánváltozat kapott egy HNBR csereszíjat is a pakkban, plusz egy rendkívül hosszú pántot, hogy extrém és téli sport alatt vastag ruhaneműre kívülről ráerősíthessük.

A sötétkék szíj a titánváltozat tartozéka
A sötétkék szíj a titánváltozat tartozéka [+]

A 48,5 x 48,5 x 13 mm-es adat önmagában hatalmas órát vetít előre, és a férfivásárlók között is szűk rétegnek lesz csak az Ultimate kényelmes. Valójában viszont az óra 51 mm széles, a szíjat befogó pántokkal 57 mm hosszú és szenzorpúppal 15,5 mm vastag, így kötelező a próba vásárlás előtt. A nagy méretből és a butított rendszerből az üzemidő profitál: az 530 mAh-s telepből, 4-5 GPS edzéssel 8-9 napos üzemidő hozható ki egyórás gyorstöltésenként. Ez ugyan 10-12 napra növelhető, ha nem használjuk a műholdas és sportfunkciókat, de miért ne tennénk? Ha viszont intenzíven edzünk és a mindig aktív kijelzőt is bekapcsoltuk, 4-5 naponta fogjuk tölteni, ami még mindig fityiszt mutat az egynapos Apple/Samsung vonalnak.


[+]

Az Ultimate saját csuklómon, éjjel-nappal és edzés közben is éreztette vaskos mivoltát, az ing- és pulóverujj is megakadt a vastag házban, viszont a karakteres dizájn sokaknak feltűnt, és elsőre el sem hitték, ki a gyártó, aki szignózta a keretet. Elég hely maradt oldalt, hogy meglegyen a mikrofon és a hangszóró a kellően erős rezgések mellé és az edzésadatok beolvasására, ahogy a mobilos hívás kihangosítása is működik. Nincs viszont csevej egyik ismert hangsegéddel sem, ahogy az órafizetés is kimaradt. A titán és gumiszíj egyaránt remekül zár, így komolyabb edzések során is hibátlanul a csuklón marad, az utóbbi pedig elég jól szellőzik a rengeteg lyuknak köszönhetően.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés