Huawei Watch 4 Pro - kívül-belül domborít

Igazi egészségkövető mindenes a Huawei eddigi legjobb okosórája, ami drága, de nem ijed meg egy kis önállóságtól.

Külső, szenzorok, üzemidő

Nem csak negatív vetületei vannak a Huawei kiradírozásának a nyugati mobiltörténetből: hirtelen rengeteg ideje maradt a sencseni gyártónak a kütyüvilágra fókuszálni, és úgy záporoznak a legkülönfélébb karra csatolható eszközei, mint a jég a fullasztó kánikula végén. Akad a saját keretéből kivehető óra és a vázában TWS fülest rejtő modell, futásra és extrém sportra szakosodott különkiadás, és persze az Apple Watch ellen versenyző, teljes értékű okosóra. Érdemes ugyanakkor tisztázni azt a kétféle irányvonalat, amit a Huawei egyaránt HarmonyOS operációs rendszerrel jelöl, mert alapvetőek a használat különbségei.


[+]

A Watch GT, a Cyber és az Ultimate takarékos hardvert, visszafogott alkalmazáskínálatot, Bluetooth kapcsolatot és mobilfüggő működést kínál hetekben mérhető üzemidővel, teljes sport- és egészségkövető palettával. A Watch alapszéria ugyanakkor önálló működésre képes eSIM-mel és WiFi modemmel, ekként pedig jóval erősebb és energiaigényesebb hardverrel rendelkezik, pár napra redukálva az üzemidőt. Most ez utóbbi bővült két 1,5”-es panelt kínáló Watch 4-gyel, amiből a 210 ezer forintos Pro látogatott el hozzám tesztre. Ez most a Huawei csúcsajánlata az Apple / Samsung / Google órák ellen, és ha minden igaz, ez viseli az egyik legtutibb órahardvert a Snapdragon W5 Gen 1 személyében, 2 GB RAM-mal és 32 GB-os tárolóval, amire bőven lehet zenét pakolni.


[+]

A hardver ugyanakkor kettős: az eSIM-et és a WiFi-t kiiktatva egycsapásra több hétre nyúlik az üzemidő, és ezt a trükköt energiatakarékos módnak nevezni majdnem olyan félrevezető, mint a termékoldalon azt írni, hogy az óra 47,6 x 47,6 x 12,9 milliméteres és 65 grammos. A fekete dobozból kiemelve a Watch 4 Pro ugyanis 78 grammot nyom, mivel a 22 mm-es bőrszíj rajta van, és én legalábbis vele hordtam az órát. Vonalzóm pedig 50,5 x 55 x 16,5 millimétert mért a legszélesebb pontok között, ami sokkolóan nagyobb a hivatalos kommunikációnál. Ám innentől az olvasó döntse el, mennyire bosszantó az efféle félretájékoztatás, ami valamiért az órapiacon így vagy úgy előfordul, és mennyire lehet legyinteni.


[+]

A lényeg: a Watch 4 Pro hatalmas férfióra, ami sokaknak lesz túl nagy, de még a jóval légiesebb Watch 4 sem apró. Garmin Fenix tesztek után engem viszont nem zavar a nagy méret és a kellemesen ívelt hátlappal kényelmesen foglalt helyet a Huawei cucc a csuklómon. Az ingujj nyilván megakad a titánötvözetű házban, az ujj viszont elképesztően könnyen siklik az enyhén domború és irtó jól kinéző, keretmentes zafírüvegen. A jó hír: a szívós anyaghasználat és a döbbenetes esztétika kéz a kézben jár, és valószínűleg a kisebb ütődéseket jól bírja a szerkezet. A rossz viszont az, hogy a keret nélküli, felfele ívelő üveget könnyű sportszernek vagy mászófalnak csapni, és a nagyobb pofonokat biztosan kevésbé bírja, mint egy strapaóra mélyre süllyesztett üveggel.


[+]

A komfortos érintőmozdulatok mellett mindenesetre a két gombot is könnyű működtetni jobbra, precíz koronával felül, és bárhova nézzen az ember, tökéletes illesztésekkel és finom megmunkálással találkozhat. Nem csoda az 5 ATM és IP68-as por- és víz elleni védelem mellett a rázkódások és 30 méteres búvárkodás tűrése, amihez dedikált sportalkalmazás és mélységérzékelő szenzor is jár. De az ívelt panelnek a legjobban a földgömb stílusú, élő és interaktív óralap áll, amely szinte kiemelkedik a titánváz síkjából – és éppen ez a kijelző Achillesz-sarka. A szokásosnál több szögből csillannak be ugyanis a kellemetlen fények, és mintha a fényerő sem lenne olyan tuti, mint a Watch GT 3 Pro vagy a Forerunner 965 esetében – közvetlen napfényben legalábbis jóval kevésbé látszanak a tűéles tartalmak.


[+]

Sosem jó a funkcionalitást az esztétika oltárán feláldozni, máskülönben a 466 pixel átmérővel, tökéletes feketékkel és kirobbanó színekkel operáló LTPO AMOLED panel főnyeremény, az 1 Hz-es képfrissítés mindig aktív óra esetében pedig ügyesen növeli az üzemidőt. A pontos érintésérzékenységhez hatékony rezgőmotor jár jófajta haptikus visszajelzéssel, és mivel mikrofon, illetve hangszóró is van, nemcsak a hangjelzések és a hangos edzésutasítások vannak meg, természetesen a telefonhívás is, akár a mobilt kihangosítva, akár eSIM-mel és teljesen önállóan. Vezetékmentes fülest is pofonegyszerű csatlakoztatni headsetként vagy zenehallgatásra, és ez utóbbinak is lehet a mobil, illetve az óratárhely a forrása.


[+]

A jókora vastagság mindjárt érhető a 780 mAh-s telepadatra nézve, és nyilván kellett a hely az optikai pulzoximéter, az EKG-érzékelő, a gyorsulásmérő, a giroszkóp, az iránytű, a barométer, a mélységérzékelő, a bőrhőmérséklet mérő, a kijelzőt szabályozó fénymérő, a többcsatornás GPS és az NFC elhelyezésére. Ám sajnos az órafizetés itthon kiesett, és ez egy mai csúcsóránál kritikus hiba. Kisebb sokk, mégis váratlan, hogy a Watch 3 Pro 4-5 napos üzemideje intenzív használattal és két GPS edzéssel 3-3,5 napra csökkent, és mivel nem szeretem kicentizni a dolgot, 3-4 helyett kétnaponta töltöttem az új generációt. Ráadásul ezúttal nem USB-C foglalatos és különálló a vezetékmentes töltőkorong, amire olyan kábelt köt az ember, amilyet akar: a zsinórt rögzítették hozzá, és ósdi, USB-A típusú a túlvége.


[+]

Buta hiba, ám szépít a Huawei: egyfelől mindenféle Qi töltőlapon és fordított vezetékmentes töltős mobilon megindul a Watch 4 Pro energiaellátása, másfelől az energiatakarékos mód nem az, aminek hangzik, hanem egy teljes értékű, csak visszafogottabb tudású HarmonyOS verzió, amely talán a W5 Gen 1 chip takarékos Cortex-M55 magját használja, tökéletesen gördülékeny működéssel. Ez a mód dobja a mobilhálózati és WiFi kapcsolatot, az AppGalleryt és a harmadik féltől származó alkalmazásokat, az interaktív widgeteket és az animált óralapokat, valamint a billentyűzetes és az angolul diktálós válaszadást, cserébe 12-14 napos üzemidőt elérve. Nem semmi, és mivel (a valószínűleg ideiglenesen) hiányzó egészségügyi áttekintésen kívül minden sport- és egészségkövető funkció elérhető vele, aki kibírja a picit szebb és kerekebb standard mód extrái és önállósága nélkül, nyugodtan maradhat a takarékosnál. Így aztán a Watch 4 Pro az Apple / Galaxy Watch okosórákkal és a Forerunner / Watch GT / Amazfit ultramaratonista modellekkel is felveszi a versenyt üzemidőben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés