Huawei Watch GT 4 - kerek karék

Stílusos megjelenéssel, frissített szenzorral itt a Huawei új órája, okosfunkciók terén van még elmaradása, de árával kompenzál.

Bevezető, külső, doboz

Félúton van a teljesértékű okosóra és a komolyabb aktivitáskövetők között a Huawei Watch GT-sorozat, lévén mindenféle szenzor adott a sport- és egészségkövetéshez, megvan a klasszikus órákat idéző forma és a kellő szoftveres háttér is az okosfunkciókhoz. De hová lehet továbbfejleszteni ezt a terméket anélkül, hogy nagyon rámászna a csúcskategóriás, okosabb és drágább Watch-széria nyakára, mégis érdemi fejlődést tudjon felmutatni? A kérdésben a hová helyett inkább a mikor kellene szerepeljen, lévén a hová predesztinált: új szenzor, új forma, esetleg egy-két új egészségügyi funkció. A mikor már érdekesebb, mert ezt felesleges évenként megtenni, két-három éves ciklusokban ugyanakkor már tetemesebb előrelépések történhetnek.

Huawei Watch GT 4 a 41 mm-es változatában, bőr szíjjal
Huawei Watch GT 4 a 41 mm-es változatában, bőr szíjjal [+]

A most bemutatott Watch GT 4 nagyjából pont ezt teszi. Változatlan a csomagolás, a nagy méretű fehér dobozban USB-A végű mágneses töltőt kapunk az óra mellett és a szíjakat, valamint némi papírmunkát, amin található egy QR-kód, hogy a Huawei Egészség appot a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban be tudja szerezni a felhasználó, ne keresse hiába a Play Áruházban. (Az iOS App Store-ban megtalálja a kereső, Huawei telefonokon pedig alapból ott a program.)

A méretes fehér dobozban az óra mellett csak a mágneses töltő van, viszont bármilyen Qi felületről is tölthető a beépített akkumulátor
A méretes fehér dobozban az óra mellett csak a mágneses töltő van, viszont bármilyen Qi felületről is tölthető a beépített akkumulátor [+]

Két méretben kerül piacra a Watch GT 4, a férfiaknak szánt modell szabályos nyolcszög alakú, 46 mm-es tokozást, a hozzánk eljutott női változat 41 mm-es, sima kör alakú tokot kapott. Az óratest anyaga minden esetben rozsdamentes acél, a kivitelezés a női modell esetén prémium. A 41 mm-es modell pontos dimenziói: 42 x 49 (a szíjakat rögzítő csatokkal, 42 nélkülük) x 12 milliméter, az óratest 36,65 gramm magában, 45,08 gramm a gyárilag mellékelt 18 mm-es gyorskioldós bőr szíjjal. A női modell megjelenése AliceWake kollegina szerint is illik az európai ízlésvilághoz mind formában, mind színben, korántsem olyan extravagáns (szerintem helyenként giccses), melyekkel a kínai gyártók időnként operálnak. Szintén a kollegina véleménye, hogy meglepően kényelmessé teszik az óra viselését az ívek, könnyűsége, a puha bőrszíj, a csaton található márkanév gravírozott mivolta pedig csak tovább emeli a termék prémium érzetét.

A tekerhető koronán is ott a márkanév gravírozva
A tekerhető koronán is ott a márkanév gravírozva [+]

Az óratest jobb oldalán található két gomb, felül a tekerhető és kattintható korona, alul pedig egy nyomógomb. Újra női kollégánkat idézem: jól oldották meg a korona elhelyezését azzal, hogy kicsit felfelé tolták, mert a csukló hajlításakor véletlenül sem nyomja meg az ember. A szoftverben arra beállítási lehetőséget nem találtunk egyébként, hogy melyik irányba álljanak a gombok, ergo a Huaweinél úgy gondolkodhattak, hogy bal kézen, a gombokkal csukló irányában fogja mindenki hordani az eszközt. A szíjakat tartó tűs csatlakozók az óratesten kívül kaptak helyet, a klasszikus női órákat megidézve, egyben elősegítve azt az illúziót, hogy az óratest kisebb, mint valójában.

Az új TruSeen 5.5+ szenzor és az óraszíjak gyorskapcsolója
Az új TruSeen 5.5+ szenzor az óratest alján és az óraszíjak gyorskapcsolója [+]

Egyetlen negatívumként a külső tekintetében azt lehetne felhozni, hogy az 1,32 hüvelykes AMOLED panel védőüvegjének síkja fölé nem emelkedik az óratest a 41 mm-es modellen, amivel sérülékenyebb lesz a vétlen ütésekkel szemben. A 46 mm-es változatban ezt megoldották, így az strapabíróbb, a kijelző felbontásában pedig nincs különbség a két méretet illetően, 466 x 466 pixel terül szét a megjelenítőn, a 41 mm-es modell esetén ezzel 352 ppi-is képpontsűrűséget elérve. Van bekapcsolható mindig éber kijelző, adott az éjszakai alvásidő mód, amikor nem ébred fel a panel emelésre, csak gombnyomásra és van egy rakás választható számlap, a Huawei Egészség alkalmazáson belül külön bolttal is. A gyári számlapokat úgy tervezték, hogy illjenek az óra formájához, ez a női modell esetében klasszikus órákat idéző virtuális számlapokat jelent.


[+]

Az AMOLED panel remek élességű képet ad, fényereje pedig kellő erősségű ahhoz, hogy az ember napfényes őszi napon is kényelmesen leolvashassa róla az időt vagy a beérkezett értesítést. Közvetlen napfény alatt továbbra is jobb egy transzflexív MIP megjelenítő, valamint a 41 mm-es méret kicsi ahhoz, hogy az ember teleszórja mindenféle adattal a számlapot. A kijelző fényességét egyébként automatán, ügyesen, gyorsan állítja a szoftver az elrejtett környezeti fényérzékelőjével. Az óratest alján található a GT-szériában friss TruSeen 5.5+ szívritmus-szenzor, megvan a véroxigénszint-mérő, illetve adott a GT 4-es modellekben a bőrhőmérséklet-mérő is. Kimaradt viszont EKG hardver, hiába tudta az előző generáció Pro változata, és bár adott az NFC, de fizetéshez egyelőre nem használható. Bluetooth adott még az órában, egyrészt ezen keresztül csatlakozik telefonhoz eSIM és egyéb hálózati képességek híján, másrészt ezen keresztül rendelhetünk hozzá fülhallgatót, sporteszközt az órához. Csuklónkról hallgatott zenéinket próbáljuk meg 4 GB alá összeszervezni.

Közvetlen napfény alatt a transzflexív MIP kijelző továbbra is veri az AMOLED-et, hiába utóbbi magas fényereje
Közvetlen napfény alatt a transzflexív MIP kijelző továbbra is veri az AMOLED-et, hiába utóbbi magas fényereje [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés