Hirdetés

Huawei Watch GT 4 - kerek karék

Stílusos megjelenéssel, frissített szenzorral itt a Huawei új órája, okosfunkciók terén van még elmaradása, de árával kompenzál.

HarmonyOS 4.0, Huawei Egészség

Új verzió fut a HarmonyOS-ből a Watch GT 4 órákon, a 4.0-s szoftver alatt pedig friss grafikus motor dolgozik azon, hogy a csuklókon megjelenő animációk minél gyorsabbnak és folyamatosabbnak tűnjenek. Nincs is probléma a folyamatossággal, az óra bármelyik gombnyomásra instant reagál, a korona forgatásával kényelmesen és pontosan lehet navigálni a menüben, az apró rezgő visszajelzések pedig tovább segítik a menüpontok közti lépkedést. Friss, hogy állítható a menü kinézete — legyen listaszerű, vagy szőnyegként kiterítve, minden irányban egymás mellé kerüljenek az ikonok —, a korona kétszeri megnyomásával alkalmazásváltót hozhatunk elő, így gyorsan és könnyedén ugrálhatunk a megnyitott dolgok között. Van hét egyénileg beállítható kártya, amit a számlapról jobbra simítva érhetünk el és alakíthatunk igényeinkre (összesen 140 egyedileg beállítható komponenssel), tehetünk ki időjárás-előrejelzést, widgeteket, gyorsindítókat különböző funkciókhoz — például a bőrhőmérséklet-méréshez, menstruációs ciklus előrejelzéshez —, vagy akár gyorshívót is kedvenc névjegyeinkhez.

Számlap, AoD számlap és főmenü lista nézetre állítvaSzámlap, AoD számlap és főmenü lista nézetre állítvaSzámlap, AoD számlap és főmenü lista nézetre állítva Számlap, AoD számlap és főmenü lista nézetre állítva [+]

Hirdetés

Van az órában mikrofon és hangszóró is, utóbbi edzések során, valamint vizes edzés után is megszólal (5 ATM minősítésű minden Watch GT 4-es modell), de használhatjuk telefonunkon keresztül hívások lebonyolítására is. A hangerő erélyes, jól hallható vele a másik fél és edzések során is kifejezetten erős a digitális edzőnk, a mikrofon minősége is elfogadható, csendesebb környezetből beszélve könnyen megértett minket a másik fél. Fennáll viszont továbbra is az a Huawei órákra jellemző sajátosság, hogy ha a csatlakoztatott telefonra hívás érkezik, azt mindenképpen az órára akarja terelni a rendszer. Az értesítéskezelés okénak mondható, iOS-en az Apple szabályai miatt csak kijelzi a bejövő üzeneteket, Androidról válaszolni is lehet óráról SMS, Facebook Messenger, WhatsApp, Viber értesítésekre. A szöveg tördelése oké, egy-két emotikont is megjelenít az óra kijelzője, de üzenetben érkezett képeket nem nézhetünk meg kicsiben sem csuklónkon.

A számlaptól jobbra és balra suhintva is személyre szabható szinte minden. Balra napösszefoglaló kártyákat, jobbra widgeteket és adatkijelzőket pakolhatunk kiA számlaptól jobbra és balra suhintva is személyre szabható szinte minden. Balra napösszefoglaló kártyákat, jobbra widgeteket és adatkijelzőket pakolhatunk kiA számlaptól jobbra és balra suhintva is személyre szabható szinte minden. Balra napösszefoglaló kártyákat, jobbra widgeteket és adatkijelzőket pakolhatunk ki A számlaptól jobbra és balra suhintva is személyre szabható szinte minden. Balra napösszefoglaló kártyákat, jobbra widgeteket és adatkijelzőket pakolhatunk ki [+]

Visszatérve még a HarmonyOS 4-es újdonságokhoz: a számlapok színei és az azokon található adatkijelző kis virtuális kijelzők variálhatók a felhasználó által, illetve ezek interaktívak is, rájuk bökve az óra automatikusan megnyitja az adott menüpontot, legyen szó az aktivitásgyűrűkről vagy akár a holdfázisokról. A két gomb közül az alsó is személyre szabható, a korona fixen a főmenüt nyitja meg, illetve a számlapra való visszaugrásra szolgál, a kisebb nyomógombhoz ugyanakkor bármelyik gyári program hozzárendelhető, de kétszeri nyomásra vagy nyomva tartásra nem állíthatunk már be parancsot, ami kihagyott ziccer még úgy is, hogy nem sportóráról van szó.

Alkalmazásváltó, értesítéskijelzés és gyorskapcsolókAlkalmazásváltó, értesítéskijelzés és gyorskapcsolókAlkalmazásváltó, értesítéskijelzés és gyorskapcsolók Alkalmazásváltó, értesítéskijelzés és gyorskapcsolók [+]

Nem egészen új és egyáltalán nem egyedi megoldás az aktivitásgyűrűk megléte, mely háromból egy gyűrűben az elégetett kalóriákat, egyben az aktív óráinkat, egyben pedig a napi aktív perceinket számolja, viszont a korábbiaknál pontosabb és állíthatók be emlékeztetők, illetve egyéni célok is. Utóbbiakhoz már a telefonos Huawei Egészség alkalmazás kell majd. Ezt telepíteni Androidon az óra csomagolásán található QR-kóddal a legegyszerűbb, iOS-en pedig rá lehet keresni az App Store-ban is a programra. Megvan benne a Strava, Komoot, Adidas Running szinkronizációs lehetőség, az órával rögzített útvonalakat GPX, TCX vagy KML fájlként exportálhatjuk, illetve akad újdonságként egy közösségi felület, melyen keresztül barátaink, családtagjaink felvételével csoportokat alkothatunk, ezen belül láthatjuk egymás egészségügyi adatait és kihívásokat is végezhetünk. Apropó, érkeztek új elérhető és megnyitható virtuális érmek az Egészségbe, de azért a Huawei gamifikációs megoldása sovány a Samsung Egészség vagy a Garmin kínálta kitűző- és kihívástömeghez. Jó hír ugyanakkor, hogy a Huawei Egészség által rögzített adatok szinkronizálhatók például az Apple Egészséggel, így ha több forrásból gyűjtünk fitneszre vonatkozó adatokat, összesíthetjük őket egy harmadik félnél.


[+]

Az alkalmazás felépítése változatlan, de immáron képes trendeket is megfigyelni és kielemezni, ehhez minimum egy hétig hordanunk kell az óránkat. A főoldalon láthatjuk a pulzusadatainkat, ezek mérésében tapasztalataink szerint 1-3 BPM-es eltéréssel, de általánosságban pontos az óra, ugyanígy a véroxigén-szintet is a céleszközzel megegyező pontossággal képes a Watch GT 4 mérni. A bőrhőmérséklet-figyelés is beállítható folyamatosra, női felhasználók pedig ciklusfigyeléshez és termékenységi ablakok előrejelzéséhez is használhatják a szenzor és a Huawei Egészség alkalmazás adatait, utóbbi időszakokat kiszámolja a program.

Az alkalmazás főoldala és a letölthető óraszámlapokat gyűjtő részAz alkalmazás főoldala és a letölthető óraszámlapokat gyűjtő részAz alkalmazás főoldala és a letölthető óraszámlapokat gyűjtő rész Az alkalmazás főoldala és a letölthető óraszámlapokat gyűjtő rész (forrás: Mobilaréna) [+]

Van légnyomásmérő, iránytű, illetve ha telefonunkon van AppGallery telepítve, azon keresztül az órára tehetünk Petal Térképet, Google Térképes navigációs klienst, illetve egy-két egyéb programot, de ehhez folyamatos telefonos kapcsolatra lesz szükség, lévén nincs Wi-Fi sem az órában. Ugyanígy a zenék órára másolása is Bluetooth adatátvitellel megy, és a firmware frissítések is a Huawei Egészségen keresztül tölthetők le és installálhatók. Előre telepítve találunk a Watch GT 4-en még egy Tárca nevű programot, mely egyelőre maximum törzsvásárlói kártyák vagy jegyek gyűjtésére jó, fizetéshez nem, hiába adott hardverszinten az NFC chip.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés