Divatra és egészségre fókuszál a Huawei Watch GT 4

Két méretben debütáltak a Huawei legújabb órái, a csúcskategóriát megidéző külső párosul takarékosabb hardverrel.

Majd’ annyira kaotikus a Huawei hordható okoseszközeinek palettája, mint a Xiaomi telefonjaié, lévén vannak számozott modellek, különféle utótaggal jelölt változatok (Pro, Ultimate, SE, GT, Runner, plusz számok vagy egyszerre több utótag is), furcsa vadhajtások, mint a Buds, így ember legyen a talpán, aki csuklóból kivágja, hogy a lassan tízéves múltra visszatekintő üzletág eszközei közül melyik volt éppen az aktuális csúcs egy adott pontban. Igen, a Huawei 2014-ben lépett be a TalkBanddel a hordozható eszközök piacára, azóta pedig csak nőttek, a sztori hasonló a többi kínai cégéhez, elkezdték olcsón az egyszerűbb karpántokkal, majd felkapaszkodtak a csúcskategóriás okosórák ligájába. Ezeket az eszközöket az amerikai embargó sem sújtotta olyan erősen, mint a mobil üzletágat, így idén ez a bemutató a második nagyobb levegőjű eresztés volt, a Watch 4 és 4 Pro, illetve az Ultimate tavasszal már bemutatkozott, ezek az eSIM-es, Wi-Fi-s modellek a független okosórák, a most debütált GT-k funkcióit kihasználandó ugyanúgy szükségünk lesz telefonunkra Bluetooth-kapcsolati távolságban.

Női és férfi csuklóra egyaránt készül egy-egy modellNői és férfi csuklóra egyaránt készül egy-egy modell Női és férfi csuklóra egyaránt készül egy-egy modell (forrás: Huawei) [+]

A Huawei Watch GT 4 közvetlen elődjének tekinthető a 2021 őszén bemutatott Watch GT 3, de az azóta eltelt időben egyébként lett GT 3 Pro, GT Runner és GT 3 SE is, szóval most akkor mihez kell ezeket hasonlítani? A Huawei szerint is a GT 3-hoz, már csak azért is, mert ugyanannyi az újdonság induló ára, mint azé volt, ez 249 eurót jelent az öreg kontinensen. Magyarországon október 2-től lesznek elérhetők az órák, 99 990 forintról indulva, az egyes változatok hazai árai a cikk végén. A GT 3-hoz hasonlóan itt sem a felhasznált anyagok minőségéből vagy a megjelenésből áldoznak, inkább a hardveres/szoftveres funkciók vannak rövidebb pórázon, a csúcskategóriát képviselő Watch modellekhez képest. Kapásból nincs eSIM vagy Wi-Fi, csak Bluetooth, ezzel csatlakozik minimum Android 6.0 vagy iOS 9.0 rendszerű telefonra a Watch GT 4, van beépített hangszóró és mikrofon, szóval hívások lebonyolítására használható. Az órán magán a Harmony OS 4.0-s rendszer fut, van beépített tárhely zenék tárolására vagy alkalmazások telepítésére.

Watch GT 4, 46 mm láncszemes szíjjal
Watch GT 4, 46 mm láncszemes szíjjal [+]

Két méretben érkezik a Watch GT 4, összesen hét formában. A nagyobb, férfiasabb modell a 46 mm-es tokozású, ebben 1,43 hüvelykes AMOLED panel van, a panel védőüvegjének síkja fölé emelkedő lünettával, a kijelzőben 466 x 466 pixellel (326 ppi). A kisebb, nőiesebb modell 41 mm-es (kicsit zsugorodott az elődhöz képest), a benne található 1,32 hüvelykes AMOLED panelt viszont nem védi a keret, csak edzett üveg. A kisebb óra kijelzőjének felbontása 466 x 466 pixel, így jobb képpontsűrűséget (352 ppi) produkál, és állítólag a panel ugyanakkora fényességre is képes, mint a nagyobb változaté, s ugyanúgy adott mindkét modellben a mindig éber (AoD) kijelzés. Vannak friss számlapok, tizenkét egyedi digitális számlap közül választhatnak majd a felhasználók, ezek egyes jellemzőit pedig kedvük szerint módosíthatják, például variálhatnak a színeken vagy a megjelenített információs ablakokon, adatmezőkön. Mindkét méretű modell 5ATM minőségben vízálló, s mindkét modellben van NFC, de a bemutatón feltett kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy az érintés nélküli órás fizetési lehetőségek bevezetésén még dolgozik a cég Európában, ergo ezzel a Huawei órával sem lehet bankkártyával fizetni.

Watch GT 4, 41 mm bőr szíjjal
Watch GT 4, 41 mm bőr szíjjal (forrás: Huawei) [+]

Az egészségügyi funkciók terén nincs különbség a két méret között, ugyanaz a TruSeen 5.5+ szívritmus-szenzor a felelős az adatgyűjtésért, ez a Huawei szerint minimum 97%-os pontossággal mér a legnehezebb körülmények között is, illetve sikerült úgy kialakítaniuk a szenzort, hogy a vékony, kicsi csuklók se okozzanak neki nehézséget a pulzus figyelésekor. Van bőrhőmérséklet-mérő szenzor (hőmérő) is az órában, ez folyamatosan monitoroz, női felhasználóknál pedig segít meghatározni a menstruációs ciklusok és a termékenységi fázisok időpontjait. Adott a TruSleep 3.0-s alvásfigyelés is, ez kihasználja a beépített SpO2-szenzort és a mikrofont is, alvásciklusok mellett akár horkolást is képes naplózni. Az alvásfigyeléshez újdonság, hogy az alkalmazásban nyugtató hangok lejátszásra is képes az óra, illetve az applikáción keresztül vissza lehet hallgatni az éjszaka kiadott hangjainkat is. Nincs viszont EKG-mérésekhez szükséges hardver az órákban, helyette van foci- és kosárlabda rögzítésére jó új sportmód, mellette több száz egyébbel, új medálokkal és kihívásokkal az alkalmazásban. A gamifikációs frissítések mellett új, hogy csoportokat hozhatunk létre a Huawei Egészség appban, ahova barátainkat, családunkat gyűjthetjük össze és láthatjuk adataikat. Utóbbi nem Watch GT 4 exkluzív funkció, csak az óra megjelenésével érkezik a frissítés az apphoz. Elhangzott még a bemutatón, hogy tüdőegészséget, nagy tengerszint feletti magasságon élők egészségi állapotát és vércukrot (glükózszintet) figyelő fejlesztéseken is dolgoznak, ezeket a jövőben talán majd viszontláthatjuk a vérnyomásmérős Watch D-hez hasonló termékben, de jelenleg semmi konkrétumot nem tudni még ezekről.


[+]

Adott az önálló helymeghatározás is az órákban, de itt már van eltérés a 41 és 46 mm-es modell között. Csak a 46 mm-es, nagyobb modellekben van meg az intelligens GNSS, ami a műholdak mozgását követve állítja az antennákat, hogy mindig megfelelő irányból fogja a jeleket az óra. A Huawei szerint ez a napraforgó-technológia segít abban, hogy az ötrendszeres, kétsávos helymeghatározás jeleit felerősítve, a sugárzási hullámokat pontosan azok érkezési irányából fogadva működjön az óra. A cég 30%-os pozicionálási pontosságot ígér ezzel, valamint stabil kapcsolatot bármilyen mozgásforma rögzítése közben. A 41 mm-es modellekből ez a funkció hiányzik, de a telefontól független helymeghatározó rendszer itt is adott.


[+]

Ennyi nagyjából az újdonságok sora, így már csak az üzemidő és a különböző változatok maradtak. A Huawei szerint a 41 mm-es óra 7 napot bír folyamatos használattal, a 46 mm-es modell pedig 14 napig megy egy töltéssel. A töltőfej továbbra is a Huawei saját fejlesztésű mágneses, vezeték nélküli töltője.

A 41 mm-es modell három változatban debütál, ezek mindegyike 18 mm-es gyorskioldós szíjat használ. Van fehér bőrszíjjal modell, arany színű rozsdamentes acél tokkal, van milánói szíjas változat szintén arany színben és van egy új, kéttónusú ezüst-rózsaarany modell, mely fémszíjat kapott. A szíjak csatlakozása az óratesten kívül található, ezzel nagyobbnak tűnhet a kijelző anélkül, hogy nagyobb óratestre lenne szükség. A 250 eurós induló ár a bőrszíjjal adott modellre vonatkozik.

Ezek lesznek a hazánkban is forgalomba kerülő 41 mm-es női Watch GT 4 modellekEzek lesznek a hazánkban is forgalomba kerülő 41 mm-es női Watch GT 4 modellekEzek lesznek a hazánkban is forgalomba kerülő 41 mm-es női Watch GT 4 modellekEzek lesznek a hazánkban is forgalomba kerülő 41 mm-es női Watch GT 4 modellek Ezek lesznek a hazánkban is forgalomba kerülő 41 mm-es női Watch GT 4 modellek (forrás: Huawei) [+]

46 mm-es tokkal négy változat készül indulásként. Minden óratest rozsdamentes acél, a 250 eurós alapmodell a fekete színű, melyhez szilikon sportszíjat ad a gyártó. Van ezüst tok barna bőrszíjjal, és egy ezüst-zöld GMT modell újrahasznosított anyagokat használó szövet szíjjal. Ezek egységesen a klasszikus 22 mm-es szíjat használják, az ezüst fémszíjas modell viszont rögzített pántokat kapott. Az elődnél kicsit vékonyabb óratest nyolcszögű formáját a tradicionális luxusórák idézték meg, a Huawei szerint a forma energiát és magabiztosságot sugároz.

Két változat lesz kapható a 46 mm-es modellből is MagyarországonKét változat lesz kapható a 46 mm-es modellből is Magyarországon Két változat lesz kapható a 46 mm-es modellből is Magyarországon (forrás: Huawei) [+]

Hazánkban tervezetten október 2-től lesznek elérhetők az új Watch GT 4-es órák operátoroknál és független piacon is, a hivatalos viszonteladók között ott az Euronics, Emag és MediaMarkt. Az árak a következőképp alakulnak:

  • 46 mm fluoroelasztomer (szillikon) szíjjal: 99.990 Ft
  • 46 mm rozsdamentes acél szíjjal: 139.990 Ft
  • 41 mm fehér bőr szíjjal: 99.990 Ft
  • 41 mm milánói szíjjal: 119.990 Ft
  • 41 mm rozsdamentes acél szíjjal: 149.990 Ft

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés