Hirdetés

Huawei Watch GT 4 - kerek karék

Stílusos megjelenéssel, frissített szenzorral itt a Huawei új órája, okosfunkciók terén van még elmaradása, de árával kompenzál.

Bevezető, külső, doboz

Félúton van a teljesértékű okosóra és a komolyabb aktivitáskövetők között a Huawei Watch GT-sorozat, lévén mindenféle szenzor adott a sport- és egészségkövetéshez, megvan a klasszikus órákat idéző forma és a kellő szoftveres háttér is az okosfunkciókhoz. De hová lehet továbbfejleszteni ezt a terméket anélkül, hogy nagyon rámászna a csúcskategóriás, okosabb és drágább Watch-széria nyakára, mégis érdemi fejlődést tudjon felmutatni? A kérdésben a hová helyett inkább a mikor kellene szerepeljen, lévén a hová predesztinált: új szenzor, új forma, esetleg egy-két új egészségügyi funkció. A mikor már érdekesebb, mert ezt felesleges évenként megtenni, két-három éves ciklusokban ugyanakkor már tetemesebb előrelépések történhetnek.

Huawei Watch GT 4 a 41 mm-es változatában, bőr szíjjal
Huawei Watch GT 4 a 41 mm-es változatában, bőr szíjjal [+]

A most bemutatott Watch GT 4 nagyjából pont ezt teszi. Változatlan a csomagolás, a nagy méretű fehér dobozban USB-A végű mágneses töltőt kapunk az óra mellett és a szíjakat, valamint némi papírmunkát, amin található egy QR-kód, hogy a Huawei Egészség appot a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban be tudja szerezni a felhasználó, ne keresse hiába a Play Áruházban. (Az iOS App Store-ban megtalálja a kereső, Huawei telefonokon pedig alapból ott a program.)

A méretes fehér dobozban az óra mellett csak a mágneses töltő van, viszont bármilyen Qi felületről is tölthető a beépített akkumulátor
A méretes fehér dobozban az óra mellett csak a mágneses töltő van, viszont bármilyen Qi felületről is tölthető a beépített akkumulátor [+]

Két méretben kerül piacra a Watch GT 4, a férfiaknak szánt modell szabályos nyolcszög alakú, 46 mm-es tokozást, a hozzánk eljutott női változat 41 mm-es, sima kör alakú tokot kapott. Az óratest anyaga minden esetben rozsdamentes acél, a kivitelezés a női modell esetén prémium. A 41 mm-es modell pontos dimenziói: 42 x 49 (a szíjakat rögzítő csatokkal, 42 nélkülük) x 12 milliméter, az óratest 36,65 gramm magában, 45,08 gramm a gyárilag mellékelt 18 mm-es gyorskioldós bőr szíjjal. A női modell megjelenése AliceWake kollegina szerint is illik az európai ízlésvilághoz mind formában, mind színben, korántsem olyan extravagáns (szerintem helyenként giccses), melyekkel a kínai gyártók időnként operálnak. Szintén a kollegina véleménye, hogy meglepően kényelmessé teszik az óra viselését az ívek, könnyűsége, a puha bőrszíj, a csaton található márkanév gravírozott mivolta pedig csak tovább emeli a termék prémium érzetét.

A tekerhető koronán is ott a márkanév gravírozva
A tekerhető koronán is ott a márkanév gravírozva [+]

Az óratest jobb oldalán található két gomb, felül a tekerhető és kattintható korona, alul pedig egy nyomógomb. Újra női kollégánkat idézem: jól oldották meg a korona elhelyezését azzal, hogy kicsit felfelé tolták, mert a csukló hajlításakor véletlenül sem nyomja meg az ember. A szoftverben arra beállítási lehetőséget nem találtunk egyébként, hogy melyik irányba álljanak a gombok, ergo a Huaweinél úgy gondolkodhattak, hogy bal kézen, a gombokkal csukló irányában fogja mindenki hordani az eszközt. A szíjakat tartó tűs csatlakozók az óratesten kívül kaptak helyet, a klasszikus női órákat megidézve, egyben elősegítve azt az illúziót, hogy az óratest kisebb, mint valójában.

Az új TruSeen 5.5+ szenzor és az óraszíjak gyorskapcsolója
Az új TruSeen 5.5+ szenzor az óratest alján és az óraszíjak gyorskapcsolója [+]

Egyetlen negatívumként a külső tekintetében azt lehetne felhozni, hogy az 1,32 hüvelykes AMOLED panel védőüvegjének síkja fölé nem emelkedik az óratest a 41 mm-es modellen, amivel sérülékenyebb lesz a vétlen ütésekkel szemben. A 46 mm-es változatban ezt megoldották, így az strapabíróbb, a kijelző felbontásában pedig nincs különbség a két méretet illetően, 466 x 466 pixel terül szét a megjelenítőn, a 41 mm-es modell esetén ezzel 352 ppi-is képpontsűrűséget elérve. Van bekapcsolható mindig éber kijelző, adott az éjszakai alvásidő mód, amikor nem ébred fel a panel emelésre, csak gombnyomásra és van egy rakás választható számlap, a Huawei Egészség alkalmazáson belül külön bolttal is. A gyári számlapokat úgy tervezték, hogy illjenek az óra formájához, ez a női modell esetében klasszikus órákat idéző virtuális számlapokat jelent.


[+]

Az AMOLED panel remek élességű képet ad, fényereje pedig kellő erősségű ahhoz, hogy az ember napfényes őszi napon is kényelmesen leolvashassa róla az időt vagy a beérkezett értesítést. Közvetlen napfény alatt továbbra is jobb egy transzflexív MIP megjelenítő, valamint a 41 mm-es méret kicsi ahhoz, hogy az ember teleszórja mindenféle adattal a számlapot. A kijelző fényességét egyébként automatán, ügyesen, gyorsan állítja a szoftver az elrejtett környezeti fényérzékelőjével. Az óratest alján található a GT-szériában friss TruSeen 5.5+ szívritmus-szenzor, megvan a véroxigénszint-mérő, illetve adott a GT 4-es modellekben a bőrhőmérséklet-mérő is. Kimaradt viszont EKG hardver, hiába tudta az előző generáció Pro változata, és bár adott az NFC, de fizetéshez egyelőre nem használható. Bluetooth adott még az órában, egyrészt ezen keresztül csatlakozik telefonhoz eSIM és egyéb hálózati képességek híján, másrészt ezen keresztül rendelhetünk hozzá fülhallgatót, sporteszközt az órához. Csuklónkról hallgatott zenéinket próbáljuk meg 4 GB alá összeszervezni.

Közvetlen napfény alatt a transzflexív MIP kijelző továbbra is veri az AMOLED-et, hiába utóbbi magas fényereje
Közvetlen napfény alatt a transzflexív MIP kijelző továbbra is veri az AMOLED-et, hiába utóbbi magas fényereje [+]

HarmonyOS 4.0, Huawei Egészség

Új verzió fut a HarmonyOS-ből a Watch GT 4 órákon, a 4.0-s szoftver alatt pedig friss grafikus motor dolgozik azon, hogy a csuklókon megjelenő animációk minél gyorsabbnak és folyamatosabbnak tűnjenek. Nincs is probléma a folyamatossággal, az óra bármelyik gombnyomásra instant reagál, a korona forgatásával kényelmesen és pontosan lehet navigálni a menüben, az apró rezgő visszajelzések pedig tovább segítik a menüpontok közti lépkedést. Friss, hogy állítható a menü kinézete — legyen listaszerű, vagy szőnyegként kiterítve, minden irányban egymás mellé kerüljenek az ikonok —, a korona kétszeri megnyomásával alkalmazásváltót hozhatunk elő, így gyorsan és könnyedén ugrálhatunk a megnyitott dolgok között. Van hét egyénileg beállítható kártya, amit a számlapról jobbra simítva érhetünk el és alakíthatunk igényeinkre (összesen 140 egyedileg beállítható komponenssel), tehetünk ki időjárás-előrejelzést, widgeteket, gyorsindítókat különböző funkciókhoz — például a bőrhőmérséklet-méréshez, menstruációs ciklus előrejelzéshez —, vagy akár gyorshívót is kedvenc névjegyeinkhez.

Számlap, AoD számlap és főmenü lista nézetre állítvaSzámlap, AoD számlap és főmenü lista nézetre állítvaSzámlap, AoD számlap és főmenü lista nézetre állítva Számlap, AoD számlap és főmenü lista nézetre állítva [+]

Van az órában mikrofon és hangszóró is, utóbbi edzések során, valamint vizes edzés után is megszólal (5 ATM minősítésű minden Watch GT 4-es modell), de használhatjuk telefonunkon keresztül hívások lebonyolítására is. A hangerő erélyes, jól hallható vele a másik fél és edzések során is kifejezetten erős a digitális edzőnk, a mikrofon minősége is elfogadható, csendesebb környezetből beszélve könnyen megértett minket a másik fél. Fennáll viszont továbbra is az a Huawei órákra jellemző sajátosság, hogy ha a csatlakoztatott telefonra hívás érkezik, azt mindenképpen az órára akarja terelni a rendszer. Az értesítéskezelés okénak mondható, iOS-en az Apple szabályai miatt csak kijelzi a bejövő üzeneteket, Androidról válaszolni is lehet óráról SMS, Facebook Messenger, WhatsApp, Viber értesítésekre. A szöveg tördelése oké, egy-két emotikont is megjelenít az óra kijelzője, de üzenetben érkezett képeket nem nézhetünk meg kicsiben sem csuklónkon.

A számlaptól jobbra és balra suhintva is személyre szabható szinte minden. Balra napösszefoglaló kártyákat, jobbra widgeteket és adatkijelzőket pakolhatunk kiA számlaptól jobbra és balra suhintva is személyre szabható szinte minden. Balra napösszefoglaló kártyákat, jobbra widgeteket és adatkijelzőket pakolhatunk kiA számlaptól jobbra és balra suhintva is személyre szabható szinte minden. Balra napösszefoglaló kártyákat, jobbra widgeteket és adatkijelzőket pakolhatunk ki A számlaptól jobbra és balra suhintva is személyre szabható szinte minden. Balra napösszefoglaló kártyákat, jobbra widgeteket és adatkijelzőket pakolhatunk ki [+]

Visszatérve még a HarmonyOS 4-es újdonságokhoz: a számlapok színei és az azokon található adatkijelző kis virtuális kijelzők variálhatók a felhasználó által, illetve ezek interaktívak is, rájuk bökve az óra automatikusan megnyitja az adott menüpontot, legyen szó az aktivitásgyűrűkről vagy akár a holdfázisokról. A két gomb közül az alsó is személyre szabható, a korona fixen a főmenüt nyitja meg, illetve a számlapra való visszaugrásra szolgál, a kisebb nyomógombhoz ugyanakkor bármelyik gyári program hozzárendelhető, de kétszeri nyomásra vagy nyomva tartásra nem állíthatunk már be parancsot, ami kihagyott ziccer még úgy is, hogy nem sportóráról van szó.

Alkalmazásváltó, értesítéskijelzés és gyorskapcsolókAlkalmazásváltó, értesítéskijelzés és gyorskapcsolókAlkalmazásváltó, értesítéskijelzés és gyorskapcsolók Alkalmazásváltó, értesítéskijelzés és gyorskapcsolók [+]

Nem egészen új és egyáltalán nem egyedi megoldás az aktivitásgyűrűk megléte, mely háromból egy gyűrűben az elégetett kalóriákat, egyben az aktív óráinkat, egyben pedig a napi aktív perceinket számolja, viszont a korábbiaknál pontosabb és állíthatók be emlékeztetők, illetve egyéni célok is. Utóbbiakhoz már a telefonos Huawei Egészség alkalmazás kell majd. Ezt telepíteni Androidon az óra csomagolásán található QR-kóddal a legegyszerűbb, iOS-en pedig rá lehet keresni az App Store-ban is a programra. Megvan benne a Strava, Komoot, Adidas Running szinkronizációs lehetőség, az órával rögzített útvonalakat GPX, TCX vagy KML fájlként exportálhatjuk, illetve akad újdonságként egy közösségi felület, melyen keresztül barátaink, családtagjaink felvételével csoportokat alkothatunk, ezen belül láthatjuk egymás egészségügyi adatait és kihívásokat is végezhetünk. Apropó, érkeztek új elérhető és megnyitható virtuális érmek az Egészségbe, de azért a Huawei gamifikációs megoldása sovány a Samsung Egészség vagy a Garmin kínálta kitűző- és kihívástömeghez. Jó hír ugyanakkor, hogy a Huawei Egészség által rögzített adatok szinkronizálhatók például az Apple Egészséggel, így ha több forrásból gyűjtünk fitneszre vonatkozó adatokat, összesíthetjük őket egy harmadik félnél.


[+]

Az alkalmazás felépítése változatlan, de immáron képes trendeket is megfigyelni és kielemezni, ehhez minimum egy hétig hordanunk kell az óránkat. A főoldalon láthatjuk a pulzusadatainkat, ezek mérésében tapasztalataink szerint 1-3 BPM-es eltéréssel, de általánosságban pontos az óra, ugyanígy a véroxigén-szintet is a céleszközzel megegyező pontossággal képes a Watch GT 4 mérni. A bőrhőmérséklet-figyelés is beállítható folyamatosra, női felhasználók pedig ciklusfigyeléshez és termékenységi ablakok előrejelzéséhez is használhatják a szenzor és a Huawei Egészség alkalmazás adatait, utóbbi időszakokat kiszámolja a program.

Az alkalmazás főoldala és a letölthető óraszámlapokat gyűjtő részAz alkalmazás főoldala és a letölthető óraszámlapokat gyűjtő részAz alkalmazás főoldala és a letölthető óraszámlapokat gyűjtő rész Az alkalmazás főoldala és a letölthető óraszámlapokat gyűjtő rész (forrás: Mobilaréna) [+]

Van légnyomásmérő, iránytű, illetve ha telefonunkon van AppGallery telepítve, azon keresztül az órára tehetünk Petal Térképet, Google Térképes navigációs klienst, illetve egy-két egyéb programot, de ehhez folyamatos telefonos kapcsolatra lesz szükség, lévén nincs Wi-Fi sem az órában. Ugyanígy a zenék órára másolása is Bluetooth adatátvitellel megy, és a firmware frissítések is a Huawei Egészségen keresztül tölthetők le és installálhatók. Előre telepítve találunk a Watch GT 4-en még egy Tárca nevű programot, mely egyelőre maximum törzsvásárlói kártyák vagy jegyek gyűjtésére jó, fizetéshez nem, hiába adott hardverszinten az NFC chip.

Alvás-, egészségkövetés, üzemidő

Megvan a lehetőség a napi stressz-szintünk nyomon követésére és új opciókat kapott az alvások rögzítése is a Watch GT 4-gyel. Az óra elfogadható pontossággal észleli, hogy mikor aludtunk el és mikor ébredtünk, de átverhető azért, a felkelés utáni kanapén fetrengős reggeli sorozatozást simán rögzítette egyszer éber alvásnak. Összehasonlítva egy Garmin órával, az elalvás időpontjai, a teljes alvás hosszúsága négy napos átlagban ettől függetlenül pontos volt és friss, hogy a Huawei Egészség alkalmazásban alvást segítő hangokat játszhatunk le, valamint a telefon mikrofonjait használva rögzíthetjük éjszakai hangjainkat. Ennek elvileg az lenne a célja és értelme, hogy az óra által mért pulzussal, SpO2-szinttel összeveti az applikáció és kiértékeli, légzési problémák után kutatva. Egyrészt furcsa, hogy nem maga az óra figyeli a horkolás hangjait, lévén adott a beszéd felismeréséhez jó érzékenységű mikrofon benne, másrészt két éjszakás tapasztalataim szerint a termékbevezetés előtt még nem működött jól a funkció. Meglehet, hogy rendkívül csendes alvó vagyok, de a macskám hajnali háromkor rendszerint áriázni kezd, mert megszállja az indián varázslómacska (a Simogassámán), a Huawei Egészség pedig két éjből egyiken sem észlelt egy darab hangot sem.

Egy éjszaka Watch GT 4-gyel gyűjtött alvásadatai a Huawei Egészség alkalmazásbanEgy éjszaka Watch GT 4-gyel gyűjtött alvásadatai a Huawei Egészség alkalmazásbanEgy éjszaka Watch GT 4-gyel gyűjtött alvásadatai a Huawei Egészség alkalmazásban Egy éjszaka Watch GT 4-gyel gyűjtött alvásadatai a Huawei Egészség alkalmazásban (forrás: Mobilaréna) [+]

A lépésszámok követésével és a pulzustartományokkal már pontosabb, így pozitívabb tapasztalatom volt. A telefonnal és saját Garmin órám adataival összevetve a Watch GT 4 pontosan számolt, és az órával rögzített tevékenységeket (futás és séta) is hibahatáron belül mérte. A megtett távolságban minimálisan fölészámolt tapasztalataim szerint az eszköz, például ovális rekortán pályán tett körözésre 5,64 km-t mért a tényleges 5,6 km helyett, egy városi, változó környezetben mért 6,5 km-es szakaszra pedig 6,6 km-t. A kilengések miatt a GPS okolható, hiába van kétsávos, öt konstellációval dolgozó vevőegység az órában, a kanyarokat rendszerint nem pontos ívben veszi be, ha pedig bezavarnak fák és épületek is a tiszta égbolt és az óra közé, akkor szokása akár 5-10 méteres kilengéseket is produkálni. Részemről negatív pont, hogy a helymeghatározás pontossága nem állítható, a rendszer automatikusan csatlakozik a szerinte leggyorsabb megoldáshoz és ennyi, nincs lehetőség energiatakarékos módra, nincs nagy pontosságú mód, illetve nem tudunk az eltérő edzésfajtákhoz különböző GPS-módokat rendelni. Hobbisporthoz elég ez is, a pozíció bemérésének másodpercekben mérhető sebességét pedig nem tudnám kritizálni, a beépített barométer és az iránytű is segít útvonalainkon, rögzíthetjük kedvelt pályáinkat, és ismeretlen terepen a kezdőpontra is segíthet minket visszanavigálni a kartárs, jóval pontosabb megoldásokkal pedig csak magasabb árszinten találkoztunk eddig. A 46 mm-es modell elvileg pontosabb helymeghatározásra képes, mint a 41 mm-es modell, lévén más az antennakialakítás, mely felerősíti a helymeghatározó chip jeleit és a műholdak mozgását követve folyamatosan jó irányból várja a jeleket.


[+]

Az óra képes edzéseink alapján regenerálódási idő számolására, vannak terhelési összesítők, illetve a telefonos alkalmazásban találhatunk különböző terveket, például kezdőknek 3K és 5K futóedzéseket és felkészítéseket. Ez nem egészen új, a Watch GT Runner már tudta, viszont örömteli, hogy ebben az órában is elérhető. Edzéseink során, ha valamilyen tervet követünk, az óra virtuális edzőként megszólal, ha pedig csak simán elkezdünk sétálni vagy futni vele, akkor a megtett távolságról, tempóról számol be nagy lelkesedéssel. Ezek a hangos visszajelzések kikapcsolhatók, illetve az automatikus edzésfelismerés is kikapcsolható. Utóbbi futást, sétát, biciklizést és evezőgépet képes észlelni, viszont tapasztalataim szerint minimális eltolódás van a tényleges mozgás és az adatrögzítés kezdete között, ami a pontosság rovására megy.

A rögzített edzések is bőséges adatmennyiséggel szolgálnak, ezek szerencsére már exportálhatók isA rögzített edzések is bőséges adatmennyiséggel szolgálnak, ezek szerencsére már exportálhatók isA rögzített edzések is bőséges adatmennyiséggel szolgálnak, ezek szerencsére már exportálhatók is A rögzített edzések is bőséges adatmennyiséggel szolgálnak, ezek szerencsére már exportálhatók is (forrás: Mobilaréna) [+]

Üzemidőben a Watch GT 4 a gyártó csúcsmodelljét is előzi, ez köszönhető a limitált okosfunkcióknak. A Huawei hét napot ígér a 41 mm-es órára és tizennégyet a 46 mm-es órára, a tesztre kapott 41 mm-es változat minden létező egészségügyi követést bekapcsolva, kétszer egy órányi GPS-es tevékenységet és az alvásokat is rögzítve négy nap alatt 38%-ra merült az akkumulátor úgy, hogy a mindig éber kijelző is be volt kapcsolva. A gyári töltő mellett Qi töltőkről is felvesz energiát a Watch GT 4, de saját töltőjével gyorsabban táplálható, nagyjából egy óra kellett, mire 100%-ra ért. A mindig éber kijelzés gyárilag például ki van kapcsolva és a bőrhőmérséklet-mérés is időszakos az alapbeállítások mellett, ezekkel az ígért hét nap kényelmesen összejöhet, ha pedig az ember nem GPS-követte tevékenységeket végez, szintén segít az üzemidő növelésében. Összesen száznál is több mozgásforma követésére képes az óra, ezek közt újdonság például az e-sport, a focilabda és a kosárlabda.

Bőrhőmérséklet, SpO2 és terhelésmérésBőrhőmérséklet, SpO2 és terhelésmérésBőrhőmérséklet, SpO2 és terhelésmérés Bőrhőmérséklet, SpO2 és terhelésmérés (forrás: Mobilaréna) [+]

Nem esett még szó az árakról, úgyhogy kezdjük ezekkel az összegzést: az alapmodell, amely a 41 mm-es modellnél a bőr szíjasat, a 46 mm-es modellnél a fekete, szilikon szíjas változatot jelenti, 99 990 forintért lép a piacra. Az egy hajszállal százezer forint alatti összeg megegyezik a Watch GT 3 indulóárával, cserébe pontosabb, új szenzort és frissebb szoftvert kapunk, illetve belépett a képbe a bőrhőmérséklet-mérés. Utóbbi egyébként lézeres hőmérővel összevetve pontos eredményeket adott. Megmaradt az elegáns megjelenés és a prémium anyaghasználat is, jól áll a Watch GT 4-nek a rozsdamentes acél ház, a gomb és a tekerhető korona pedig tökéletes társai a remek AMOLED panelnek irányítás szempontjából. A hívásfogadás jó és az értesítéskezelés is elfogadható. Bővült a szoftveres háttér, és bár nem nyújtja azt a szintet, mint egy Apple Watch, egy Galaxy Watch vagy egy Garmin IQ Store, a legfontosabb feladatokat ellátó klienseket és programokat összeszedhetjük.

Huawei Watch GT 4 (41 mm)
Huawei Watch GT 4 (41 mm) [+]

Vízben is nyugodtan hordhatjuk, nyugodtságunkat számszerűsítve pedig a Huawei Egészségben követhetjük nyomon, mely szintén sokat fejlődött, nyitott a külső programok felé az elmúlt években, de házon belül is lehetővé tette a közösségi megoldásokat. Sportban és okosfunkciókban is találni erősebb alternatívát, hasonló áron pedig az Amazfit kínálatából választhat az ember elegáns megjelenésű és ilyesmi tudású órát. Mindez viszont nem jelenti azt, hogy ne kapna tőlünk egy Tetszett plecsnit a Watch GT 4, lévén ha valaki az idén ötéves első GT-nek, esetleg a negyedik születésnapját ünneplő GT 2-nek keres utódot, esetleg most szeretné kipróbálni, milyen alternatívát kínál a Huawei kedvezőbb árfekvésben az okostelefont kiegészítő órák terén, jól összerakott csomagban teheti meg.

Huawei Watch GT 4

A terméket még megjelenése előtt kaptuk kölcsön a Huawei Magyarország jóvoltából.

viragdani01

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés