Huawei Watch GT 3 SE - amatőr sportegyesület

Terepszínű külsővel, jó árral és ügyes szenzorszettel újráz a Watch GT Runner.

Külső, szenzorok, üzemidő

Elképzelhetetlennek tűnt tíz éve, hogy tömegek szavazzanak félmillió forintos telefonokra, ahogy öt éve az is fikciónak tűnt, hogy csatlakoztatott órából háromszázezreset vásároljon a nép. Ám ahogy az okostelefon kapcsolattartó- fotós-videós-információs mindenes lett, úgy vált egy EKG-val, búvárálló ultraprémium kivitellel és minden földi jóval felszerelt, önállóan is működő elit okosóra egészségügyi mindenessé a sportkövetésből kezdve az egészségügyi kockázatok észleléséig. Ezért pedig sokan jogosan nyúlnak mélyen a zsebükbe, ám így is durva leírni, hogy a Huawei Watch Ultimate ötször drágább a hatvanezerért hazavihető Watch GT 3 SE-nél, amely dobja a százméteres vízállóságot és a búvárfunkciót, a cirkónium tokozást és a titánszíjat, valamint a kerámia keretet és hátlapot, mégis megtartja méregdrága társa legtöbb jó tulajdonságát. Sportórából is vannak döbbenetes árú darabok, ám azért az amatőr és hobbi sport is sport, és érthető, hogy a legtöbben szeretnének baráti áron aktivitáskövetőt vásárolni – pont ebben lehet telitalálat az SE.


[+]

Ha hozzáveszem a hasonló Watch GT Runnert, a GT 3 Pro, kerámia és titánváltozatát, a vérnyomásmérős Watch D-t, a keretéből kipattintható Watch GT Cybert, a TWS fülest rejtő Watch Budst és a frissen bejelentett Watch 4 / 4 Pro párost, színesebb órapalettát látok a Huawei kínálatában, mint mobilosat, és akárhogy jutottunk ide, a felhasználó a széles választékból csak profitálhat. Mondjuk nem mindegyik modell kerül forgalomba itthon, és nem mindegyik illik minden csuklóra: igazán apró és légies darab nincs a márka kínálatában, és 1,43”, illetve 466 pixel átmérőjű AMOLED panellel, valamint Garmin Instinct-féle, robusztus terepkivitellel a GT 3 SE sem az.


[+]

Itt kell közbe iktatni valamit, amire nem kellene fejezeteket pazarolni: a termékoldal csak az órarész 35,6 grammját említi, pedig szíjjal együtt (ahogy én viselek egy órát) az SE 53,2 grammot nyom, azaz másfélszer nehezebb a jelölt adatnál. De csuklótól a keretig sem 11 mm a vastagság, hanem 13, és a 22 mm-en cserélhető szíjakat befogadó karokkal sem 46,5 mm hosszú az óra, hanem 55. Nem egyedül értelmezi szabadon a méreteket a Huawei, ám kizárólag szépített adatokat látva könnyen abba a tévhitbe eshet a vásárló, hogy a GT 3 SE légies darab. Oké: egy Fenix 7X-hez vagy Watch Ultimate-hez képest tényleg az, de még mindig egy férficsuklóra illő, terebélyes kütyüről van szó, amely minden hosszú ujjú ruhadarabban megakad, és éjjel is érezteti a jelenlétét.


[+]

A vállaltan sportstílusú, türkizkékben terepjellegű, feketében kicsit elegánsabb, de még mindig műanyag érzésű dizájn is megvezet: a barázdált keret tekerhető lünettát sejtet, ám csavargatni nem lehet, a sávozott kerek gomb pedig hiába tekerhető, ha koronafunkciót nem kapott. Magyarán a két billentyűt csak nyomogatni lehet, görgetni az érintőpanelen tudunk, ami legalább pontos. Azért viszont, mert a ház plasztikból van, még nem köt kompromisszumokat, sőt: vastag kerete jobban védi az edzett üveget széltől-szélig érő társainál, hogy sportszerhez vagy mászófalhoz vágva kisebb kár keletkezzen benne, persze hivatalosan ez az óra sem ütésálló. Az illesztések hibátlanok és az 5 ATM védelem elég a sekély vizes úszáshoz, bár a zuhanyzást és az alámerülést a gyártó nem javasolja.


[+]

A könnyen lekapható, fémcsatjával stabilan a csuklón maradó TPU szíj rengeteg lyukat kapott, ami a kényelmes viselés és a szellőzés szempontjából is jó hír. A hátlapra optikai pulzoximéter került, és ide ugorhat a vezetékmentes töltőbigyó is, amihez sajnos ezúttal rögzítették az USB-A végű kábelt, az pedig igazán lehetett volna modernebb, Type-C típusú. A töltés másfél óra alatt megvan, és a Galaxy S22+ is megosztotta vele vezetékmentes energiáját, az üzemidő pedig nem csak rendkívül hosszú: ha úgy nézem, végtelen. Ha ugyanis csak zuhanyzás és öltözködés idejére dobom töltőre, akkor is 1-2 napnyi nafta kerül bele, ergo sosem kell a százalékokat böngészni vagy az egész napos adatrögzítésről hosszú időre lemondani.


[+]

Heti három edzéssel, GPS nélkül, illetve gyakori értesítéskezeléssel és nyomogatással, valamint folyamatos pulzus- és véroxigén méréssel tíz napra saccolnám az üzemidőt, ami szűk egy hétre csökken három GPS edzést közbe iktatva, illetve 4-5 napra, ha a mindig aktív órát bekapcsoljuk. Utóbbi nem szükséges, mert csuklóemelésre megbízhatóan felvillan a tűéles, korrekt fényű és éjszaka kellően elsötétedő panel, hasznos opció ugyanakkor bekapcsolva tartani edzések idejére. A zenehallgatás nyilván tovább csökkenti az üzemidőt, és a számokat Bluetoothon csak harmadik nekifutásra sikerült átdobni, akkor is csigatempóban. Ám utána rendben ment a hallgatás az óra hangszórójáról, illetve praktikusabban Bluetooth fülesről, plusz a telefon lejátszója is kezelhető az SE-ről. Publikálás után kaptunk meg az információt, hogy a beépített tároló 4 GB-os – Bone123.


[+]

WiFi modem nélkül a frissítőscsomagok is hosszú percek alatt kerülnek át, az alacsony árazás pedig garantálja az eSIM, az EKG vagy a vérnyomásmérő hiányát. Kapóra jön viszont a hangszóró az edzésadat beolvasáshoz, mikrofonnal együtt pedig csendes környezetben a mobilhívás fogadása is működik a csuklóról. Sportszempontból ráadásul teljes a szenzorszett: megvan a műholdvevő (GPS, BeiDou, GLONASS, Galileo és QZSS egy csatornán), a gyorsulásmérő, a giroszkóp, az iránytű és a barometrikus magasságmérő. Kár, hogy az NFC kimaradt, bár az órafizetés felénk drágább Huawei órákkal se működik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés