Huawei Watch Fit - hajtás, kartárs!

A Huawei jól árazott karperece félúton van egy aktivitásmérő és egy sportóra között GPS-szel, tíznapos üzemidővel és tűéles AMOLED panellel

Külső, kezelés, üzemidő

Először változtattak Sencsenben a Watch GT széria formavilágán, és bár az apró és pillekönnyű Watch Fit olyan, mintha egy Apple óra és egy Huawei Band frigyéből született volna, teljes értékű aktivitáskövetőről van akkor is, ha a Watch GT 2 Pro vezetékmentes töltése, hívásfunkciói, hangszórója, zenetárolása vagy fémháza nincs meg. Adott ugyanis a GPS, az 5 ATM rátájú vízállóság a sekély vizes úszáshoz, a remek AMOLED panel, a pulzus- és SpO2 mérő, plusz mindenféle aktivitáskövető funkció.


[+]

Szögezzünk le valamit, ami engem is meglepett: a képeken nagyobbnak tűnik a cucc, mint valójában, és az 1,64”-es képátlóadat félrevezető. Amikor ugyanis a Fitet fehér dobozából kibányásztam, igen apró formában bújt elő, szíj nélkül 21 grammot nyomva, 46 x 30 x 10,7 milliméterrel. Így aztán férfi-női-tinicsuklón egyaránt kényelmesen foglal helyet és a jófajta csattal stabilan ottmarad. A fekete és menta zöld változatokhoz 13-21 cm-es csuklókerülethez passzoló szíjat mellékelnek, a pinkhez pedig 11-19 cm-es jár. Az óra hordáskor tehát észrevétlen, az impozáns 280 x 456 pixeles AMOLED panel viszont nem, hiszen kint kellően világos kirobbanó színeivel, bent pedig automatikusan elsötétedik.


[+]

Ritkán beszélünk a műfajban kávákról, ám tényleg nem sok maradt belőlük úgy, hogy tűéles és kellően méretes kijelzőt foglalnak közre, egész enyhe ívvel követve a csuklóformát. Az érintésérzékelés és a sebesség az érintőpanelen megfelelő, plusz megvan a fénymérő és valamiféle közelségérzékelő, mert ha rátenyerelek, a panel kikapcsol. A Fit megbízhatóan villan fel csuklóemelésre és akár 20 másodpercig kérhetjük a világítást, mielőtt elsötétedne. Emellett egyszeri alkalommal akár 20 percig folyamatosan bekapcsolva maradhat, ám a folyamatos kijelzés sport közben valamiért még mindig hiányzik. Akad ugyanakkor mindig aktív óralap haloványabb fényerővel, bár ez éppúgy belenyúl a tíznapos üzemidő szemébe, mint az animált óralapok.


[+]

Az iménti adatot megerősíthetem állandó mobilkapcsolattal és pulzusméréssel, igaz: ha két teljes értékű GPS edzés belefoglaltatik, inkább 7-8 naponta töltöm. Ez mindenesetre jó, ha nincs is a Honor Watch GS Pro vagy egy combosabb Garmin szintjén. A 12 órás állandó GPS használat már középszerű érték és az energiatakarékos pozíciókövetés nem opció – cserébe a Fit tényleg apró szerkezet, úgyhogy vállalható a kompromisszum. Azért a hangjelzés beleférhetett volna, ehelyett középerejű rezgőmotor „szól” edzés közben, vagy ha épp túl sok ideje nem mozdultunk. A bejövő hívásokat és notikat érezni fogjuk, ám mély álmunkból nem fog felrázni.


[+]

Apropó értesítések: ha egy belépőszintű, sportra szakosodott Garmin képes előre definiált válaszokat és lájkokat küldeni, akkor vajon egy mobilgyártó miért nem tudta ráfejleszteni a LiteOS rendszerre legalább ugyanezt? Továbbra is az értesítéskezelés a széria gyenge pontja, de legalább 2-3 mondatnyi szöveg megjelenik egy-egy email szövegéből, plusz az ékezetek a helyükön vannak. A karperec egyetlen gombja főoldal és menü funkcióval rendelkezik, visszalépni vele vagy a képernyőn vízszintesen simítva tudunk. A Kirin A1 chipről nem esik szó a termékoldalon, így esélyes a régebbi hardver, de azért fürgén reagál a rendszer a bökő vagy a simító típusú érintésekre.


[+]

Furcsa a speciben szereplő, 4 GB-os tárolóadat, mert akkor feltételeznénk, hogy zenét is lehet a Fitre pakolni, ám ez nem opció, legfeljebb a mobil lejátszójának kezelése. Kapcsolatot minimum Android 5.0-s vagy iOS 9.0-s eszközzel tudunk létesíteni, akár 5.0-s Bluetooth generáción és LE protokollal – WiFi vagy eSIM ugyanakkor nincs a fürgébb adatcserére, sem kábeles megoldás. Akad viszont navigációs modul nem pontosított műholdcsoportokkal és hattengelyes IMU szenzor, amely a gyorsulásmérőt és a giroszkópot foglalja magába. A csomagolás csak az órát, a szíjat, az USB-A végű töltőkábelt és a leírásokat rejti.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés