Huawei P40 lite E - elégséges szolgáltatás

A Kirin 710-es chipset köré épülő, középkategóriás Huawei és Honor modellek évek óta velünk vannak. De ezen nincs Google, szóval nehezen indokolható az ára.

Hirdetés

Bevezető

Nem, azt semmiképpen nem szabad gondolni, hogy a P40 lite E nevében az utolsó betű mondjuk arra utal, hogy elegáns. Nem mintha nem nézne ki jól, de az nagyon nem elegáns, hogy a Huawei egy két éves hardvert szeretne rámelegíteni a vásárlókra azzal, hogy ezt az unalomig ismert funkcionalitást a P40 nevével próbálja vonzóvá tenni. Próbáltam lekérni egy listát arról, hogy hány Huawei és Honor termék kapta meg ugyanezt a processzort, lehet kapaszkodni: az elmúlt két évben (2018 júliusában mutatták be ezt a megoldást) összesen 68(!) különböző telefont sikerült rittyenteni, amelyek jellemzően amúgy kábé ugyanazt tudják.


[+]

A nagy különbség az, hogy a P40 lite E a többi 67 modellhez képest mégiscsak eltér valamiben: ezen nincs rajta a GMS (Google Mobile Services), helyette a HMS-re vagyunk kényszerítve, ami jelen állapotában még elég kompromisszumos megoldás, de erről pont a P40 család kapcsán írtunk elég sokat. Na, ha mondjuk innen nézzük a névválasztást, akkor jogos: egyetlen P40 sincs, amin lenne GMS.


[+]

A nagy kérdés az, hogy erre a termékre úgy egyébként miért van szükség. Ott van a P40 lite (E nélkül), ami már a Kirin 810-et kapta meg és a maga árkategóriájában (90 ezer forint környéke) kimondottan erős a vas, plusz meglepően jó a kamera is. Ehhez képest jelen tesztünk főhőse alig olcsóbb (70-80 ezer forint), viszont legalább egy generációval régebbi benne minden, ráadásul ha valakinek (és bőven vannak ilyenek) még simán megfelel egy ilyen hardver, akkor könyékig tud túrni a márka hasonló ajánlatai között majdhogynem féláron. Mert egy P Smart (2019) is képes kábé erre, ahogyan egy Honor 8X is hellyel-közzel ugyanezt hozza. Csak azokon még fent van a komplett Google-ökoszisztéma, ami olyan előny, mintha már a rajtvonalnál állva levágnánk a P40 lite E egyik lábát, aztán tessenek futni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Érkezik az 5G-s P40 Lite

  Úgy néz ki, hogy szériává növi ki magát a Huawei-féle P40 Lite-vonal, a normál és az olcsó 4G-s mellett most egy 5G-s alternatíva válik elérhetővé.

 • Megégette magát a P40 Pro

  Zack Nelsonnál járt gyötrésteszten a remek kamerákkal, ám hiányos szoftverrel szerelt Huawei csúcskészülék.

 • Huawei P40 Lite 5G - nem csak egy G-vel több

  Nagyon kedvező áron kínálja a legfeljettebb mobilhálózatok támogatását is a P40-széria legújabb tagja, ám a Google-támogatás hiánya továbbra is komoly lépéshátrányt jelent.

Előzmények

 • Huawei P40 - kisebb nehézségek

  Nagyon jó minőségű telefon a P40, remek a mérete is, de vagy teljes Google rendszer kéne rá, vagy egy bitang jó ár. Egyik sincs.

 • Huawei P40 lite - kényszerpályán

  Az első olyan telefon a P40 lite, amelyen már nincsenek Google szolgáltatások, de középkategóriás mivolta miatt nagy mennyiséget terveznek belőle eladni, amit a korrekt árazás is segít.

Hirdetés