Huawei Watch GT Runner - hosszútávfutó

Futásra specializált tag érkezett a Watch GT-k közé. Sokáig bírja, edzéstervekkel segít, az adatok kinyerése viszont továbbra is körülményesebb, mint maga a futás.

Bevezető, külső, csomagolás

Tavaly november óta tudni, hogy a kiegészítők gyártására és értékesítésére egyre nagyobb hangsúlyt fektető Huawei futásra specializált órával tervezi kiegészíteni a hordható kütyüinek kínálatát. A Watch GT Runner hazánkba március 16-án érkezett meg a Watch 3 család szoftverét és részben a Watch GT 3 hardverét örökölve, mindkét oldalon futásra specializált fejlesztésekkel. Ha valaki amatőr sportolóként azért venne okosórát a Huawei kínálatából, hogy azt főként a mozgásának követésére használja, a GT Runner szerintem a leginkább csábító a felhozatalból, feltéve, hogy megfelel a mérete.

Az új, fitneszre szakosodott eszköz ugyanis kizárólag 46 milliméteres tokozással elérhető, nincs 42 milliméteres opció. Ez sokaknak kizáró ok lehet, amikor először megláttam a méretét, megijedtem, hogy mégis hogy fogom ezt a vékony csuklómon hordani?! Nos, meglehetősen kényelmesen, az óra ugyanis rendkívül könnyű, 38,5 gramm a ház és ennek kevesebb mint fele a két 22 milliméteres szabvány szilikon szíj is. A 46,4 x 46,4 x 11 milliméteres ház ugyan szélesebb mint a csuklóm (lásd a címlapi képen), így ha lehetne, gondolkodás nélkül választanék inkább 42 milliméteres változatot, de egyedül alvás közben éreztem úgy, hogy túlságosan széles az eszköz.


[+]

Anyaghasználat szempontjából hozza a Huawei óráira jellemző prémium szintet a Runner, az óratok kerámiából, a korona titánból van, a szilikon és műanyag alkatrészek pedig erősnek és strapabírónak tűnnek. Az 1,43 hüvelykes AMOLED kijelzőt (466 x 466 pixel, 326 ppi) Gorilla Glass 3 védi, nekem bő egy hónap alatt nem sikerült rajta karcot ejtenem. A megjelenítőt ismerhetjük már, ez dolgozik a 46 milliméteres Watch GT 3-ban is, a betekintési szögek jók, az automatikus fényerővel erős napfényben is jól látható a megjelenített tartalom. A Harmony OS 2 szerintem jó elrendezéssel és méretben jeleníti meg az edzések éppen aktuális adatait, így egy, az órára vetetett gyors pillantás után könnyedén tudjuk, éppen hol tartunk. Hiányoltam ugyanakkor a beállítási lehetőségei közül, hogy a mindig éber kijelzőnek lehessen állítani az aktív idejét, például azt, hogy reggel 7-től este 21-ig legyen csak aktív, éjszakára pedig kapcsolja ki magát.

A gomb és a kattintható, tekerhető korona, közöttük a hangszóró és a mikrofon nyílása.
A gomb és a kattintható, tekerhető korona, közöttük a hangszóró és a mikrofon nyílása. [+]

Az érintések érzékelése hibátlanul működött nálam a kijelzőn, de az óra irányítását inkább intéztem a tekerhető koronával és a gombbal. Előbbivel nyomásra léphetünk be a menübe vagy térhetünk vissza a számlapra, tekerésével pedig fel-le navigálhatunk a menüpontokban. Edzések során egyszeri nyomásra szünet és indítás, nyomva tartásra pedig leállítás parancsot adhatunk a tevékenységfigyelő szoftvernek. Az óra jobb alsó részén található gomb ezzel szemben az edzésekhez van rendelve, bárhol legyünk is a rendszerben, egyszeri nyomással máris az elérhető edzések között találjuk magunkat, újabb nyomással az edzésben, harmadikkal pedig már el is indítottuk a tevékenységkövetést. Ha csak az előző menüpontra ugranánk vissza, azt nem gombbal tehetjük meg, hanem ujjunkat kell balról jobbra elhúzni a kijelzőn.

A GPS antennák a műanyag órafülekben vannak, amik azért lyukasak, hogy a bőr jobban szellőző alatta, ne izzadjunk meg könnyedén. Ez egyébként működik, ha kényelmesen felraktuk csuklónkra az órát, nem fogunk alatta izzadni.
A GPS antennák a műanyag órafülekben vannak, amik azért lyukasak, hogy a bőr jobban szellőző alatta, ne izzadjunk meg könnyedén. Ez egyébként működik, ha kényelmesen felraktuk csuklónkra az órát, nem fogunk alatta izzadni. (forrás: Mobilaréna) [+]

Bármit csináljunk is, ha azt kültéren tesszük, a Runner kétsávos GNSS alapján fogja meghatározni, hol vagyunk (GPS, GLONASS, Beidou, Galileo, QZSS). Az antennák kivezetése a fémeket nélkülöző órafülben van, így a Huawei szerint pontosabb eredményt kapunk. Az óra akkor is saját GPS-vételére hagyatkozik, ha a Bluetooth-szal összekapcsolt telefonunk nálunk van, tapasztalataim alapján gyorsan talál jelet és pontosan mér. Összehasonlítva egy Apple Watch S1, egy iPhone 13 Mini és egy Galaxy S22+ által mért eredménnyel, nem tapasztaltam eltérést az adatokban.

Ötös szenzorcsokor kerámia bevonattal.
Ötös szenzorcsokor kerámia bevonattal. [+]

Hasonlóan pontosak a szenzorok is. Van gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű, optikai pulzusmérő, barométer, környezeti fény érzékelő és a szoftver szerint bőrhőmérséklet érzékelő is, ezek közül utóbbinak a használatát egyszerűen nem sikerült kipróbálnom. Pont az óra tesztelésére szánt idő alatt, amíg a többiek MWC-re mentek, én összeszedtem a koronavírust, szóval az erőteljes futás helyett csak óvatosabb edzésekkel használtam a Runnert, és először gondoltam, nem értem el kellően aktív eredményt a mérésekhez. Aztán a Huawei weboldalát az ügy kapcsán átböngészve megtaláltam a megoldást: bár a Huawei Egészség szoftverben szerepel a bőrhőmérséklet mérés, mint opció, nincs hozzá célszenzor a GT Runnerben, az érzékelő nem került át a GT 3-ból.

A beállított számlap itt nem gyári, iPhone-on keresztül is lehet letölteni egyedi megoldásokat az ajánlottak közül, de a bővebb kínálatot adó alkalmazás- és számlap-bolt nem működik.
A beállított számlap itt nem gyári, iPhone-on keresztül is lehet letölteni egyedi megoldásokat az ajánlottak közül, de a bővebb kínálatot adó alkalmazás- és számlap-bolt nem működik. [+]

Magyarországon csak fekete színben elérhető a termék, más régiókba készül belőle szürke-zöld változat is. NFC-t csak Kínában tudnak használni, fizetni az órával nálunk nem lehet, Wi-Fi pedig nincs benne, ha adatot másolnánk, akkor a Bluetooth 5.2-vel kell megoldanunk. A töltő mágnesesen tapad a kerámiára, de ha nincs kéznél a gyári fej, bármilyen QI töltőpad megteszi, két óra alatt 100%-ra szívja magát a 455 milliamperórás akkumulátor. A meglehetősen nagy és elegáns doboz tartalma az óra, a töltőfej USB-A végű kábellel, leírások, valamint egy 122 x 22 milliméteres és egy 107 x 22 milliméteres szíj. Vékony csuklóval nekem az utóbbi vált be.

Használat, edzések

A GT Runner használatához mindenképpen szükségünk lesz egy okostelefonra, az óra 4 GB tárhelye véges, Wi-Fi híján pedig a Huawei Egészség alkalmazás nem tud szinkronizálni közvetlen az eszközről, csak egy minimum Android 6.0-t, egy iOS 9.0-t, illetve egy Harmony OS 2-t futtató mobil közbeiktatásával. A Huawei Egészség alkalmazás átlátható, egyszerű, ha összekötöttük az órát, a kapcsolat stabil. Bő egy hónap alatt mindössze kétszer kellett újracsatlakoztatnom az órát telefonnal, ebből egyszer azért, mert kiköltöztem a Galaxy S22-ből, egyszer viszont azért, mert elmentem a telefonom nélkül edzeni, majd amikor visszaértem a mobilhoz, az óra egyszerűen nem akart csatlakozni arra, hiába látta és jelezte előbbi a GT Runnert.

Edzésekre vonatkozó adatok a Watch GT Runneren.Edzésekre vonatkozó adatok a Watch GT Runneren.Edzésekre vonatkozó adatok a Watch GT Runneren. Edzésekre vonatkozó adatok a Watch GT Runneren. (forrás: Mobilaréna) [+]

Androidos készülékkel jobban működik az óra, az iPhone-nal való használat során több megkötés is van: nem működik a Petal térkép, nincs óraszámlap-bolt, nem másolhatunk zenét az órára, nem reagálhatunk az üzenetekre az óráról, nem irányíthatjuk a telefonon lejátszott zenét, körülményesebb exportálni és importálni a GPX, TCX, KML fájlokat, kevesebb lehetőségünk van külső tevékenységkövető alkalmazásokkal összehangolni az eredményeinket. Az Apple Egészséggel való szinkronizálás és a hívásfogadás legalább jól működik és beszélhetünk az óránkat használva, a beépített mikrofon és hangszóró nagyjából tíz méterre a forrástól is jól érthető kommunikációt tesz lehetővé. Az értesítésekre egyébként androidos készülékről is csak emotikonokkal válaszolhatunk, a hívást pedig nem tudjuk egy gyors “Visszahívlak!” üzenettel elutasítani, ami nekem hiányzott.

Újdonság, de nem az eszköz specifikusan egyedi tulajdonsága, hogy együttműködik az Adidas Runtastic, Pedometer, Steppy, Freedriving, Step by step alkalmazásokkal is. A Strava azonban továbbra is hiányzik, Nike Run Club sincs, ahogy a Google Fit szinkronizálást is csak egy harmadik féltől származó program közbeiktatásával lehet megoldani. Az órára közvetlenül telepíthetünk ugyan az AppGallery-n keresztül a támogatott alkalmazások közül, de ezek száma véges, a művelet pedig kissé körülményes, ha alapból nincs AppGallery a mobilunkon. A Huawei saját eszközeivel más a helyzet, ott minden adott alapból, de ha valaki más gyártó készülékével használná, az számoljon minimum plusz három letöltendő alkalmazással a Huawei Egészség mellett.

Futóedzéshez terv és futásra vonatkozó adatok a Huawei Egészség alkalmazásban.Futóedzéshez terv és futásra vonatkozó adatok a Huawei Egészség alkalmazásban.Futóedzéshez terv és futásra vonatkozó adatok a Huawei Egészség alkalmazásban. Futóedzéshez terv és futásra vonatkozó adatok a Huawei Egészség alkalmazásban. (forrás: Mobilaréna) [+]

Az Egészség app részletes adatokat ad edzéseinkről, vannak térképek is a megtett útról, ezek már kevésbé részletesen mutatják meg, hogy merre mit csináltunk, de kimenthetjük őket rövid videós formában megosztásra. (Ez egyébként vicces, mert nem egy videófájlt generál az alkalmazás, hanem képernyőfelvétellel menti el a dolgot.) Állíthatunk be személyre szabott edzésterveket futásainkhoz, amikhez aztán közvetlenül az óránkról fogjuk kapni az utasításokat. A Huawei Egészség és az óra szoftvere is megy magyarul, de a Runner angolul szól hozzánk, kellő hangerővel ahhoz, hogy kültéren is tisztán értsük, hol tartunk éppen. De van opció Bluetooth fülhallgató csatlakoztatására is. Az angol nyelv egyébként időnként az alkalmazásban is feltűnik, hiába van magyarra állítva, ráadásul néha keveredik a kínaival is (lásd a képeken fentebb), van még mit csiszolni a UI-t illetően. Virtuális edzőnk nem egy szószátyár típus, a NRC irányított edzéseihez képest GT Runner meglehetősen kevésszer szólalt meg.

Az edzéstervek segíthetnek felkészíteni egy kezdőt a maratonra, ehhez kapcsolódóan több extrát is kínál az óra:

  • Mér egy körülbelüli laktátküszöböt, azaz meghatározza, mikortól lesz izomlázunk, segít megelőzni a sérüléseket.
  • Folyamatosan jelzi nekünk, milyen formában vagyunk, milyen a futási indexünk korunkhoz, fittségünkhüz és a hozzánk hasonló felhasználókhoz viszonyítva.
  • Regenerálódási időt számol és jelez, ez szintén segít a sérülések elkerülésében.
  • Összesíti, mennyire terheltek meg minket az elvégzett edzések.

Amatőrként, akinek soha nem volt még futásra szánt céleszköze, nekem ezek tetszettek, azt viszont észrevettem, hogy túlságosan optimista a rendszer. Betegség után egy kilométeres séta lefárasztott, s közben a GT Runner szerint csúcsformában voltam. Az adatok pontosítása céljából az órához csatlakoztathatók speciális eszközök, például pulzuspántok, edzőtermi gépek egyébként, ezek kompatibilitásáról azonban érdemes a beruházás előtt egyeztetni, ANT+ nincs az órában.

Edzésadatok a Watch GT Runneren.Edzésadatok a Watch GT Runneren.Edzésadatok a Watch GT Runneren. Edzésadatok a Watch GT Runneren. (forrás: Mobilaréna) [+]

Edzés közben folyamatos visszajelzést kapunk az aktuális teljesítményünkről, láthatjuk a pulzusunkat, a megtett távot, a szintkülönbséget, a véroxigén-szintünket. A Huawei figyelmeztet, hogy egyik sem orvosi minőségű adat, de a GT Runner méréseit pontosnak mondanám, miután összehasonlítva azokat egy Apple-óráéval, nem tapasztaltam jelentős különbséget. Az ilyen eszközök a számítógépes munka csuklómozgását gyakran hiszik sétálásnak, ezt a GT Runner egyszer sem tette. Az edzés elindítása előtt beállíthatjuk céljainkat, ez lehet távolság, időtartam, elégetett kalóriák száma. A mozgás végén van lehetőségünk regenerálódási pulzust is mérni, úszóedzés után pedig víztelenít a készülék, ami annyit tesz, hogy magas hangerőn lejátszott magas hangokkal kinyomatja a vizet a hangszóró és mikrofon réséből. Tudom, hogy futásra optimalizált az óra, de kicsit több mozgásformát el tudtam volna viselni, a mért edzésformák között nem találtam például külön a bemelegítő gyakorlatokat, vagy a jógát.

Grafikonok teljesítményünkről.Grafikonok teljesítményünkről.Grafikonok teljesítményünkről. Grafikonok teljesítményünkről. (forrás: Mobilaréna) [+]

Szoftver, üzemidő, verdikt

Az órán futó Harmony OS kezelése egyszerű, a rendszer gyors, számlapokból bőven van lehetőségünk személyre is szabni a kartársunkat. Hiányzik viszont az, hogy az óra tükrözze a telefon profilját, vagyis ha éppen ne zavarjanak módba kerül a mobil, akkor az óra se rezegjen a csuklómon. A rezgőmotor egyébként erős, úszás közben is érzékelhető, amikor jelez. Az elérhető célok jó, hogy vannak, de lehetnének többen, az Érmeim menüpont alatt tizenegy megnyitható virtuális ereklye van csupán, ez a kanyarban sincs a konkurenciához képest. Lehetne a lépésszámon és a futáson kívül több edzéstípusra, esetleg alvásra vonatkozó érem is, a speciális ünnepnapokon végzett mozgás után járókról már ne is beszéljünk. Ugyanígy elférnének a közösségi kihívások is a Huawei Egészségben, és hiányoltam azt is, hogy az edzésekhez az órán vagy a telefonon felszerelést rendelhessünk hozzá, például a terepfutáshoz a terepfutó cipőt, a kerékpározáshoz a bringát…

Edzéseinkről a Regenerálódási pulzus mérése után részletes adatokat nézhetünk meg közvetlen csuklónkról. Összesen tíz edzés adatát tárolja az óra.Edzéseinkről a Regenerálódási pulzus mérése után részletes adatokat nézhetünk meg közvetlen csuklónkról. Összesen tíz edzés adatát tárolja az óra.Edzéseinkről a Regenerálódási pulzus mérése után részletes adatokat nézhetünk meg közvetlen csuklónkról. Összesen tíz edzés adatát tárolja az óra. Edzéseinkről a Regenerálódási pulzus mérése után részletes adatokat nézhetünk meg közvetlen csuklónkról. Összesen tíz edzés adatát tárolja az óra. (forrás: Mobilaréna) [+]

Az Egészséges Élet, mely nevéből kitalálható, hogy mire próbál minket sarkallni is lehetne kicsit részletesebb, illetve az óráról is irányítható. A megtett lépéseink, légzésgyakorlataink és alvásaink adatát karunkról szerzi be az app, de ahhoz, hogy a kitűzött folyadékbevitelt naplózni tudjuk, már turkálni kell az alkalmazásban, majd manuálisan naplózni a dolgot. Pedig ott van a GT Runneren az Egészséges Élet, de a minialkalmazás csak a napi teljesítményünk összesítésének megtekintésére jó.

Az óra nagy és szép kijelzőjét okosabb alkalmazások is kihasználhatnák.
Az óra nagy és szép kijelzőjét okosabb alkalmazások is kihasználhatnák. (forrás: Mobilaréna) [+]

Van VO2Max naplózás, folyamatos pulzusfigyelés, terhelés (stressz) figyelése, napi lépésszám, emeletszámlálás, alvásnaplózás, kalóriaszámlálás, ezeket részletesen, ábrákkal együtt megtaláljuk az órán az adott napra vonatkozóan, edzéseink közül a legutolsó tíznek a részletes adatait nézhetjük vissza csuklónkról. Nem találtam azonban egy olyan alapfunkciót, mint a menstruációs cikluskövetés, pedig a Watch GT 2 Pro is tudja, így furcsa volt, hogy a GT Runner nem. (AliceWake szerint ez azért van, mert a regisztrált felhasználói fiókom hozzám hasonlóan férfi neműként azonosítja magát, így a rendszer elrejti az opciót. Írtam a Huaweinek az ügyben, frissítem az anyagot, amint választ kapok rá.) Az alvásnaplózás pontosnak tűnt, de az adatok részletessége elmarad például a Garmin által biztosítottakétól.

Alvás-, stressz- és SpO2-napló a Huawei Egészség alkalmazásban.Alvás-, stressz- és SpO2-napló a Huawei Egészség alkalmazásban.Alvás-, stressz- és SpO2-napló a Huawei Egészség alkalmazásban. Alvás-, stressz- és SpO2-napló a Huawei Egészség alkalmazásban. (forrás: Mobilaréna) [+]

Üzemidőben viszont nagyjából ott van, talán még meg is előzi hasonló kaliberű AMOLED paneles Garmint a Huawei órája. A GT Runner félúton van egy sportóra és egy okosóra között, üzemidőben az ígért 14 nap az AOD kikapcsolásával simán túl is teljesíthető, folyamatos megjelenítéssel viszont hetente egyszer biztosan töltőre kell majd rakni az óránkat. Egy 7:30-kor kezdődő napot, melyben két órányi, a GPS-t használó aktív kültéri séta is volt, bekapcsolt AOD-vel a GT Runner 18%-nyi csökkenéssel a töltöttségben teljesített, ami szerintem jó.


[+]

Nehéz számomra az összegzés, mert ez az első olyan okosóra a Pebble 2 és az Apple Watch S1 után, amit hosszabb ideig használhattam. Ha ilyen eszköz vásárlása előtt állnék, a 109 990 forintos induló ára elgondolkodtatna. A GT Runner szép, könnyű, 5ATM minősítéssel úszhatok is vele, ami nekem sokat számít, és van benne egy rakás okos funkció is úgy, hogy mellettük nem kell naponta töltögetni. De szoftveres oldalról a Garmin belépőszintű modellje is jobban használható, ha az edzésadatok naplózása a cél. Megegyező áron a Samsung Galaxy Watch 4-e pedig jóval okosabb okosóra, igaz, azt két-három naponta biztosan etetni kell árammal. iPhone mellé az Apple Watch SE a konkurens, ami sokkal okosabb, de üzemidőben körökkel veri a Huawei kínálta kartárs. A Watch GT Runner pontos adatrögzítéssel és hosszan tartó működésével nagyon jó óra lenne, de a szoftveres oldalon még csiszolni kell, hogy bátran ajánlani is tudjam olyannak, aki nem kizárólag a cég termékeit és szolgáltatásait használja. Kezdő futóknak, akiknek hozzám hasonlóan csak az aktívabb élet a cél, szerintem segíthet elérni céljukat, de készüljenek fel arra, hogy ha részletesebben szeretnének adatokat edzéseikről vagy versenyeikről, akkor azoknak a Huawei Egészségből történő exportálására annyi időt minimum rá kell majd szánniuk, mint egy 5K-ra.

viragdani01

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés