Huawei P40 Lite 5G - nem csak egy G-vel több

Nagyon kedvező áron kínálja a legfeljettebb mobilhálózatok támogatását is a P40-széria legújabb tagja, ám a Google-támogatás hiánya továbbra is komoly lépéshátrányt jelent.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Létezik ebből a készülékből egy, illetve két nanoSIM kezelésére alkalmas változat is, ám a széria drágább tagjaival ellentétben programozható eSIM ebbe nem jutott. A legnagyobb érdekesség nyilván az 5G-modem, ami NR n1 / n3 / n5 / n28 (TX 703-733, RX: 758-788 MHz) / n38, n41, n66, n77, n78, n79 sávokon működik, és persze teljes 2G/3G/4G lefedettség is jár. A Wi-Fi kétcsatornás, 802.11a/b/g/n/ac routerekkel kompatibilis, a Bluetooth 5.1-es (A2DP, LE, SBC, AAC), AptX vagy LDAC kodekek támogatása nélkül. Az USB csatlakozó Type-C felületen 2.0-s átvitelre képes, a helymeghatározáshoz GPS, AGPS, Glonass, BeiDou, Galileo és QZSS csoportokat használ, jó érzékenységgel és pontos működéssel.

Hirdetés

[+]

Szenzorok közül találunk gyorsulásmérőt, fényérzékelőt, giroszkópot és mágneses szenzort is, nem maradt ki az NFC sem, viszont barométert vagy infraportot hiába keresünk. Pozitív tapasztaltaink voltak a beszélgetési hangminőséggel, jól hallható a túloldal, és a mi hangunk is tiszta, zajszűrt formában tud eljutni a beszélgetőpartnerhez.

A közvetlen konkurensek (ezen a fotón épp Realme 6 Pro és Mi Note 10 Lite) 5G-t nem, szoftveres teljességet azonban tudnak
A közvetlen konkurensek (ezen a fotón épp Realme 6 Pro és Mi Note 10 Lite) 5G-t nem, szoftveres teljességet azonban tudnak [+]

Huawei P40 Lite 5G
Pro
5G-s mobil, nagyon kedvező áron
Remek üzemidő, 40W-os töltés
Jack csatlakozó és NFC a fedélzeten
Kontra
60 Hz-es megjelenítő közepes fényerővel
Kissé tökéletlen összeszerelés
Google-ökoszisztéma hiánya
Pontozás
Kialakítás, védelem 7 pont
Kijelző 7 pont
Sebesség 8 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 7 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (HUF) 139 990

Ha adott a dobozban is megtalálható, Huawei SuperCharge-kompatibilis adapter és kábel, a mobil akár egy bő óra alatt is el tud jutni 0-ról 100%-ra, az első 50% pedig tényleg nagyon gyorsan, 25 perc alatt belepréselhető. A telep nem mellesleg 4000 mAh-s, tehát nem a legkisebb fajta, ennek, illetve a jó optimalizálásnak és az átlagos felszereltségnek köszönhetően a többségnek ez minimum kétnapos üzemidőre kell elegendő legyen, és csak nagyon extrém felhasználás során kell minden este töltőt keresni. Átlagos használatban könnyen ki tudnak jönni 7-8 órás kijelzőidők, szintetikus tesztben bőven ezek dupláját képes hozni a készülék videónézéssel vagy kis fényerős, stabil Wi-Fis böngészéssel. Vezeték nélküli töltés nincs, nyilván meg is lehet lenni nélküle.

Összegzés

Ismét nehéz helyzetben vagyunk, hiszen 139 990 forintos bruttó ajánlott fogyasztói áron beszélhetünk itthon is elérhető, 5G-képes mobilról, ami mindenképpen remek ajánlatnak hangzik, ha csak eddig figyeljük. Ám ezt a készüléket is rendkívül beárnyékolja, hogy Google-támogatás hiányában, kizárólag HMS-es ökoszisztémával korlátozott a támogatott alkalmazások és szolgáltatások listája is, ami a mindennapi használatban valószínűleg sokkal nagyobb hátrány, mint amennyire az 5G előny így 2020 közepén. A márciusi állapothoz képest tényleg ég és föld egy HMS-es mobil használata, rengeteget fejlődött az ökoszisztéma, ettől függetlenül azonban továbbra is hatalmas kompromisszum ez felhasználói szinten, főleg ha valaki akár tudtán kívül is kötődik a Play-szolgáltatásokhoz.

Mindemellett pedig sajnos ott van, hogy a kijelző fényereje bőven lehetne erősebb, a kamerarendszer semmilyen téren nem kiemelkedő, a kissé nyöszörgő, műanyag készülékház pedig nem adja azt a minőségérzetet, mint a legtöbb kategóriatárs. 4G-s alternatívák között nagyon erős ajánlat a Mi Note 10 Lite, de továbbra is nagyon erős alternatíva a még GMS-es érából származó Honor 20, a sima Huawei P30, illetve a Samsung Galaxy A71 is. Adatkommunikációs képességei miatt egyedi ajánlat a P40 Lite 5G, önmagában emiatt azonban sajnos nem tudunk neki plecsnit adni.

szentkuti11

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Redmi Note 9T - 5G, öt számjegy

  Egyre több készülékből választhatnak azok is, akiknek nincs szükségük csúcskategóriás kvalitásokra, de a legmodernebb hálózati szabványra igen. A Redmi Note 9T ezt dual SIM üzemmódban is tudja nyújtani.

Előzmények

 • Huawei P40 Pro+ - zoom zoom

  10x-es optikai nagyítás a zoomtelefonok új mércéje, a Huawei topkészüléke máskülönben épp annyira jó, mint a P40 Pro – ugyanazzal a kritikus hibával.

 • Huawei P40 lite E - elégséges szolgáltatás

  A Kirin 710-es chipset köré épülő, középkategóriás Huawei és Honor modellek évek óta velünk vannak. De ezen nincs Google, szóval nehezen indokolható az ára.

 • Huawei P40 - kisebb nehézségek

  Nagyon jó minőségű telefon a P40, remek a mérete is, de vagy teljes Google rendszer kéne rá, vagy egy bitang jó ár. Egyik sincs.

Hirdetés