Hirdetés

Huawei Experience: Szépen gyarapodik a Watch 3 tudáslistája

Alvómód, üzenetválasz, kézmosás bátorítás és új óralapok a változáslistán.

2021 egyik legszebb óraszériája volt a Huawei Watch 3 és Watch 3 Pro, és HarmonyOS-sel, eSIM-mel, önálló hívásfogadással és WiFi-vel belépő az igazi, teljes értékű okosórák közé. Ötnapos működés minden funkcióval, avagy többhetes ultratakarékos módban, százféle sportmód és féltucat egészségadat jegyzetelése, AppGallery alkalmazásbolt, Petal Térkép és miegymás: elsőre is sokat tudott a GPS-es kütyü, és erre jöttek az újdonságok frissítésekkel.

Az egyik új, informatív ultratakarékos óralap
Az egyik új, informatív ultratakarékos óralap [+]

Például mozgó óralap olimpiai témára vagy saját videóból alkotva, de szép számmal gyarapodott az ultratakarékos mód választéka is, nyilván nem animált megoldásokkal. A számlapokon egy rakás szenzor- és egészségadat megjelenhet, elvégre ilyesmiben is erős a Huawei csuklószerkezete, és az egészséget máshogy is meg lehet óvni az edzések és a felügyelet mellett: higiéniával.


[+]

Ügyes trükk a kézmosási segítség – no nem végzi el helyettünk a dolgot az óra, viszont pár másodperc alatt felismeri a tevékenységet, és hanggal, illetve animációval jelzi, meddig illene folytatni a dolgot minden kórokozó kiiktatására, ami nagyjából 30 másodpercet igényel. Elsőre néha kellemetlen volt a puttyogó hang, aztán rájöttem: ha bármi okból kézmosásra vetemedem, akkor célszerű alaposan elvégezni – a Watch 3 pedig jelez, ha idő előtt megkísérlem feladni a dolgot.


[+]

Míg nappal az aktivitás, este a pihenés az egészségmegóvás sarokköve, és immár kétféle módot kínál az óra a jelzések és értesítések némítására. A ne zavarj! amolyan színházmód lett: nincs hangjelzés vagy felvillanó kijelző, ha a kézzel bekapcsolt vagy időzített mód aktív, ám csuklóemelésre felvillan a szokásos, nappali óralap. Ezzel szemben az alvó mód emelésre szemkímélő, halovány órát villant csak fel – a hangok és a rezgések a mód kikapcsolásáig ugyanúgy elmaradnak.


[+]

Ahhoz képest, hogy a Huawei óraszéria mennyi mindent tudott, a Watch 3 csak nemrégiben kapta meg az SMS és Messenger üzenetekre való válaszadás lehetőségét. Persze az aprócska, de használható virtuális billentyűzet eddig is megvolt, elvégre az óra önállóan is működik, és szükség lehetett a WiFi jelszó beírására, vagy keresőszó bepötyögésére az AppGalleryben.


[+]

Nos, immár választ is adhatunk bizonyos üzenetekre magyar kiosztású QWERTZ klaviatúrával, illetve népes emoji listából hangulatjelet továbbíthatunk. Ugyanígy most már a telefonra átmozgatott zeneszámok között is kereshetünk billentyűzettel. Egyébként pedig, ahogy az HMS ökoszisztéma cikkünkben mutattuk: az óráról is lehet hangforrást választani a bejövő híváshoz vagy a zenéhez. Kapóra jöhet a beépített mikrofon és hangszóró, de nyilván ideálisabb Bluetooth fülesre kidobni a muzsikát vagy a beszélgetést.


[+]

Hiába tűnik apróságnak, praktikus az imént jelzett válaszadás lehetősége a csuklóról, például testmozgás közben gyors visszajelzést adva a mozdulatsor megszakítása és a telefon előkerítése nélkül. Nyilván speciális helyzet, de anno előfordult a Spider Club falmászó teremben, hogy az órám kijelezte az értesítést, pedig a telefon a közeli öltözőben rostokolt elzárva. Remélem, mielőbb visszatérhetek régi szenvedélyemhez – immár billentyűzetes órával, akár előre definiált gyorsválaszokat adva, melyek száma és szövege a mobilról bővíthető.


[+]

Ha a fenti újdonságok közül egyik sem eget rengető változás, a sok kicsi opció sokra megy, és az ugrókötélmód vagy a gyakorlatszámlálás is olyan tudásbővítés, ami sokaknak kapóra jöhet. Ugyanilyen apró extra a csatlakoztatott médiaeszközök hangerejének vezérlése, plusz az utóbbi időben egy sor biztonsági és hibajavító kódsor is települt a 197-es és 216-os sorszámú Harmony OS 2.0 frissítéssel. Szinte biztos, hogy még idén visszatérünk a Huawei óraszériára, mert várható további tudásgyarapodás.

Azóta történt

  • Huawei Watch GT Runner - hosszútávfutó

    Futásra specializált tag érkezett a Watch GT-k közé. Sokáig bírja, edzéstervekkel segít, az adatok kinyerése viszont továbbra is körülményesebb, mint maga a futás.